用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下 ...
樓主: babylawyuen
go

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下  

babylawyuen 發表於 17-5-18 13:04
2歲寶寶做了評估後..有自閉症..
請揮手及交流下

請問有啲咩徵狀架?

cc7312003 發表於 17-9-13 17:42
我仔兩歲兩個月啱啱在下葵涌評估左有自閉譜系(懷疑),準備排期轉介兒童精神科,好亂,好sadd,唔知點好 ...
同你一樣, 昨天喺下葵涌評估左..    都係懷疑.. 排埋精神科. 要到19年4月先有得做評估.   但我會搵協康做左先.. 等唔切, 唔想拖得太耐..  

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 Cajes 的帖子

我女同你仔情況差不多, 大部份時間唔聽指令, 好似聽唔到, 又或者聽唔明, 叫極都唔啋人, 但係佢會同人玩, 好動, 但玩玩具時佢有佢玩, 完全唔會理人, 乜都鐘意入口咬, 唔愛食物, 對於某幾個玩具特別喜愛, 捉住唔肯放手,,比另一個同樣玩具但唔同顏色都唔肯要, 強行攞走佢就發脾氣, 呢D係咪叫執著,

昨天去咗睇E生時填咗一份問卷, E生單睇答案就話有D似, 叫我等電話再安排我去做評估

當覺得自己小朋友同其他小朋友唔同時, 個心好UP, 唔知點幫佢  

My son went for an assessment at Sandy Bay.  The doctor said his development is a bit behind in all areas (gross motor, fine motor, speech, etc etc).  She didn't say he is autistic (or any special needs), only "behind in his development".  Nonetheless she referred us to  早 期 教 育 及 訓 練 中 心...

Question - if the child is autistic or 有傾向, would the doctor tell you right away? How did you get your diagnosis?

thanks

回覆樓主

請問有無邊度評估無咁貴? 我仔26個月, 唔肯講野, 但其實歲半時候講過, 之後愈講愈少, 佢有自閉特徵,例如好固執排車, 咬手指,撞頭之類既行為,但佢會同家姐玩. 排緊10月健康院見醫生, 但聽聞見完醫生仲要排評估,所以想呢段時間搵D評估或者治療俾佢. 麻煩大家如果有資料可以PM我嗎? THX

jocelynqq 發表於 17-8-1 22:16
我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

可否比資料我,謝謝

jocelynqq 發表於 17-8-1 22:16
我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

hello,我懷疑仔仔有專注同社交問題 ,可以pm 冶療師資料俾我嗎?

回覆樓主

唔好意思!想問下大家既小朋友有咩特徵?我仔14m,仲未識同人拜拜,又唔識手指指,佢會同人有eye contact,會主動同小朋友or大人玩,係鍾意玩波,又唔係話特別做重複動作!不過有時玩一件玩具都玩到5分鐘,講野方面淨係識波,有時會爹爹同曳曳,請問咁細可以去做評估未?請問你地既小朋友係咪都有咁既特徵?(emoji)

回覆 Fatfat_ball 的帖子

會主動同別的孩子玩,應唔會係自閉。14個月係BB,玩一樣玩具的時間短係好正常。

回覆 jocelynqq 的帖子

請問可否pm我

回覆 jocelynqq 的帖子

如果情況不是太嚴重,及早在黃金治療期做治療,通常效果應會較顯著。

jocelynqq 發表於 17-9-1 17:39
我仔仔而家想的是私人上門訓練 價錢同中心比較反而平少少 中心訓練應該係一個老師對幾個學生 如果專注力唔 ...

我想要私人上門訓練聯絡資料