教育王國's Archiver

catlee324 發表於 17-5-21 15:24

有無人昨天去了簡介會 可否分享感想?thx

如題
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.1.1[/img]

kingsum1027 發表於 17-5-25 09:14

有無參觀地下個SMART CLASSROOM?

catlee324 發表於 17-5-26 08:44

[quote][size=2][color=#999999]kingsum1027 發表於 17-5-25 09:14[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=44529539&ptid=3453628][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
有無參觀地下個SMART CLASSROOM?[/quote]
No ar
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.1.1[/img]

yungyung0 發表於 17-5-27 16:22

今日參觀完學校!!感覺好好!
無論校長教師的態度及熱誠,以至校舍設施,都好吸引,覺得囝囝入去讀書會好開心!!
唯對升中的問題仍有憂慮,唉……不過,得15分,龍年競爭咁大,怕就算選111,唔好彩都未必中,所以都好煩……

catlee324 發表於 17-5-27 16:29

[quote][size=2][color=#999999]yungyung0 發表於 17-5-27 16:22[/color] [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=44537195&ptid=3453628][img]static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
今日參觀完學校!!感覺好好!
無論校長教師的態度及熱誠,以至校舍設施,都好吸引,覺得囝囝入去讀書會好開心 ...[/quote]
升中問題其實同小學一樣 能力到可叩門呢
反而首要選擇一間適合小朋友的學校 讓其發揮所長
我聽完個talk 及巡完校 目前整體都好喜歡(emoji)(emoji)

yungyung0 發表於 17-5-27 17:24

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=44537225&ptid=3453628][color=Olive]catlee324[/color] 的帖子[/url][/b]

你知唔知區內其他學校仲有冇開放日?直資同私立都好易搵,唯津小的資訊好少……
好想再睇多點!

kingsum1027 發表於 17-5-29 09:16

[i=s] 本帖最後由 kingsum1027 於 17-5-29 09:21 編輯 [/i]

去年我同你地想法一樣,擔心到時升中能否派到一所好的中學?但慶幸我比呀仔幼稚園的班主任點醒咗,佢話小朋友讀到一間開心的小學,呢六年都愉快學習,自然就會成績好,發揮所長,到時不用擔心中學派位,相反如果讀到一間唔開心或唔適合既小學呢六年會好痛苦,上堂又點吸收到知識,考試又點會好成績呢?而且六年後既教育政策,無人知會變成點,不如放眼目前,先找一所適合佢同埋開心既小學比佢先啦!
我聽完叮咗一聲,完全明白,所以最後我揀咗一所適合和開心的基慈小學比呀仔讀。
我地六月中考試了,我們都開始温習,我小朋友温習無壓力而且自動波,每天都差不多在導修堂做晒功課返來,真係愉快中學習架。

仲有六年後,無人知基慈小學既競爭力去到邊,但我相信在校長帶領下,學校一定比今日有好大進步!

catlee324 發表於 17-5-29 10:14

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=44537307&ptid=3453628][color=Olive]yungyung0[/color] 的帖子[/url][/b]

津校多數要留意其校網你可以搵左心儀學校每間打去問會唔會有/幾時有囉
好多時佢地都係開放日前不到一個月先會在校網發佈架
所以要自己KEEP住上佢地校網睇架

來緊我知就慈天會6/18有簡介及幼小活動囉 可以接受致電報名
頁: [1]