用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考試會用幾多時間溫習呀?
樓主: HappiMom
go

大家考試會用幾多時間溫習呀? [複製鏈接]

我女前一晚才溫的,默默飄過。

其實中文和英文不太多野要溫,因大多不考課文

mall 發表於 17-5-22 21:29
其實中文和英文不太多野要溫,因大多不考課文

咁得意?你囡幾大?我覺得不詞填充係送分,但是小朋友就係玩左都總會有錯。英文單是verb list , plural singular , countable uncountable ,supercomparative 都好多嘢溫

HappiMom 發表於 17-5-22 22:22
咁得意?你囡幾大?我覺得不詞填充係送分,但是小朋友就係玩左都總會有錯。英文單是verb list , plural si ...
仲有所有已有知識

英文每天有閱讀習慣, 考試無特別溫.

同意樓上講中英文係考課外多.

醒目開學勳章

回覆樓主

收到考試範圍後,星期一至五盡量抽 15分鐘出黎溫一科(讀下課文/串下字/寫下字/做一兩篇練習)。星期六、日,有時間都係抽10-15分鐘左右。

到考試前一日,再全日集中溫第二日考果科,每溫十幾分鐘就休息大半個鐘再繼續

siden 發表於 17-5-21 22:16
你女好好記性ar

是這樣嗎?我阿女從不溫習中文,英文,數學在考試前一天做幾個練習,而常識則在考試前兩天溫習。

HappiMom 發表於 17-5-22 14:10
其實呢,理想地,我認為應該可以溫長一點時間,不過不忍心個囡咁辛苦,一星期只有一個星日,小三便宜要溫 ...
小一二時好多時到到5點已遊雲,最近發覺晚飯後都仲有少少juice left ,不過呢d reserve 我都是留返emergency 先用,因為之前試過溫得太多,因加得減,所以都唔關忍唔忍心事,小朋友接受得到,考試後咪放電補返law,佢個缸唔夠大,夾硬塞只會弄巧反絕。

MrBeast 發表於 17-5-28 21:55
小一二時好多時到到5點已遊雲,最近發覺晚飯後都仲有少少juice left ,不過呢d reserve 我都是留返emergenc ...

非常同意呀!今日早上斷斷續續三小時,下午兩小時,跟住就玩喇。實在怕物極必反!

妹妹頭 發表於 17-5-22 08:54
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個女都係一樣, 之前小一至小五, 都係考之前一星期至溫, 今次6月係呈一, 佢就昨 ...

我囡學校英文GS,又多又深,仲要明。所以要早D溫

cherrieshum 發表於 17-5-28 19:29
是這樣嗎?我阿女從不溫習中文,英文,數學在考試前一天做幾個練習,而常識則在考試前兩天溫習。
...

每間學校要求不同。

同樣是考中英數,有些學校問題比較直接。

有些則拐哂彎問。最簡單,例如GS, 初小考供詞填充/選擇題定係考不供詞填充and長答題已經爭好遠。仲有,有些學校大考GS考4、5課,楼主果間考8、9課。唔早溫,邊讀得切?

仲記得某校小二上學期考grammar tenses, 份卷呢個section 出咗3段,每一段都轉兩次唔同tenses,睇漏兩個key words已經錯咗大半。不是間間出得咁深。

所以有人五月中約我星期日全日遊船河,我婉拒了,當然附贈一堆説話使乜咁早溫/你係虎媽/你過份緊張之類。

我當佢唱歌,唔同學校唔同資質小朋友需要的時間不能比較。

回覆樓主:

好看學校多不多嘢溫,深定淺,小朋友能力,家長要求。。。哈哈。。

英文GS除書外,仲有學校的附加筆記, 測驗範圍都要考埋, 英文好串字已幫好多.

我囡小一,平時都是她做完功課,我放工返去檢查,基本唔會溫習
6月7號開始考試,15-16號已經開始同她溫,基本上每日溫1至個半鐘,就算周未或放假我地系屋屋企都係上午個半至2個鐘,晚上個半至2個鐘
成績還算OK

cheng100818 發表於 17-5-29 11:32
我囡小一,平時都是她做完功課,我放工返去檢查,基本唔會溫習
6月7號開始考試,15-16號已經開始同她溫,基 ...

我覺得哩個模式好好

siden 發表於 17-5-29 07:23
每間學校要求不同。

同樣是考中英數,有些學校問題比較直接。

GS/常識是小女最弱的科目,花時最多,成效最少,永遠徘徊七十幾分。可能今次要提早溫習了,今次考8,9課,那些英文詞彙也令我好苦惱。

eviepa 發表於 17-5-22 00:09
十幾年前阿女讀小三時,我叫她不要溫習,空鎗上陣。她當然聽命喇。

到高中時,她開始發力,在一間band 1中 ...

