用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教現正讀灣仔St. Jo小一的家長
go

請教現正讀灣仔St. Jo小一的家長 [複製鏈接]

請教現正讀灣仔St. Jo小一的家長,是不是一間十分之難讀小學?要求很高?不太清楚小一讀書情況.....希望多些用家意見。
   3    0    0    0

一間程度中上英小,我見朋友冇穿冇爛。

難唔難讀,主要因素:

小朋友資質
小朋友願意配合傳統教學與否,即願意配合正常速度完成功課溫習,定拖拖拉拉被人踢幾踢先郁一郁
家長願意每天花時間跟進功課與否

如果以上全部條件符合,基本上係唔難讀。

若欠缺其中一樣,甚至兩三様,就會錯配,變成難讀。

hppa    發表於 17-5-22 11:47

cfbwong 發表於 17-5-21 15:54
請教現正讀灣仔St. Jo小一的家長,是不是一間十分之難讀小學?要求很高?不太清楚小一讀書情況.....希望多 ...

唔覺得小學難讀,阿仔上到中四(SJC)先覺得讀書辛苦,覺得小學很幸福。如果tune到阿仔自動波,真的沒有難度,但是當年有小部分同學仔要倚賴父母的,多數要中途退出。

plastic 發表於 17-5-21 19:10
唔覺得小學難讀,阿仔上到中四(SJC)先覺得讀書辛苦,覺得小學很幸福。如果tune到阿仔自動波,真的沒有難 ...

喺讀書方面長時間要依賴父母跟到好貼,唔好話St Jo,就算喺其他學校,呢類讀書方法到高年級既時候,效果衹會愈來愈低。

hppa    發表於 17-5-22 11:48

Soundervolt 發表於 17-5-22 08:37
喺讀書方面長時間要依賴父母跟到好貼,唔好話St Jo,就算喺其他學校,呢類讀書方法到高年級既時候,效果衹 ...

係呀,吾好話傳統學校,活動教學既學校情況也一樣。陪太子讀書,上到中學會讀得吾好

請問 St Jo Primary School's Chinese, English, Math, G.S. 有没有教快?Thanks!

hppa    發表於 17-5-24 13:30

rd2ny 發表於 17-5-23 14:09
請問 St Jo Primary School's Chinese, English, Math, G.S. 有没有教快?Thanks!

全部冇教快

回覆 hha 的帖子

Thanks for kind reply!
‹ 上一主題|下一主題