用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去澳洲留學學費一問
go

去澳洲留學學費一問  

iammar 發表於 17-5-19 16:39
各位jm,有事請教,啊仔讀書一向都懶,成績都麻麻地,所以都諗住供佢去澳洲讀書

因為佢留喺香港都係浪費時間, ...

我覺得現在澳洲讀書仲貴過英國。

如果講寄宿中學,全年大概係25-35萬不等。有啲最top的,去到40萬。

我是在極有限資源下送小朋友去澳洲讀高中, 蒐集了半年,最後去了Adelaide讀公校(當然要找排名前的), 約HK$180,000 一年.

各位jm,有事請教,啊仔讀書一向都懶,成績都麻麻地,所以都諗住供佢去澳洲讀書

報中學定大學?

如果囝囝一向懶,你點覺得佢去到澳洲一定會勤力發奮呢?worse comes to worse 都有可能喎!?

朋友廿多年前因為懶,年年考尾尾,屋企送咗去澳洲讀,一樣hea,因為知道不是讀書材料,直至學校趕出校,屋企人很辛苦求情留底至大學畢業。回港第一份工就被人炒,之後都hea一排。到一天醒覺,找到人生方向,開始努力工作,他說是有張大學沙紙才可從新開始。

如果家長以為懶,以為去到外國一定變勤力。就會好失望。

Dfamily 發表於 17-5-20 10:35
我是在極有限資源下送小朋友去澳洲讀高中, 蒐集了半年,最後去了Adelaide讀公校(當然要找排名前的), 約HK$18 ...

可以講下小朋友讀Adelaide邊間中學嗎?18萬是否全包(學費+住宿)?

akvbi 發表於 17-5-21 09:14
可以講下小朋友讀Adelaide邊間中學嗎?18萬是否全包(學費+住宿)?

十八萬可以全包(公立學費+住宿費+簽証、文具、電話等),有個南澳政府學校網站,自己睇睇。

識有個街坊世叔伯個仔十幾歲喺香港讀書唔成,送去澳洲讀書。

見佢讀讀吓返咗香港。原來唔止讀唔好書,仲群埋啲人喺澳洲學壞,俾澳洲警察押上飛機逮解出境(詳細情況唔知,只係聽佢屋企其他人講番),咁以後邊度都唔駛去。

真係要睇佢本身品性,如果都係曳果隻,放佢出去可能仲縱容咗佢出去闖禍。

Activehealth 發表於 17-5-21 15:33
十八萬可以全包(公立學費+住宿費+簽証、文具、電話等),有個南澳政府學校網站,自己睇睇。

你自己申請學校定搵agent介紹?搵邊間agent?可以pm我嗎?thanks

我是自己send email 去Adelaide 教育局申請的,我填了排名最好的公校 Glenunga International High School, 但他派我囡去了排第二的Marryatville High School. 如你想入好的公校要早一年前申請。

回覆 Dfamily 的帖子

請問你個女去讀第幾唔班?係咪住homestay?

回覆 Karenauyeun 的帖子

我囡第十年過去, 住homestay, 因公校是沒有Dorm的.

Dfamily 發表於 17-5-22 16:12
回覆 Karenauyeun 的帖子

我囡第十年過去, 住homestay, 因公校是沒有Dorm的.
How much for your daughter's homestay cost per week?
Including all daily meals or not?

回覆 168148 的帖子

AUD270 per week, 包住包食

是否比較平,如在Sydney $350 一星期可以嗎?

有朋友個仔到英國謮書, 入賭場輸了一個學期學費.  所以小朋友不是太成熟, 自我約束力要求高, 先送他出國.  因外國讀書可能吾適應環境.