用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中一 Band3生做唔做資優評估好?
go

中一 Band3生做唔做資優評估好? [複製鏈接]

女兒今年 中一 , 之前被評為 BAND 3 生
佢一向都唔溫書 , 上課遊雲 , 常欠功課 , 態度冷漠 ,
老師眼中"無禮貌" "懶散" , 同學眼中 "唔合群""寸"
但佢返教會教友導師評為乖巧, 幫到手

我有問過佢 , 佢常常覺得同學們好幼稚無聊 , 溝通唔到
因為佢雖然係女仔但最憎同學們常"玩"的排擠,欺凌,講是非
佢喜歡的只有科學,數學話題 , 另加電視劇
8歲半時暑假睇 步步驚心 , 同我朋友食飯時講開睇少左昨日果集
我個女可以講番晒成集劇情以及角色的內心戲
我朋友都覺得套劇好深要好留意睇 , 但我女兒可以數番晒劇情及各人關係

佢入了一間 b2a 中學 , 考之前的溫習堂溫半小時
第一學期全級 49/123 , 數學 6 , 科學 15
第二學期就懶了 全級 84/123 , 數學 18 , 科學 25

點解依家才想做資優評估係因為想睇下點幫到佢讀書及同人溝通
以前細個因為佢成績差, 覺得佢可能只係小聰明
後來在此群睇到資優 不等於 績優 我才驚覺是否要做?
佢 7 個月已用眼神+喊, 打哥哥小報告
2 半歲時哥哥的補習老師叫我帶妹妹做資優測試
因佢說話比同年紀表達能力強 ,邏輯性強 ,  
佢有心學的會好勁 , 例如今年睇了漫畫版的相對論 ,
問佢睇得明?佢話明 , 但覺得有漏洞 , 佢諗緊點去反"相對論"

依家咁大個去做係咪"無謂" ?
咁大個去邊度做好 ?

2    0    0    0

回覆 Joey0722 的帖子

做唔做都得,有閒錢又好奇,可以安排去做IQ TEST,去中大應該不用排期太耐。
但做完個TEST知道結果又如何? 安排去上資優課程會改善她在學校的學習情況嗎? 相信不會。況且去資優學院或中大上資優課程,並不一定需要IQ TEST SCORE,自薦系統裡反而需要的是學校老師的recommendation,而中大更要多做一個評估筆試。

Joey0722 發表於 17-5-18 15:19
佢一向都唔溫書 , 上課遊雲 , 常欠功課 , 態度冷漠 ,
老師眼中"無 ...

如果係我個女, 我會帶佢去做IQ test check 吓。

Nothing to lose (except money), right?

外國硏究顯示學校miss咗好多gifted  students,造成一班under achievers, 因為呢班學生貪舒服、無鬥心,知道自己唔努力都可以過關; 但如果叻啲,旁人會有expectation, 加壓力要佢再好啲,what for?

大個正嚟後悔,但已經太遲!

回覆樓主:

要留心可能亞氏保加症

Joey0722 發表於 17-5-18 15:19
老師眼中"無 ...

吾知佢做了如果係資優有甚麼效果,會叮一聲信心大增,突然開竅?似乎間小學吾啱佢,啟發不到佢學習興趣,哥哥是否好叻?有些資優怕輸,會放pah。
資優吾代表積優,我身邊很多人都有資優跡像,但冇心機讀書,等如有些人有音樂天份,但懶死吾肯練琴,逼又逼吾到,所以點様令佢有動力才是最難。
上面也提過有些資優會懶,是真的,因為慣了用少少effort便得到成果,遇到困難便不肯努力了。

Radiomama 發表於 17-5-18 17:38

做唔做都得,有閒錢又好奇,可以安排去做IQ TEST,去中大應該不用排期太耐。
其實我想佢做資優 TEST , 最主要想知佢有咩問題 , 可以點樣去教導佢融入"正常人"的社會

RiboMM 發表於 17-5-18 22:33
要留心可能亞氏保加症
佢中D唔中D小學時佢提起學校的事 , 個個同學佢都話 "我個 Friend..."
佢鐘意同人溝通 , 但佢好奇怪 , 出奇地冷淡 ,
佢有同情心同同理心 , 但佢絕對唔會喜形於色(收禮物也不會好開心)
佢經常會好客觀地直接分析所有野, 唔修飾用詞
例如: 佢欠帶書多次 , 佢:"懶得搵"
同學被媽媽收電話 , 一般人會安慰:"咪好慘" , 佢:"唔做錯野就唔會比人罰"

朋友 :"A好衰,我地一齊排擠佢" , 佢"人地都無做錯, 係你自己錯"
所以小學時無乜朋友

小四五六唔好彩係同一個班主任 (冷血,無愛心,說話刻薄)
小五時班主任用書打佢個頭打損左眼袋 0.5cm痕
又成日比同學"蝦" (接近欺凌)
佢不但無喊 , 而且好冷淡地:"佢係咁衰架啦"
佢可以完全無放係心 , no hard feeling ,
小三時我,哥哥,哥哥同學,佢 4 個入戲院睇 mr.bean
我地三個睇到笑到咳 , 而佢就覺得一 d 都唔好笑 , 主角又無聊又低能
好多時我睇電視都睇到喊(我眼淺) , 佢係完全唔感動無感覺

就係因為佢咁冷淡的眼神表情 , 決絕的說話
所以老師同同學都覺得佢寸無禮貌
但我覺得佢係對佢覺得無所謂的野 "無感"
到底佢係咪有"情感障礙" , 佢係咪有病 ?
如果去做 IQ TEST 可唔可以測試埋 ?

