用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下 ...
樓主: babylawyuen
go

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下   [複製鏈接]

小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一班好friend既同學仔,學校亦唔知道囝囝既過去呢!

回想六年幾前,睇見囝囝幾乎有齊自閉症既特徵,專家話佢屬中度自閉,CAC話佢智障...... 嗰時我同老婆既心情簡直係跌至谷底,並感到徬徨無助...... 然而,傷心過後,我哋好快收拾心情,唔等政府既輪候服務,幫囝囝揾私人中心做訓練:寧願放棄心儀既主流N班,都要去做訓練。當時除咗「密集式訓練」,更要額外俾錢上言語治療、職業治療、物理治療、針救...... 呢段時間既開支真係倒水咁倒,但我哋目標只有一個,就係希望可以幫到囝囝。

回顧過去,我覺得自己囝囝非常幸運,在密集式訓練後有這麼大的改變。希望藉此鼓勵大家,傷心過後,要正面積極咁面對將來,喺仔女既治療黃金期(2-6歲)盡力做自己可以為佢做既事。

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...

多謝你的分享,真令人鼓舞!請問仔仔現在還有任何訓練嗎?

回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

fandd 發表於 17-11-1 12:41
回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

你仔仔真係好叻仔!多謝你的回覆

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...
請問邊暑做密集訓練比較好?
‹ 上一主題|下一主題