用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 轉校1問
go

轉校1問 [複製鏈接]

我朋友讀中三;因為腿受傷導致長期無返學;最後俾通知要轉校;仲無得考期未試;依家要周圍搵學校;佢依家讀潔心林炳炎中學;成績中等.普普通通;想問下應該搵band幾的中學??如果唔想入band3學校咁點好;請大家幫幫手;唔該哂各位心人
   0    0    0    0

回覆樓主:

學校可以咁做㗎?

20170522 發表於 17-5-22 11:13
我朋友讀中三;因為腿受傷導致長期無返學;最後俾通知要轉校;仲無得考期未試;依家要周圍搵學校;佢依家讀潔心 ...

我見過有類似情況,都是band 3學校但校風算okay, 只是要求留班。你考慮下會否留班,同問下學校准許嗎?

唔夠返學日數,最多唔準考期末試,重讀一年。學校點可以用返學日數唔夠叫學生退學。

我朋友讀中三;因為腿受傷導致長期無返學;最後俾通知要轉校;仲無得考期未試;依家要周圍搵學校;佢依家讀潔心 ...

如果間中學沒有同家長商量留班,直接要轉校就過分左,我之前朋友的兒子打波導致右手裂骨,他有回校上課但不能書寫,學校給他留多一年讀!你朋友的兒子是不是經常因為腿部受傷的籍口請假,所以令到學校需要他轉校啊!我亦聽過另一個朋友的兒子腳裂骨,要坐輪椅出入,他媽媽或同學每天也陪他回校,學校也沒有需要他們轉校!

潔心本身已是B3,試下同學校傾下

資助中學家長唔肯定,學校迫唔到,再唔係打電話去下教育局分區教育主任度問下.

如果操行OK,成績中游,學校無理由要你轉校。

有無醫生證明?同埋學校唔應該用呢個理由要求學生退學,留級一年得唔得?

babykenny 發表於 17-6-8 10:55
有無醫生證明?同埋學校唔應該用呢個理由要求學生退學,留級一年得唔得?
睇來間學校處事死板,唔夠厚道,唔怪得穩定維持係下游。
‹ 上一主題|下一主題