唔怪得知你咁欣賞我阿細啦, 佢同你個學習理念一樣, 測考次次都想空鎗上陣。

係我攞枝鎗指住佢叫佢溫書。下個禮拜考試喇, 剩係溫咗聖經咋, 我都唔知佢點算。當然, 佢係好自在的。

我講過很多次,我女兒小時候是一個被看扁的孩子。看來有點笨、缺乏上進心、手腳遲鈍…..。

但我在十三年前第一次在EK發言時,就很強烈地表達了一個訊息:雖然先天上我女兒只是一個平凡的孩子,但我要用優越的培養方法將她培養成材。詳情可參看拙作:

《一個愉快而有效學習的個案》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701200

小學考試前的溫習,對孩子的長遠發展有多大幫助?

中英文靠不斷浸淫,考試前的溫習對孩子的長遠發展一點也不重要。

數學:孩子當有不明白時,是不是考試不重要,都要馬上解決。試前操練短期可以把分數谷高,但長遠價值不大。

常識科:考試前已記牢的,屬長期記憶;考試前未記住的,靠強記去考試的,屬短期記憶,很快就會遺忘,缺乏長期效益。

可見,試前溫習,目的主要是求分數而不是求學識。對我這個看長線、釣大魚,留前鬥後的人是不屑一顧的。

從少強迫溫習能否培養孩子的上進心?

主流的講法是,孩子的責任感應該越早培養越好,小一時就應該督促努力溫習,慣慣培養正確的人生態度和習慣。

我則持相反觀點:越早強迫子女溫習,孩子就越早對學習反感。而在小學呈分試前採取的「空鎗上陣」就是我細心想出來,令女兒高中時努力讀書的一個方法。

我這個被親友認為缺乏上進心的孩子,小學除了呈分試稍為溫習一下外,其他的考試都是空鎗上陣的。到初中時也只是測考前稍為寵幸一下課本就去應考了。但到高中,她開始發力,公認是文科班全班最努力讀書的一個。

要注意以下幾點:

1. 練馬的人都知道,用鞭子打一下馬屁,馬兒就會快跑。但他們也知道,鞭這種工具,只能在關鍵時候使用,如果打得太濫,馬兒就不會因為你鞭打而跑快。

2. 讀書求知識只有幾千年歷史,但人類的進化是以億年計,所以努力讀書是違反人性的。

3. 人的心智發展是,青春期前是小孩,青春期是過渡,之後是少年人。絕大部分小孩只重視玩耍,絕少小孩重視成就。青春期後的少年人開始會對成就有渴求。我們不怎樣可能訓練一個不重視成就的孩子為成就而拼搏。但如果孩子已經是少年人,訓練他們努力爭取自己渴求的成就便有可能了。

4. 小孩自己不會選擇努力溫書。他們之所以會花很多時間溫書,幾乎都是父母百般責難之下的產物。久而久之,上課、學習、測驗、考試對孩子來說都是痛苦的事,不少孩子未到青春期,未到上天給予他們上進心前,鬥志已經被磨滅了,已經來不及學習為成就而打拼了。

我女兒自幼不用受讀書的傷害,小學、初中時,每次拿著完全未用力的成績表回家後,我總是一笑置之。上課、學習、測驗、考試對她來說都是愉快的,天天都在毫無壓力地讀書。

到高中時,我這個練馬師認為要鞭一下了。鞭了一下,馬兒就飛快地跑,一跑絕塵。

甚麼是鞭一下呢?講道理,擺事實,讓孩子自己選擇自己的努力程度,老爸在旁邊協助她達到她自己選擇的目標。

Lingfung813    發表於 17-5-29 22:43

阿仔小四, 每次測考前一晚 hea 溫一陣。
其實都唔知溫嘜?中英文靠基本功。數學平時做功課無問題,都識灑。

同意eviepa 的睇法,讀書系馬拉松,太早發力跑唔到尾。

eviepa 發表於 17-5-29 22:08
我講過很多次,我女兒小時候是一個被看扁的孩子。看來有點笨、缺乏上進心、手腳遲鈍…..。

但我在十三年前 ...
2. 讀書求知識只有幾千年歷史,但人類的進化是以億年計,所以努力讀書是違反人性的。

最早人類暫時發現資料是700萬年,估計最早猿從猴分支開來亦唔會超過一千四百萬年,再由猿分支出人種,按現時既理解,唔會超過一千萬年。億年是不可能的,因為當時環境不利哺乳類發展,當時最威既係恐龍。
‹ 上一主題|下一主題