用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成日想嘔
go

成日想嘔 [複製鏈接]

想問下你地的仔女試過感冒後就有想嘔同肚痛的感覺?唔係全日只是我個仔呢幾日都有,有時想嘔,冇嘔得出,有時肚痛,冇發燒。只是呢幾個月病親都係咁。我有問過佢係咪担心考試,佢話係。仲有佢會同同學比較。他現在小二,同學的成績都好勁。例如測驗有100分。我就覺得份卷頗深,我成日同佢講你8字9字頭已經好叻,唔好同人比。
   0    0    0    0

chickenk 發表於 17-5-23 13:26
想問下你地的仔女試過感冒後就有想嘔同肚痛的感覺?唔係全日只是我個仔呢幾日都有,有時想嘔,冇嘔得出,有 ...
咁你連8, 9字都唔好同佢講啦。唔係我嚇你呀, 我識兩個年青人, 分別入咗B1A同B1C-2A學校, 讀到中三都要休學, 因為壓力太大, 一入課室就嘔。佢小二就咁, 幾時嘔到中二?

hppa    發表於 17-6-2 16:24

我仔都會同人比較,成日話邊個邊個唔合格
學業上,如果我唔俾壓力佢,佢應該冇乜壓力。

平時讚佢多啲 ,得唔得?(唔係分數上,讚佢其它嘢)

咁細個就壓力大,應該同性格有關,咁上到高年級會辛苦...

我小朋友都會比較成績, 但我成日同佢講盡力便可,加上佢性格樂天, 就算測考密都係開心上學.

到底係身體問題,定係心理反應影響身體?一時之間好難講。

不過做家長,細路懶散、hea讀,你就chur佢。佢自己好緊張,震騰騰,你就放佢,舒缓壓力。咁細個,都係睇父母頭,你輕鬆佢會跟你。

壓力大,心理問題影響身理問題

想問下你地的仔女試過感冒後就有想嘔同肚痛的感覺?唔係全日只是我個仔呢幾日都有,有時想嘔,冇嘔得出,有 ...
可繼續問:若低過同學會不會被笑、老師鬥、怕爸爸媽媽不開心⋯仲有留意一下有冇其他signs, eg 磨牙,咬手指、訓覺周身郁⋯

Ps 溝通101: 首先肯定佢感受,eg 哦,原來分數有8,90分令你好擔心,仲有有好多同學100分⋯

去到五、六年级壓力仲大。
大仔話每次派回試卷(對卷),就有同學喊,有次半班同學一齊喊,其中一個同學衝左出課室。
唉!香港教育制度太恐佈。

Lingfung813    發表於 17-6-2 22:10
MrBeast    發表於 17-5-23 15:50

回覆 yovin 的帖子

好誇張!

想問下你地的仔女試過感冒後就有想嘔同肚痛的感覺?唔係全日只是我個仔呢幾日都有,有時想嘔,冇嘔得出,有時肚痛,冇發燒。只是呢幾個月病親都係咁。我有問過佢係咪担心考試,佢話係。仲有佢會同同學比較。他現在小二,同學的成績都好勁。例如測驗有100分。我就覺得份卷頗深,我成日同佢講你8字9字頭已經好叻,唔好同人比。

口講無憑,行動最實際。首先,父母不要和人比;其次,讓孩子參加多點課外活動,看看有冇改善。

babywoman 發表於 17-5-23 14:28
我仔都會同人比較,成日話邊個邊個唔合格
學業上,如果我唔俾壓力佢,佢應該冇乜壓力。
啱呀,等我多點讚佢其他野先

其實佢返學係好開心,例如佢成日講今日返去做過乜乜,又同同學去睇電影,踏單車等,好多野做。鐘意返學。我地都成日講唔好理其他小朋友的成績。人地可能有十個補習呢。

chickenk 發表於 17-5-23 16:45
.我地都成日講唔好理其他小朋友的成績。..

你咁講佢好容易會覺得你唔認同佢感受

MrBeast 發表於 17-5-23 14:51
可繼續問:若低過同學會不會被笑、老師鬥、怕爸爸媽媽不開心⋯仲有留意一下有冇其他signs, eg 磨牙,咬手指 ...
弊!大女三樣都有齊喎。

little_yolky 發表於 17-5-23 17:39
弊!大女三樣都有齊喎。
咁要留意下係咪測考期間頻d

MrBeast 發表於 17-5-23 17:14
你咁講佢好容易會覺得你唔認同佢感受
乜原來係咁,現階段點樣安撫他呢?

chickenk 發表於 17-5-23 18:13
乜原來係咁,現階段點樣安撫他呢?
看看 post 8#, 睇落好低B,其實好好用

‹ 上一主題|下一主題