用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 談幼稚園 學升火車面試班好嗎?
go

學升火車面試班好嗎?

我小朋友是細女,知道幼稚園不太喜歡收細女,所以想做好準備,考慮報面試班學習下,想問問大家prepnk1學升火車的面試班好嗎?因為比其他面試班貴一倍。謝謝大家。

hppa    發表於 17-6-2 15:11

回覆樓主:

我來緊上堂,都覺得貴,自己又冇格價,好彩我孖女,第2個加多少少錢一起上,除開好似扺d

hilda7b 發表於 17-5-21 14:43
我小朋友是細女,知道幼稚園不太喜歡收細女,所以想做好準備,考慮報面試班學習下,想問問大家prepnk1學升 ...

請問兩位,讀完學升火車有用嗎?
我個仔都係細b

回覆樓主:

冇用, 我考八間八間都唔入, 所有嘢做齊曬, 面試所有嘢都識曬, 都係唔收, 畀咗差唔多成萬蚊,搵笨

回覆 cccc610 的帖子

甘你最後讀左邊間?你幾月 B?

同埋介唔介意講報左邊8間?

LittlemBB 發表於 18-6-1 00:36

同埋介唔介意講報左邊8間?

4月b, 報咗, 真光, 培正, 培道, 德望, 協恩, 聖保祿, 民生, 香港靈糧堂, 除咗民生, 我個女考嘅嘢佢全部都唔識之外, 其他學校 考嘅嘢佢全部都答到, 就算自己入去in 都開開心心就返出嚟, 唔會喊,守規矩

cccc610 發表於 18-6-1 11:13
4月b, 報咗, 真光, 培正, 培道, 德望, 協恩, 聖保祿, 民生, 香港靈糧堂, 除咗民生, 我個女考嘅嘢佢全部都 ...

老實講,佢教嘅嘢其實喺坊間 都搵到, 唔係啲咩特別貼士, 我個女上面試班老師都話佢表現都好好, 特別係民生, 佢要認得曬a至z, 要背得曬出嚟,1至0要識晒,但我個女係堅唔識, 所以唔收佢唔出奇, 但另外嗰一間表現良好 開朗活潑笑容滿面 都係唔收

cccc610 發表於 18-6-1 11:16
老實講,佢教嘅嘢其實喺坊間 都搵到, 唔係啲咩特別貼士, 我個女上面試班老師都話佢表現都好好, 特別係 ...

4月B 呀~
我嗰個係10月B, 一定唔洗諗

cccc610 發表於 18-6-1 11:16
老實講,佢教嘅嘢其實喺坊間 都搵到, 唔係啲咩特別貼士, 我個女上面試班老師都話佢表現都好好, 特別係 ...

要識晒A至z, 1至10
基本門檻?

scullie 發表於 18-6-7 19:52
要識晒A至z, 1至10
基本門檻?

係,一定問

bearbearhome 發表於 18-6-7 19:58
係,一定問

唔係念口王咁簡單,係要認得曬所有字

cccc610 發表於 18-6-7 20:18
唔係念口王咁簡單,係要認得曬所有字

我女有民幼offer ,individual in 最重要,group in 唔太差就應該ok

回覆樓主:

講嘢都唔多
都係要教佢講多d嘢先
如果唔係,只係識指,講唔到,到唔得。。。

hilda7b 發表於 17-5-21 14:43
我小朋友是細女,知道幼稚園不太喜歡收細女,所以想做好準備,考慮報面試班學習下,想問問大家prepnk1學升 ...

我係火車頭用家,好似大家咁想為子女報考❤️儀幼稚園。課程計劃費用唔平,吹噓99%入讀❤️學校,本着1⃣️❤️為子女前途便嘗試。到現在已約見多次課程老師,家中做過由公司提供幾份問卷,都係圍繞著日常生活及小孩怎麼照顧等等。導師會面見家長,家長提供想入讀那間幼稚園,再因應對策指導怎麼回答面試問题。本人經過某學校面試後發現同公司(emoji)️出入,學校只考小朋友無考家長,當然之後很幸運地靠著小朋友臨場發揮已入到❤️儀學校啦!至此開始覺得對我來說公司作用不大。但已付了費唯有繼續完成。反而佢地問番我地考過啲乜提供俾佢地。這是個人睇法。

回覆樓主

真係嬲爆!捉住家長愛兒❤️理及羊群驅使下報讀課程。俾咗(emoji)應該由佢地專人搵我點安排時間預備,家長點配合。掉轉頭我地主動約番佢地時間。又藉詞要我們學校取錄信作為公司作統計及記錄,覺得佢地可能用來吹噓又成功為小朋友成功考入某幼稚園。這是本人真實分享,這是個人感受,各家長們自己細心分析,再作出決定吧!

回覆樓主

我報過三間,其中一間就係火車頭。其實我覺得呢啲面試班間間都大同小異...主要係訓練小朋友膽量、習慣面對陌生人同答問題,其實唔一定要上面試班,上多啲playgroup或興趣班、出多街見多啲唔同嘅人都可以做得到。認知、大小肌層面嘅嘢真係唔好旨意面試班,要自己同小朋友喺屋企多練習。

雖則大同小異,但火車頭啲師資我覺得差啲,感覺多fresh grad冇乜經驗。佢哋只係叻在marketing做得最好。

eg86 發表於 18-6-8 13:22
我報過三間,其中一間就係火車頭。其實我覺得呢啲面試班間間都大同小異...主要係訓練小朋友膽量、習慣面對 ...

但仍然額滿,吹佢唔脹(emoji)(emoji)

eg86 發表於 18-6-8 13:22
我報過三間,其中一間就係火車頭。其實我覺得呢啲面試班間間都大同小異...主要係訓練小朋友膽量、習慣面對 ...

請問仲有邊間選擇?
我覺得學升好貴

bearbearhome 發表於 18-6-7 20:33
我女有民幼offer ,individual in 最重要,group in 唔太差就應該ok

我個individual in 答啱哂,又認到字母及數字,group in無出聲,無被老師邀請答,老師叫了3個女孩名字答問題,結果reject
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