用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行階段已經註冊了,在放榜日仲可否叩門其他學校? ...
go

自行階段已經註冊了,在放榜日仲可否叩門其他學校?

在自行階段有小學收咗並且已經註冊了,請問在放榜日仲可否向其他學校叩門呢?如果可以在程序上需要做什麼呢?

BMW@BENZ 發表於 17-5-20 09:30
在自行階段有小學收咗並且已經註冊了,請問在放榜日仲可否向其他學校叩門呢?如果可以在程序上需要做什麼呢 ...

到叩門學校交申請表或/和portfolio,之後等通知去interview(可能無回音架)。in完如果收,就去已經註冊的學校取回註冊証(自行階段成功咗,學校都有註冊証,只係無經過你手),去成功叩門學校註冊。

我見D學校需要出示小一註冊證 但自行時已經註冊左既小朋友係唔會有小一註冊證 咁點報名呢⋯⋯

tak_tak814 發表於 17-5-23 00:56
我見D學校需要出示小一註冊證 但自行時已經註冊左既小朋友係唔會有小一註冊證 咁點報名呢⋯⋯ ...

自行階段應該有張黄色底form,另己註冊的小學應該有註冊receipt俾你。兩樣加埋足以証明你自行已經註冊咗邊間。

有張話已註冊 等安排通知既回條 但無名無號碼

tak_tak814 發表於 17-5-23 09:16
有張話已註冊 等安排通知既回條 但無名無號碼

我覺得,白行申請表底form加學校receipt,兩份都係同一間學校,已經足以証明。如果叩門學校死都唔接受的話,咁佢處理手法都好僵化,讀到都未必係好事。

唔該晒你

Portfolio 係交申請表時交定面試時交呢?因為我見有學校網上交表,另外有學校例明需成績表及獎狀證書副本 ,咁仲需唔需要portfolio 呢?謝謝解答。

tak_tak814 發表於 17-5-23 23:56
Portfolio 係交申請表時交定面試時交呢?因為我見有學校網上交表,另外有學校例明需成績表及獎狀證書副本  ...

portfolio通常已包括成績表同少量重要獎狀。除非間學校講明唔收portfolio只收成績表同獎狀影印,否則同portfolio只差張自薦信、推薦信同一兩張其他嘢。

成績表同獎狀影印係一張A4內有幾張定應該一張一頁呢~我小朋友無個人獎項 只係參加學校團體比賽有獎同表演,但呢D相係咪只show係portfolio?如果佢例明收成績表同獎狀 咁我嗰D相係咪都用唔到呢⋯⋯