用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 德望
go

培正 vs 德望

小囡有培正 及 德望 K1 offer
大家會點揀??? 希望各位俾D意見 (emoji)(emoji)

男女校 vs女校
中中 vs 英中
幼升小% : 85%  vs  around 70%
小升中% : Around 75% vs  Around 50% (傳聞)

natnatchuchu 發表於 17-5-18 20:29
大家會點揀??? 希望各位俾D意見 (emoji)(emoji)

培正,升小同升中比率都高D,以穩陣為先。

natnatchuchu 發表於 17-5-18 20:29

德望

培正,較大機會升小。

培正,除非LIKE女校

小孩男定女?
女兒一定GH

如果係我用依兩間比, 除介意入女校, 都無咩原因吾揀GH。

單純睇學校一定係德望。但如果講升小/升中率。咁一定培正。如德望升唔到中,要派位都幾傍偟。覺得九龍城校網始終好過黃大仙。
個人感覺,培正希望可以令學生讀上去,德望就情鍾叻學生。

培正

GH for sure(emoji)

德望

回覆 natnatchuchu 的帖子

問下自己個女算唔算學野叻? 自己有無大量時間教小朋友?

再決定自己可以受幾大風險.

NICOLE123 發表於 17-5-19 14:44
回覆 natnatchuchu 的帖子

問下自己個女算唔算學野叻? 自己有無大量時間教小朋友?

chingchingbb14 發表於 17-5-19 14:04
單純睇學校一定係德望。但如果講升小/升中率。咁一定培正。如德望升唔到中,要派位都幾傍偟。覺得九龍城校 ...

雖然九龍城校網較佳,但如果萬一升唔到培中,培小一向競爭力屬一般,要以Band2 成績去搵學校,我又有d 擔心

natnatchuchu 發表於 17-5-19 15:33
雖然九龍城校網較佳,但如果萬一升唔到培中,培小一向競爭力屬一般,要以Band2 成績去搵學校,我又有d 擔 ...

如果培小你都讀唔好.你在德望會好? 德望比培小更難
培中BAND 2 生都收如果你入唔到即係你係BAND 3
你想去到咩學校?

其實我知道不少培小生入唔到培中都會叩到不太差既學校

我想講其實培小一D都唔易讀好. 唔係你地想像中咁淺的.

當然德望就更加深

德望如係band 2,唔好諗住有得升中。反而培正如band 2都有機會。當然升中言之過早,只要小朋友本身好叻,留係德望更係好。利申,我唔係培正家長亦無offer, 德望waiting 但有call 都唔會讀了。

NICOLE123 發表於 17-5-19 16:05
如果培小你都讀唔好.你在德望會好? 德望比培小更難
培中BAND 2 生都收如果你入唔到即係你係BAND 3
你想去 ...

我相信絕大部份培小生都會屬bank 1 & 2 , 但培中學位比培小少,一定會有培小生不能原校升讀,這些學生去向如何?培中的收生方式又是如何?

我曾聽聞過以下的收生方式(只是聽聞未能證實):
培小Bank1 學生會肯定有培中學位,而餘下的bank 2學生是抽籤,不是計成績。

natnatchuchu 發表於 17-5-19 19:43
我相信絕大部份培小生都會屬bank 1 & 2 , 但培中學位比培小少,一定會有培小生不能原校升讀,這些學生去向 ...

如你了解升中的收生方法你会明白。我理解係round 1 收哂band 1生,round 2 係band 2生抽奬,其實第2 round一般中学有權收外來生但培中是必收培小生,如有外生round 2揀培中等同自殺。培中有剩叩門位都優生考慮培小生。
其實培小生都会爭取round 1入。因round 2如彩数太差有機會成绩好都入唔到培中。我知有人係咁但佢去返其他地區名校叩到band 1 中学。

培小小六约270人左右。培中学位200左右,培小考頭10~20可能自己走去英中。30~90左右band 1 ,餘下培中学位比培小band 2生。每年要走可能50至60人。講真果D成绩差比你升上去都有可能讀吾到。老師一早会叫你報其他合適好学校。

能小真係会有band 3生的。band 1 多數全科90以上。band 2 85分以上。。。。

以上是我的理解可能吾夠仔细。請見諒。

NICOLE123 發表於 17-5-19 20:06

Not exactly

monodad 發表於 17-5-19 20:13
Not exactly

可否详细再解釋下?謝谢!