用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE放榜前要準備什麼?
go

DSE放榜前要準備什麼?

仔仔已取得conditional offer, 現在只係等放榜成績便知道去英國定留港讀大學,喺放榜前呢段時間,我地有什麼係要準備的呢?我諗唔到,但如果7月放榜後先take action,會否好趕?

回覆 jitjitma 的帖子

其實都無咩野特別好準備,我地當年只係準備左一個 chart,寫低係 DSE 唔同結果之下有咩野要做。
你仔仔考完 DSE 之後,係網上對一對答案,都大致知道自己個成績 (尤其係 science 科目通常都好易計到),只係唔知今年個 cutoff point。不過用以往幾屆的 cutoff point 做標準,心目中都大致會有一個 expected grade。

跟住就用個 expected grade  計一計 make 唔 make 到 offer,expected grade 低一個 grade 又點,expected grade 低兩個 grades 又會點 (如果有低兩個 grades 的情況出現,通常都係計錯分要 appeal),然後列出每一個情況之下既 action points,例如有意外情況出現時一方面要 appeal grade,另一方面要寫信俾 UCAS firm choice。

我地當年做完個 chart 之後就無野做等放榜,孩子就放暑假同同學去旅行去玩,與及準備香港不同大學的 interviews,因為佢 JUPAS A1-A3 都放左要 interview 的科目。雖然佢知道正常情況唔會留係香港,不過我地都叫佢認真準備每一個 interview,因為每次 interview 都係一個好好學習的機會。

p.s. 仲有差的唔記得,放榜前英國大學果邊都可能會聯絡你仔仔,有野要做。我地當年好似五、六月就要交 financial declaration 俾英國大學,大學亦 send 左 apply tier 4 student visa 的詳細資料俾我地,可以趁呢個空檔時間睇晒好好準備。

1. 準備 IELTS,如果考得唔理想,呢段時間可以再考過。
2. 計算 expected grades,與樓上一樣,Science 科同埋數學可以大概計算到 grade,尤其上網依家班補習天皇/天后都 post 答案通曬天。
3. 睇下申請 student visa 有咩野現階段可以做而仲未做。
4. 當自己 offer 達標唔到,有冇機會去教育展摳門見代表。一定有呢個機會,唔會話 offer 唔達標就一定冇得傾。就算係 turned down 左嘅大學都有機會。
5. 同上,offer 唔達標,有冇其他大學。你可以同樣去留意教育展有咩大學可以讀。

七月做唔算好趕,不過當然唔贊成咁樣做,有得處理就處理先。

Applemannn 發表於 17-5-19 12:29

考左IELTS未?

考左啦,等緊result

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 14:31
1. 準備 IELTS,如果考得唔理想,呢段時間可以再考過。
2. 計算 expected grades,與樓上一樣,Science 科 ...

如果DSE差少少達唔到firm choice個要求,係咪可以寫信求情?其實機會大唔大?咁個insurance choice 點?

有一間阿爸阿媽都係心儀,但係我差 2 個 grade,好彩打電話畀 agent,知道個代表第二日下午就會離開香港停止收生,立即去見。見完等 email 通知,好彩得左!
求情信就基本要寫,不過如果你個大學嘅代表係教育展到出現,可以直接登門求情。當面問,睇個代表臉色就知道成功與否,咁就唔需要等咁耐同埋唔知道到底佢地有冇睇(我個 email 佢地 3 日後先能夠答覆到我,但係有時候就是果 3 日決定去向)

有 d 科目就難 d,例如醫科、法律,商科都可以但係有少少難度,除非你有 Econ、BAFS 墊底而且考得唔錯。如果係其他系就更加容易,當然大前提係你有關科目考得好,證明你係因為其他科目拖累你。

Insurance 如果都唔達標,照樣用上面方法,如果達標,你可以考慮入 Insurance,你唔滿意就直接無視佢,用上面方法搏下。

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 14:31
2. 計算 expected grades,與樓上一樣,Science 科 ...

想問下warwick會唔會有代表去教育展?

另外,如果DSE成績已達英國大學既CO,但又想睇埋香港既大學既offer(八月出),咁係咪7月都要照accept 英國既offer,交deposit ,做visa先呢?交左既deposit係咪無得退?

其實我仔仲係15 16出唔出去讀好。

Warwick 印象有好似有,不過出現次數唔係太多,可以留意一下地鐵展板睇下有冇佢大名。
照樣交 Deposit 同 Visa,好多人都係等到八月 JUPAS 出先決定去與留。

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 15:03

Warwick 印象有好似有,不過出現次數唔係太多,可以留意一下地鐵展板睇下有冇佢大名 ...

我相信佢都係想等埋JUPAS先決定到,除非成績比佢預期差,就唔洗等JUPAS。
咁最遲要幾時到大學報到?

我明白嘅,我都係等埋 JUPAS,感覺好似畀多條路自己。
你意思係幾時去英國?要視乎讀哪一間,通常都是 10-19,我間同埋一少部分大學係 9 月低 10 月頭。

1998Ruby1998 發表於 17-5-19 15:20

我明白嘅,我都係等埋 JUPAS,感覺好似畀多條路自己。

好多謝你時常在這裡解答大家既問題,你既經驗同分享真係好有用