用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇人做過neurofeedback?
go

有冇人做過neurofeedback?

請問有無人做過neurofeedback?效果如何?

我都打算試7月,你呢

happymilala 發表於 17-5-20 16:26
請問有無人做過neurofeedback?效果如何?

我女女做過,有效果的.不過我係做了40堂才開始有效果!

你女幾多歲?我女已經3歲10個月,係慧x做了一年密集訓練,認知有進步,但始終未出返嚟。自言自語講返巧虎內容,,之前試過ABA丶戒口丶針灸都唔得。OT又話刷身會醒D,我已日刷夜刷未又係un丶跳。反而近日食了mind,她改善許多記憶,連帶語言都講多幾粒字,不過都未自砌句子,語言運用仍是pattern咗機械式,所以想試下佐敦個間neurofeedback

不如大家交流,我可否PM你?

我都係考慮中。。。
我同有做過的家長傾過,佢地話做呢個可以改善小朋友專注力。但要坐係到做成粒鐘。
有D做完話有效果,有D就話仲差過之前。
我係網上又搵到好少呢方面資料。
但我仔治療師都有建議我仔去做。

回覆 gitawong 的帖子

[size=28.1094px]我小朋友情况同你个女差唔多。語言方面未識對答。都系簡單表達,我要睇,我要食,比我,要,唔要。最近我就勤力d係屋企同佢做感統訓練,就覺得阿仔無咁active,脾氣都好左。我已經無同阿仔戒口,乜都食,除咗甜野之外。

其實之前我試過銅鑼灣針炙--> 唔得,越針越hyper,針到第7次又顛笑,又遊,所以等咗。攪咗成個月hyper才減退。但仍喜歡un丶跳。同佢講野要挾,一係唔比反應,又唔留心聽我講,如挾講,答完又唔採我。近日又試下生物共振,第一堂之後又hyper丶第二堂又係咁。買了6次package,都係要停。而家等7月試neurofeedback

有朋友試過髗骶骨,可能會考慮試下

你小朋友幾多歲?有冇做密集訓練?

我做過兩次,效果唔係即時睇到。但過後一,兩個星期後發覺阿仔發音多左。

就快4岁。朝早去特殊學校上堂。中午就(一星期兩次至三次)OT,同一星期一次speech。

咦,我女都快4歲。未能定D又怎能有來回溝通語言。即學比我較易,但教比返我,首先佢要有好強"呢個係我啲"慨念,才可教"比返我"。仲要個人對環境敏感D,才感覺地球存在。我試過一次佢撘緊地鐵,我問你答緊咩車,佢話"塔巴士",我話"唔係喎,你睇下"(捉佢個頭望,她才回答正確"搭地鐵"。即自己做緊乜都遊魂,難攪。佢仲未自砌句子

你之前係邊道做髗骶骨?

我係銅鑼灣做。做一次好貴。

我都想試髗骶骨,係旺角個間,book咗但都要等。所以7月1日試下neurofeedback先。你朋友都有試過neurofeedback ?知唔知邊間?
返正我7月會試,想交流一下,我可否PM你聯絡傾下?

其他家長我都pM咗,唔好意思遲覆

回覆樓主

囡囡有自傾,請問neurofeedback收費如何?很貴嗎?

可以pm,大家交流下。邊間做我就唔知。但我聽佢講,頭兩個月,佢個仔情緒同脾氣都差左,同好動左坐唔定。但過左兩個月後,就開始見到有進步。要堅持!!!
你有冇問過係點做,要做幾多次先見到效果?

gitawong 發表於 17-6-9 09:03
不如大家交流,我可否PM你?

你好!我都有興趣知道啊,可以和你交流一下嗎?