用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK, 18-19
樓主: Sunflowerssss
go

SPK, 18-19  

星星的後裔 發表於 17-5-26 00:58
我本身覺得這數字無太大意義, 不過又傾吓。
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. ...

但我身邊朋友嘅數據係,有6個有PC offer嘅女仔嘅家長,有5個話如果SPK call waiting 佢地會義無反顧地去讀SPK。

monodad 發表於 17-5-26 01:29
但我身邊朋友嘅數據係,有6個有PC offer嘅女仔嘅家長,有5個話如果SPK call waiting 佢地會義無反顧地去讀 ...

你指應該多於20%人會放棄PC offer? 我又不能假設所有有SPK offer 的都同事有PC offer. 實際數字只有校方才知, 只可肯定放棄SPK % 一定是很低,一定比培正低。

星星的後裔 發表於 17-5-26 01:44
你指應該多於20%人會放棄PC offer? 我又不能假設所有有SPK offer 的都同事有PC offer. 實際數字只有校方才 ...

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會係佢地嘅首選咁解啫。即等同TSL每年有7千幾人去考,但如果同時考到如DG, DB, SPCC, GH, SPCSPS, YW等等學校,大部份人都會放棄TSL offer。所以我認為報名人數多少意義不大咁解啫⋯⋯

monodad 發表於 17-5-26 01:47

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會 ...

認同報名總數不太有意思,又或只反映有幾多人識, 但不反映最後有幾多人"落注"比個孩子返學。 除非知道學校派左幾多offer 出去,咁就較有意義。假設校A 派了110個offer 收100生,即絕大份人都好喜愛/忠誠於A, 應該都好有吸引力。校B 共派300offer才收齊100個學生,咁佢吸引力就唔夠A 高。

星星的後裔 發表於 17-5-26 02:49
認同報名總數不太有意思,又或只反映有幾多人識, 但不反映最後有幾多人"落注"比個孩子返學。 除非知道學 ...

Very true.

好多人報聖公會,但好多女仔有女龍校offer後,都會放棄聖公會

monodad 發表於 17-5-26 01:47

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會 ...

Yes, good example

星星的後裔 發表於 17-5-26 00:58
我本身覺得這數字無太大意義, 不過又傾吓。
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. ...
數字我都吾覺有咩意義, 除非收生以幸運大抽獎形式收生就可以代表難同易。好似first同sec interview,  第一圈人數眾多4千選5百入第二圈機會係八分之一, 進入第二圈5百選180人機會大左易左, 但我想講sec in個個水平有咁上下而且淡淡定好精靈個樣,我仲好記得果時先開始擔心,想有特出表現吾易。

Sunflowerssss 發表於 17-5-25 23:54
唔考呀,我地住港島區,老公唔想過海返學,所以培正德望嗰啲都唔會考
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣野係play同pre既分別, 不過兩夫婦共識都好緊要, 小朋友讀書條路好長, 有高有跌, 做父母吾好有分歧而作任何決定, 到時問題出左就只會越攪越糟。另外spk報名都會問你係咪天主教印象要提供领洗紙, 比較認真, 雖然無話只收教友, 但對比其他學校我覺得都幾明顯想要咩。

回覆 星星的後裔 的帖子

分析得好!

dreamdream081 發表於 17-5-26 05:03
Very true.

好多人報聖公會,但好多女仔有女龍校offer後,都會放棄聖公會
同意

QQfishs 發表於 17-5-26 08:35
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣 ...
我明白呀,入到係bonus,入唔到都係正常ge

回覆 QQfishs 的帖子

有人事都唔係必入,記得之前有家長話自己係醫院員工都入唔到,因為可能阿女達唔到學校基本要求

1180431 發表於 17-5-26 14:25
回覆 QQfishs 的帖子

有人事都唔係必入,記得之前有家長話自己係醫院員工都入唔到,因為可能阿女達唔到學 ...
我指神父或者係教績員,不過小朋友太有問題就難說囉。

QQfishs 發表於 17-5-26 08:35
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣 ...

我都以為係,但實情大部分家長都不是教徒,比例應該都超過3份2

回覆 yee123480 的帖子

似乎真係少教友,所以教會關係人士應該佔少數

或者會否因為教徒會收晒上小學,所以唔收超過三分一的教徒入幼稚園而令機會非教友的機會平均番呢?

Sunflowerssss 發表於 17-5-26 23:02
或者會否因為教徒會收晒上小學,所以唔收超過三分一的教徒入幼稚園而令機會非教友的機會平均番呢? ...

我眼裡SPK 是較公平的學校,著眼在學生品行多於宗教同關係。
而且你句說話是有d 矛盾, 先假設SPK 不公平實收教徒,但校方又想公平比番多D 位非教徒。 私校想點都得,而且SPCS校方都唔太理外面點諗點做,根本唔需要做門面虛偽的事。香港有幾多學校會考IGSCE 同DSE? 教署仲考慮緊STEM 時, SPCS 已經砌緊香港首架飛機la.

星星的後裔 發表於 17-5-27 15:24

我眼裡SPK 是較公平的學校,著眼在學生品行多於宗教同關 ...
認同,有道理

回覆樓主

我想問下
報spk可否同時報spn?

因我囡是細b
Spk機會不大
如果可以
重讀n班亦得

LinusYip 發表於 17-5-27 22:01
我想問下
報spk可否同時報spn?
我之前爬過文,有前輩分享過係唔得的