用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Kent vs Birmingham
go

Kent vs Birmingham

想請教?  阿仔取得 Kent 及 Birmingham offer.   讀 "Sport Science",  Birmingham 要求 DSE  544, 高過 Kent DSE 542 要求。可能讀Birmingham 要讀 foundation.  比多一年錢及時間,  Birmingham ranking 高過Kent, 但環境Kent好過 Birmingham , 朋友比意見都是 50:50 , 阿仔 冇意見, 叫我吾好搵間難讀學校!!!  可否比意見, 謝!

Birmingham Sport Science 最出名,論本土/國際知名度都好過 Kent。(我讀呢間,不過冇咁厲害讀 Science 科)

如果可以讀到 Birmingham,我都會畀多一年錢(雖然係「浪費左」一年嘅錢同時間)。Birmingham 環境都 ok 啊,當然冇 Kent 咁郊外,但係 transport 方便,衣食住行都容易解決。

其實認真講,「難讀」,如果係有心追同埋呢方面有興趣,一定唔難。比如我係 Birmingham 主修 Linguistics,今年 take French module,就算全個部門都係英國人,有讀 GSCE/A Levels 打底,我都有上進心去追。排名高又未必代表難讀,Birmingham English & Linguistics 排第 8,我就覺得讀得好悠閒自在。

不過讀 Foundation 可能會勾起阿仔對讀書嘅興趣(因為課程未算好深),有機會慢慢培養到上進心同挑戰困難嘅決心。直接讀 Year 1,佢暫時呢個心態,萬一 Kent 課程係 chur,佢可能會唔想讀要轉校/返香港/唔讀。

Thanks Ruby1998,  因朋友話Kent 會 take care 學生多些.  因學校細. 而Birmingham 太大, 同環境比較雜,  所以先顧慮多些.

回覆 alke999 的帖子

我個 tutor 好照顧我架,佢成日都鼓勵我,開解我,有時候會介紹 d 節目畀我睇。班教授都同我有講有笑,Assignment 唔識點做我肯問就有人答。所以其實與學校規模冇咩大問題,只要你肯去接觸、認識、爭取,就一定唔成問題。Tutor 只會負責跟 3-6 個學生,有 d 學生就選擇當 tutor 冇到,但係你可以同 tutor 建立良好關係。其實按師生比例,Birmingham 同 Kent 差唔多,都係要靠你自己努力。
其實環境真係唔雜,當然多種族過好多地方,但係只要提高警覺,留意一下個人財物就 ok。校園附近好少人鬧事,尤其第一年通常都住大學宿舍,更加安全。我生得好細粒都冇問題,相信你仔仔都唔會有問題。同埋 Birmingham 生活成本低過 Kent。

alke999 發表於 17-5-22 22:52
Thanks Ruby1998,  因朋友話Kent 會 take care 學生多些.  因學校細. 而Birmingham 太大, 同環境比較雜,   ...
參考下:
https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=4432214

cow 發表於 17-5-23 21:21
參考下:
https://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=4432214
Thanks!

1998Ruby1998 發表於 17-5-23 02:41

我個 tutor 好照顧我架,佢成日都鼓勵我,開解我,有時候會介紹 d 節目畀我睇。班教 ...
Hi Ruby, 想問 Birmingham 讀書, 生活費要預多少一年?  是不是一年耍返香港兩次, 機票多少錢?  謝!

一年房租大概 £ 5,000 至 £ 6,000,洗衫同膳食大概 £ 30-50 (視乎你食咩,呢個價錢預你日日煮飯同埋食意粉等等普通西餐) 如果要食中餐同埋浦 bar clubbing 就。。。自己平日其他地方節制,唔好洗咁多。
上年阿媽入 £ 4,000 俾我做生活費,宜家剩低 £ 2,300。所以連學費的話 (讀醫科和 clinical laboratory-related subjects 除外),預一年 £ 30,000-£ 33,000。

其實你鍾意的話,唔翻都得。學校宿舍俾國際學生是住到六月尾,通常同朋友租出面屋,7 月開始租約,12 個月。

機票就睇你運氣同邊間,我用 Emirates,港幣 7,800 到 12,000 都有,好多人用 CX, BA, Finnair, 荷蘭皇家、法航,Lufthansa (較多內地人用)。

第一次單程,之後來回,啲飛易買同平啲。

1998Ruby1998 發表於 17-5-22 01:16
Birmingham Sport Science 最出名,論本土/國際知名度都好過 Kent。(我讀呢間,不過冇咁厲害讀 Science  ...

