用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK, 18-19
樓主: Sunflowerssss
go

SPK, 18-19  

回覆 monodad 的帖子

其實好睇小朋友性格

SPK好難入,全港各地的家長都沖來申請,失望者眾,最好都唔好target要入,旨在參與就好,不然都是失望居多。

回覆 dreamdream081 的帖子

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交表,因為spk實在太遲in,據我所知部分有其他offers嘅都放棄面試,再減喊嗰啲,估計最多係9揀1咁上下

1180431 發表於 17-5-25 15:17

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交 ...
不同意,完全不同級數既學校,一般難入既都係遲in。

回覆 QQfishs 的帖子

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾多人放棄去in就唔知。當一兩成的話,都難入過spk

1180431 發表於 17-5-25 15:51

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾 ...

我唸培正係男女都會報,spk通常女仔報多(男比較少)。根據數據,spk機會率相對高少少,但亦算難入。其實男生可選擇名幼會少過女生。

nicktong 發表於 17-5-25 16:30
自己入去考唔喊我已經覺得佢贏左
試想下沒有父母在身邊仲可以答到陌生人(老師)問題有幾多個小朋友可以做 ...

Agree, 上年我個仔戇居居入去,笑笑口出返嚟,我都已經覺得佢好叻,即刻盛讚佢仲帶佢去對面七仔買果汁飲

1180431 發表於 17-5-25 15:17

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交 ...

同意有家長會唔in如果已經有好好offer but我估未至於9揀1咁大機會率,始終生女的話,呢間係好多生女媽媽的dream school

nicktong 發表於 17-5-25 16:38
我同你一樣考完馬上去買佢鐘意雞蛋仔食
嗰間係好食㗎

nicktong 發表於 17-5-25 16:30
自己入去考唔喊我已經覺得佢贏左
試想下沒有父母在身邊仲可以答到陌生人(老師)問題有幾多個小朋友可以做 ...
同意,如果佢肯入我已經覺得佢成功左一半,另一半就是緣份了

Sunflowerssss 發表於 17-5-25 19:49
同意,如果佢肯入我已經覺得佢成功左一半,另一半就是緣份了
樓主你會吾會考培正呀?

樓主, 我老公都是因為驚 個女病 唔俾返n...
我都好想呀女名幼, 但我個女係7月b⋯⋯
想請教。可以點教 機會會大點??

回覆 大雯bb 的帖子

我哋都是本着參與心態,輕鬆去 in, 小朋友又可自然發輝。結果有offer 都感到難以置信。

QQfishs 發表於 17-5-25 22:14
樓主你會吾會考培正呀?
唔考呀,我地住港島區,老公唔想過海返學,所以培正德望嗰啲都唔會考

大雯bb 發表於 17-5-25 23:10
樓主, 我老公都是因為驚 個女病 唔俾返n...
我都好想呀女名幼, 但我個女係7月b⋯⋯
想請教。可以點教  ...
我仲說緊老公返n,仲要唔知插唔插到班,但平時我女有返開playgroup ge,同埋我成日帶佢出街,公園又好商場又好見朋友都好,喺屋企我會訓練佢聽指令,玩砌圖,穿珠仔呀咁

1180431 發表於 17-5-25 15:51

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾 ...

我本身覺得這數字無太大意義, 不過又傾吓。
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. 而去SPK 是2千4, 就是6%.
雖然培正收生是240人,但亦有一定人數放棄,我假設是20%, 所以有offer 的人是288人,而唔係240人。有offer 率288/4000=7.2%. 而SPK 收180人,放棄率應該較低,算5% ,所以有offer 人數是189, 189/2400=7.9%.

兩個數差唔多, 所以我覺得兩間學校都差唔多受歡迎。。