用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料?

如題,謝謝!

回覆樓主:

乜唔係英中唔會有中文班,中中先反而會按B1生比例開英文班咩?

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!
男仔定女仔? 邊區?

little_yolky 發表於 17-5-22 15:36
男仔定女仔? 邊區?
女仔,沙田區,找到的都係舊資料,學校網站又冇提及

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

只会有英文班既中中,係唔会有中文班既英中……

BBKDWLAM 發表於 17-5-22 11:50
乜唔係英中唔會有中文班,中中先反而會按B1生比例開英文班咩?
聖母書院(黃大仙)係英中, 但有中文班

auhappy    發表於 17-5-23 10:14

CHRIST COLLEGE

auhappy 發表於 17-5-22 11:31
如題,謝謝!

通常是中中會有英文班,而英中絕少會出現中文班,除了早年因教學語言微調,未能達標嘅英中降呢,才會在英中出現中文班。微調令部分英中落車而部分中中上車,此情況在 2010年時出現,其後因適齡學童減少,部分英中減班後因而變回全英語教學,下次微調上/落車最快要等到 2022/23。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20091215/13525760

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150704/19208067

auhappy    發表於 17-5-23 08:50

回覆樓主:

有幾間校名叫XX英文書院或XX英文中學嘅都係中中,當然開中文班!

Yanamami 發表於 17-5-22 21:18
只会有英文班既中中,係唔会有中文班既英中……

一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考,其實咪好亂?另外如果中一入咗英文班,但假設成績唔夠好,升中二跌返去中文班,但中二追返中三入返英文班,咁中三選科後中四又用返中文咪好亂?即使中一至中三成績ok無跌入中文班,但中四預備考dse係中文書咪又一樣亂?

醒目開學勳章 王國長老

我屋企人教個間校名叫 "乜乜英文中學", 但係 B3 黎囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

auhappy 發表於 17-5-22 17:19
女仔,沙田區,找到的都係舊資料,學校網站又冇提及
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我諗主要係用作高中英中既補底措施。另外, 聽聞德雅都有開中文班, 不過你自己打聽下穩陣D。同埋, 聽JM講過, 直資既福中都有開中文班, 但係依家既高中, 唔知新入學既仲有無中文班了。

開中文班既英中係比較少, 相反, 開英文班既中中就比較多, 但好多時升到高中或會轉返晒中文授課, 所以要入學校網頁睇下教學語言。再唔係, 不如試下D二線直資, 都係英中嚟。

rubycourt 發表於 17-5-23 08:15
一路有個疑問,有d中中開英文班,但dse時又用返中文考,其實咪好亂?另外如果中一入咗英文班,但假鄰成績 ...
你都考起我咯…同样,所謂普通話精英班……上到高中甚至考DSE又轉番广東話……

little_yolky 發表於 17-5-23 09:38
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我 ...
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。

mother904    發表於 17-5-24 07:11

Yanamami 發表於 17-5-23 09:41
感觉中,呢类开中文班既英文,其实係退步中,唔達標先要开中文班……真係不如讀开英文班既中中。 ...

係架。不過樓主個帖係問開中文班既英中, 咪要依題目作答囉。

另外, 德雅同九真成績都係進步中, 九真以前係中中, 剛改咗英中幾年, 應該係收生好咗。德雅個DSE成績都唔錯, 近年同小學部斬纜, 未來收生再自主D, 應該成績更有保證(雖然我唔認同咁既教育理念)。

auhappy    發表於 17-5-23 10:02

little_yolky 發表於 17-5-23 09:38
沙田區好方便。除咗上面JM講既聖母書院, 仲有九龍塘既真光中學, 都係英文中學, 但初中有約20人既中文班, 我 ...
非常謝謝你!! 就係聽聞聖母書院有中文班, 唔知其他英中有冇, 所以問下大家. 會再睇睇個別中學WEBSITE了解下.

auhappy 發表於 17-5-23 10:05
非常謝謝你!! 就係聽聞聖母書院有中文班, 唔知其他英中有冇, 所以問下大家. 會再睇睇個別中學WEBSITE ...
好似都係女校咁。不過女仔真係多D揀。沙田响鐡路沿線, 交通方便, 選擇都多。但係就只可以靠自行了, 因為沙田網無咁既中學, 自行階段德雅同九真都主力收B1學生, 聖母我就無乜了解。