Hi 1988Ruby1988,

谢谢你詳細分享,因我仔也在找大學,呢2間是其中target, 想問下你果邊是否近city ? 多clubbing ? d學生是否都很多去呢?
Friends are the sunshisne of my life~~

Thanks for brightening my world with
the warmth of your friendship !!

回覆 nice1314 的帖子

Birmingham 大學很近城市,如果你是住學校宿舍 Vale Village 的話,離火車站 20 分鐘,也可以步行 40 分鐘到市區。市區基本上什麼都有,多士爐、電飯煲等等,宿舍範圍裡和附近都有商店可以買日用品,所以可以買到的東西就不要帶了!
Vale Village 和大學都有 Clubbing(出面 Brindley Place 是英國蘭桂坊,但是普通人不會去,離宿舍挺遠所以沒問題),不過都很安全。我自己就沒有經常去,通常都是跟朋友去那裡玩遊戲和聚會,你要喝酒可以喝,但是沒有人會逼我。不過是很多學生都會去,所以你選 Accommodation 時,儘量選 Quiet 而不是 Party,Quiet 的話很大機會遇到不去 Clubbing 而且整潔度比較高的 flatmate。

Thanks Rubby & COW.
如果阿仔決定去英國, 到時再請教你們.

Birmingham 同 Kent 兩地都去過,KENT去得較多,據了解Sport Science在KENT 的MEDWAY CAMPUS,鄰近是GILLINGHAM火車站,幾年前研究過GILLINGHAM的租務情況,當時月租不高,學生約300鎊一個月,生活費亦與Birmingham 差不多,地理上出倫敦有高鐵,約半小時去到KINGS CROSS,交通幾唔錯,如果兩者排名相差不遠的話,我會選較南部的學校。

skIII 發表於 17-5-25 15:31
Birmingham 同 Kent 兩地都去過,KENT去得較多,據了解Sport Science在KENT 的MEDWAY CAMPUS,鄰近是GILLIN ...

你好,可否講一下,點解㨂南部的學校比較好呢?謝謝!

1998Ruby1998 發表於 17-5-23 02:41

我個 tutor 好照顧我架,佢成日都鼓勵我,開解我,有時候會介紹 d 節目畀我睇。班教 ...

多謝你的資料!雖然呀女未入大學,但都令我了解多咗

最近收到 Birmingham 要求, 要阿仔申請良民証,  DSE 成績 7月中先出, 是否可等埋成績後先決定做.  想問  student visa 要預多少時間做.  謝

回覆 fishmum 的帖子

有興趣可以睇我 EK 個 blog,Birmingham 的確係個挺好嘅地方。

CYC1217 發表於 17-5-25 17:04
你好,可否講一下,點解㨂南部的學校比較好呢?謝謝!
個人偏好,我一向都較喜歡南部的學校,因為南部比較暖,口音較易聽,而且近倫敦交通較方便,當然前提是排名相近,及學費生活費差不多。

我就鍾意北部嘅地方 貪佢夠涼爽,依家伯明翰都熱到 26 度,我鍾意 -5 至 10 度嘅天氣。同埋伯明翰位於中部,車程唔會好極端,就算去 Exeter 同 Edinburgh 都係 5-6 鐘火車。

口音其實唔係差好遠因為大學有來至英國唔同地方嘅同學(當然唔好比較蘇格蘭、威爾斯等地方)。我讀伯明翰咁耐都冇咩點聽到北方口音,咁多個朋友裡面得一個係半 Scouse 半 RP。交通當然冇倫敦同南部咁發達,不過最重要嘅市中心同大學都非常容易去,同埋依家有 Uber,好方便。

按排名,伯明翰一定排名高過 Kent。Sport Science 學費我記得今年伯明翰 £16,740,Kent 就 £16,480,唔係差好遠。宿舍伯明翰國際學生可以住 45 weeks,Kent 就得 39 weeks,計算返 weekly rent 的話,Kent 會高一點點(兩間大學一樣由 £3000 到 £7000 都有,只不過係 Kent 租期短 d)。

慢慢考慮,仔仔有冇上網睇兩件大學資料?始終讀書生活果個係佢,做父母當然有想法但係仔仔一定要接受同願意,最好就自己選擇。

1998Ruby1998 發表於 17-5-27 05:49
回覆 fishmum 的帖子

有興趣可以睇我 EK 個 blog,Birmingham 的確係個挺好嘅地方。  ...