用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 細校 同 大校分別?
go

細校 同 大校分別? [複製鏈接]

請問細校 (200 個學生左右)  /  中校 / 大校 (600個學生或以上), 除左人數外, 學校會有甚麼分別? 例如, 少學生及多學生好處/壊處等等.......
你地會點衡量去簡一間岩既學校比小朋友入讀?
   1    0    0    0

回覆樓主:

在外讀書靠自己努力多,另一分錢一分貨對 :住宿舍環境及食物質數,老師態度。。。另少D大陸同胞好D。。。

其實有些似大人鍾意在大公司定細公司工作的感覺,各有好壞。

回覆樓主:

阿仔細校,晚晚在宿舍和英國本土學生吹水,他說聽和講都有進步。

仔說英國同學說話好似唱歌,有節奏感,仔話學極學唔到 !

回覆樓主:

我同阿女選細校,everyone knows each other.
有D細校校舍好大,如 rockport college, 中意rubgy 就啱

我鐘意大校, 仲要係宿生多, 課餘活動都會多好多, 星期6, 日的戶外活動又會多, 有D係會有學校巴士載去 shopping trip,  附近打保齡球, 睇戲。
每次 Exeat / break 都會安排車出 London / 機場。
梁媽媽

梁媽媽 發表於 17-5-24 10:14
我鐘意大校, 仲要係宿生多, 課餘活動都會多好多, 星期6, 日的戶外活動又會多, 有D係會有學校巴士載去 shopp ...

我大仔讀果間細校200人內,有齊晒你以上講的

回覆樓主:

麻雀雖小,五臟俱全
‹ 上一主題|下一主題