Joey0722 發表於 17-5-19 12:38
其實我想佢做資優 TEST , 最主要想知佢有咩問題 , 可以點樣去教導佢融入"正常人"的社會 ...

IQ test 只是一個test, 只能提供一個分數,report也只是一個很技術、功能性的報告;CP會向你講解,但他不會是你的coach, 教你怎樣去教女。

女兒已是中學生,不會像小學階段一般被你牽著走;曾聽過有些少年人參加制服團體而變得開朗自信(雖然成績仍不太好),但起碼不再是宅男。也有少年人玩話劇、跳舞,總之各試各法。

如果真要「找」出女兒問題(可能根本無),不妨搵教育心理學家傾傾,再決定做那些評估。

Joey0722 發表於 17-5-19 13:29
佢中D唔中D小學時佢提起學校的事 , 個個同學佢都話 "我個 Friend..."
佢鐘意同人溝通 , 但佢好奇怪 , 出奇 ...
你有冇聽過「雙重特殊」,即是阿氏+資優。有「雙重特殊」的小朋友,佢會有兩方面的特徵!
你阿女的性格有D似我阿女,又係在情感上好冷淡,佢唔係唔想同同班同學溝通,只是大家唔啱傾,所以佢寧願自己1人,結果學校冇乜朋友!

我諗如果你想找出原因,建議你找心理學家幫忙,睇吓心理學家有乜建議或做乜野評估!

回覆樓主:

你問吓佢想唔想做先好喎。如果唔想,好似小女咁敷衍了事就嘥

YolandaTam 發表於 17-5-19 16:02
你問吓佢想唔想做先好喎。如果唔想,好似小女咁敷衍了事就嘥

講得啱,無朋友不熱情不等於有問題,少年人會這樣想。

學習動力需要遇上好老師才能助一把,可遇不可求。

但要考慮:若做了IQ test而分數不達資優,會對她是一個打擊嗎?少女心事最難測。

又或若發現是資優,她會怎樣看待自己?self esteem 會因此提高?

緊記:學校老師未必因分數(資優)而優待她的。

回覆 YolandaTam 的帖子

我都有問阿囡想唔想做, 大了真係唔係你叫佢做就肯。不過唔老實同佢講, 去到佢一定會知, 知道左失控就大鑊。我最近也考慮這個問題, 不過叫佢做IQ test, 又怕增加佢一壓力, 其實只是個數字, 是否應該撰擇唔知算。

scyauchris 發表於 17-5-19 17:01
回覆 YolandaTam 的帖子

我都有問阿囡想唔想做, 大了真係唔係你叫佢做就肯。不過唔老實同佢講, 去到佢一定 ...

小學生6、7歳,去做IQ test時儍吓儍吓,我只係話俾佢知,若想學多D科學實驗就合作同姐姐(CP)做一個test, 你答得越多,就越大機會被錄取。

試想,咁樣同中學生講,佢睬你都儍。

做完test之後,佢發現果個叫IQ test, 之後問我佢幾多分,係咪代表好叻;我同佢講分數不重要,你有興趣學習,mami總會幫你。(付鈔,一笑)

他已是中學生,同級至少有十位資優生,各人都是在小學時已知自己的情況,他們有被安排參加enhancement課程和活動,所以學習動力非常理想。

不過,有些叻的同學無做IQ test, 但老師同樣會給予機會。

回覆 Radiomama 的帖子

我個女就快10歲半啦!佢去到CP到一定知, 如果用個report報讀課程已不須要, 所以我還在考慮中。我女對IQ test 好抗拒, 佢認為是給有嚴重問題的小朋友做。不過可能做左, 份report將來可能有機會須要用。屋企人撰擇唔做, 因為唔知比較好。不過真係去做test, 就要我女同意。

scyauchris 發表於 17-5-19 18:14
回覆 Radiomama 的帖子

我個女就快10歲半啦!佢去到CP到一定知, 如果用個report報讀課程已不須要, 所以我 ...

你女女的情況,我都讚成不用特別去做IQ test。

回覆樓主:

其實聽落,十二歲女孩有學習障礙(懶散、遊魂、欠功課)及社交障礙(俾人話無禮貌、寸),捺除係唔係資優、做唔做IQ test, 係唔係都應該尋求協助解決問題呢?

雖然成績暫時仍可以,但以此程度高速下滑,難保去到DSE仍可過關,唔通到時才諗?

樓主自己好好想想,個女係你嘅,你唔幫佢邊個幫佢。

教育心理學家除做IQ test 外,仲有其他工具測試社交障礙、EQ、AQ 等。仲可以根據測試數據及實際情況,同家長學生一齊制定解決方案。

回覆樓主:

做咗,真係唔等於有晒解決方法。
我個仔7歲做咗,係爭2分先至到資優。
份報告有建議(要求)學校要點幫個小朋友。拎住份報告,同精神科醫生講,可以打尖排期做訓練。(不過我個仔係A仔)
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

醒目開學勳章

如果唔怕驚動學校,可以問下學校可唔可以約見學校EP/CP,因為評估後EP/CP可能會有些建議,如果是駐校的比較容易傾。

醒目開學勳章

回覆:chowqv 的帖子

想問你在中大定協康做的?

piglet0529 發表於 17-5-24 04:13
想問你在中大定協康做的?

我係香港大學做。阿仔5歲申請,到7歲先有得做。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題