用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下 ...
樓主: babylawyuen
go

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下  

babylawyuen 發表於 17-5-23 23:57
3月健康院醫生轉介,5月做評估

咁快⋯⋯ 好順利啊

lobb2015 發表於 17-5-21 22:12
4歲先至確診,可否理解為情況輕微?  我個仔歲半都冇已經被 playgroup 老師 identify 咗了,你話(在老師眼 ...

我都唔知輕唔輕,不過因為阿仔咁樣,我去睇自己既精神科醫生,佢幫我做評估,結果係:阿媽都係有自閉症,但醫生好妙咁同我講:你已經係成年人,所以nothing to do.....我又好自然答佢:I just want to know only。(都唔知點解忽然講英文)
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆樓主

我仔今年二月確診自閉傾向,七月尾三歳

gima6dau 發表於 17-5-21 05:50
回覆 babylawyuen 的帖子

請問由遞交醫生轉介信,到評估,其間等左幾耐到?

我仔嗰陣排咗半年先可以在根徳見醫生

chowqv 發表於 17-5-28 00:24
我都唔知輕唔輕,不過因為阿仔咁樣,我去睇自己既精神科醫生,佢幫我做評估,結果係:阿媽都係有自閉症:th ...

對唔住,你寫得太搞笑,我笑左
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係自閉,係我遺傳左俾我個仔

Tarttatt 發表於 17-6-1 05:18
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係 ...

我都覺自己社交弱d,不過生活都冇太大影響
如果呀仔只是似自己咁,我都心滿意足喇

Tarttatt 發表於 17-6-1 05:18
我自己冇評過,但因為阿仔係自閉,所以我先發覺原來我自己都應該係 ...

唔使喊既。都已經係事實,何妨自閉又唔係咩慘事,只係同地球人溝通系統出現誤差之嘛。tune下就無問題。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆 chowqv 的帖子

我覺得我地兩公婆都係,所以都覺得個仔無咩大問題,初時只以為性格人人不同,自我點吧。點知。。。K2先CHECK 到,排得黎都小學。。。
醫生都係叫我出去搵社交小組佢訓練下

luckybaby2011 發表於 17-6-4 09:45
回覆 chowqv 的帖子

我覺得我地兩公婆都係,所以都覺得個仔無咩大問題,初時只以為性格人人不同,自 ...

其實無野既。我成日覺得家下d測試,要個小朋友做社交大使咁…將來大個,個個都係公關咁…
我俾阿仔上社交小組,係佢本身渴望交朋結友,咁我又唔係呢瓣既人,所以先俾佢上,多多學習。

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

chowqv 發表於 17-6-4 18:42
其實無野既。我成日覺得家下d測試,要個小朋友做社交大使咁…將來大個,個個都係公關咁…
我俾阿仔上社交 ...
你都有自閉症?但你都可以結婚生子。所以唔嚴重自閉症人係咪其實可以好似普通人咁生活。

DearBabie 發表於 17-6-14 18:03
你都有自閉症?但你都可以結婚生子。所以唔嚴重自閉症人係咪其實可以好似普通人咁生活。 ...

正唔正常,睇你用咩角度…
在我朋友,親人角度…我從來無正常生活過。

chowqv 發表於 17-6-14 19:18
正唔正常,睇你用咩角度…
在我朋友,親人角度…我從來無正常生活過。
...

係啦,其實我都留意咗你好耐。見你結婚生仔,都俾咗個希望我㗎。希望我仔將來都可以。

lobb2015 發表於 17-6-14 20:53
係啦,其實我都留意咗你好耐。見你結婚生仔,都俾咗個希望我㗎。希望我仔將來都可以。
...

每人都有自己既路,唔使太在乎"正唔正常人"。

阿女就2歳, 識得講句子, 好多詞語, 但每當面對陌生人或少見的人都唔鐘意講野, 要迫住(可能係送玩具比佢) 或者有野食至肯開口同人講, 又要睇心情, 合眼緣先至講, 又怕羞講野細聲

佢細個的時候好怕生, 現在對比以前好了好多

但發現佢上左幾堂Playgroup都好少同老師講野, 有講但都係迫住先至肯講

請教咁情形算唔算自閉?? 邊度可以評估? 謝謝!!

回覆樓主:

25mo, 確診自閉症。