用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
樓主: auhappy
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料?

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...
所以想知實際上係唔係, 假設果間英中有中文班, 咁排位又要考慮清楚

的確識人讀BAND 2中中英文班, 老師好用心栽培, 而家讀緊HKU

係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-23 10:16
係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?  ...
楼上miriam話佢親戚教果间band3都叫英文中学……

Yanamami 發表於 17-5-23 10:43
楼上miriam話佢親戚教果间band3都叫英文中学……
校名既野... 創校時係英文中學,語言政策實施後降到中中都冇辦法,但佢地講聖母書院係英中就唔係同一回事喎...
Learning to Read, Reading to Learn.

係講緊黃大仙既聖母書院吧?呢間band2津校,點解可以keep住係英中?  ...
唓, 唔得掂話唔好郁, 一切照舊丫嘛, 你無睇新聞咩?

rubycourt 發表於 17-5-23 08:15

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考, ...
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係用英文, 只係上堂用返中文。

不過, 其實我都覺得有D亂。

little_yolky 發表於 17-5-23 13:03
唓, 唔得掂話唔好郁, 一切照舊丫嘛, 你無睇新聞咩?
呢d係吳局長上任前既事,照舊咪應該band2津校都係中中囉

MASAYA 發表於 17-5-23 13:14
呢d係吳局長上任前既事,照舊咪應該band2津校都係中中囉
前幾年到期檢討, 理論上, 收唔夠既英中要落車, 不過, 當時唔得掂話一動不如一靜, 因為學童唔夠, 要D英中落車可能好大問題, 所以一切照舊。

黃大仙區B1學位不足, B2中學可以全開英文班一D都唔出奇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

德雅的所謂中文班, 其實只係英書中教咋, 考試時都係用英文的, 這是我去聽簡介會所聽到的.

little_yolky 發表於 17-5-23 13:07
初中keep住英文班, 主要係俾能力夠既學生多接觸英文, 而去到高中, 我見部份中中, 科學同數學既教科書仍然係 ...

如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂上全英講解也還ok,起碼語言阻礙少咗,容易d理解,但有d中中,即使你入咗英文班,數學用英數,用廣東話講解,但到高中轉返中文數學書,我覺得要重新學過入面d中文字眼,真係比較吃力。

好似我朋友咁,佢孩子考中學時,看中了間中中有英文班,她十分喜歡,心想入不到英文去中中英文班都好,最後如她所願入了該校英文班,未開學前有高年級學生告知高中會全轉返中文考dse,課本當然也是中文,令她非常失望,其實應該有唔少這類家長以為開了英文班而入到便ok,但最後才發覺未必真係當初自己一廂情願的想法。

bbforever    發表於 17-5-24 16:59
auhappy    發表於 17-5-24 10:07

rubycourt 發表於 17-5-23 16:48
如果初中至高中的中中一路用緊英文的數學書,即使用中文講書,只要d terms係用返英文,對於一d不能在課堂 ...
所以一定要open day問清楚。唔係就真係幾麻煩, 尤其係數學同科學, 用返中文真係好攞命。

hkpapa852 發表於 17-5-23 14:25
黃大仙區B1學位不足, B2中學可以全開英文班一D都唔出奇
我家姐阿女响果度讀, 雖然係N年前, 但D老師都唔錯的。

chanwendy 發表於 17-5-23 14:46
德雅的所謂中文班, 其實只係英書中教咋, 考試時都係用英文的, 這是我去聽簡介會所聽到的. ...
咁德雅成績又真係B1既, 同其他講果幾間又跑出咗既。估計收生程度都唔差。

little_yolky 發表於 17-5-23 16:57
我家姐阿女响果度讀, 雖然係N年前, 但D老師都唔錯的。
小學部定中學部?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:03
小學部定中學部?
佢係小學+中學部都係聖母的。不過, 佢2X歲了, 所以係N年前。

little_yolky 發表於 17-5-23 17:07
佢係小學+中學部都係聖母的。不過, 佢2X歲了, 所以係N年前。
 朋友女兒幾年前小學部畢業, 感覺係: 傳統, 傳統, 超傳統....

hkpapa852 發表於 17-5-23 17:12
 朋友女兒幾年前小學部畢業, 感覺係: 傳統, 傳統, 超傳統....
係好傳統架, 天主教丫嘛(好似係), 好嚴格既。不過, 佢兩母女好受, 佢阿女當年係一心一意入返中學部架。

回覆樓主:

我真係好想知道,有邊幾間官津英中,上堂唔係英書中教嘅?

我聽講好多B1A英中,除英文堂外,都冇幾多個老師會用全英語上堂!

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...
未達標而開中文班嘅英中,的確是成績退步中才會出現,不過當中各有原因,有部分原因是中學有聯繫/直屬小學,因而被迫到到小學直上嘅B2生。樓主問沙田區,微調退步中學有聖心、郭得勝及鄭榮之,但隨著學童減少減班後,已全數變回英文班,其中鄭榮之今年起更脫離聯繫,有望收番多啲b1生令成績上番。
中中有開英文班嘅,高中dse的確會轉回中文應考,所以家長選校前要了解清楚。而部分中學初中以普教中,因怕影響公開試成績,高中都會轉回廣教,個人覺得呢啲安排浪費資源及時間,不如早早用廣教中好過啦。所以家長為小朋友選校時要特別留意。