用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK, 18-19
go

SPK, 18-19   [複製鏈接]

我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問大家:返面試班有用嗎?我地係N無,如果嗰日佢唔肯自己入去in,是否真的無機會,女女係二月b,但感覺好好細B feel
   6    0    0    0

唔返N班k1面試好蝕,好多嘢自己唔識教,人哋有系統有方法。spk收淡定獨立多,唔肯入基本上冇機會

唔肯自己入,機會近乎零。個人經驗,最有效令小朋友獨立唔黐身、自己跟老師面試嘅方法,就係返N班

多謝意見,老公唔想佢咁快返學,因為女女自細體質弱,怕多菌,而且佢覺得雙職父母的小朋友先需要返n班,我之前係幼稚園老師,所以佢覺得女女喺屋企已經得,我解釋過群體生活好重要,唯有再同老公傾

Sunflowerssss 發表於 17-5-17 19:46
我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問 ...

其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不過仍然係難,冇讀N,又入SPK真係難上加難。痴身in任何一間都無咁好,經歷過面試,就會明白入名幼係幾咁難,間間都幾千人爭百幾個位。扣除關係人事,世襲或神父推薦等,你可以想像剩返幾多位比幾千人。要突圍成功,唔可以單靠運氣。祝好運

我係N無,今年有OFFER的。覺得SPK鐘意啲自信獨立小朋友,面試時一喊就即要出課室。自己入同主動講嘢係優勝。你自己做過幼教,應知道有啲學習係自己教唔到,唔返N可以俾佢返啲分離playgroup

我都係咁諗,就算說服唔到老公比女女返n,每星期三日每次自己入去返下個半鐘都好吖。

chingchingbb14 發表於 17-5-17 23:15
我係N無,今年有OFFER的。覺得SPK鐘意啲自信獨立小朋友,面試時一喊就即要出課室。自己入同主動講嘢係優勝 ...
恭喜您呀!

回覆:Sunflowerssss 的帖子

SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和比多個機會自己。點解甘想入SPK ? 港島女龍仲有好多,可以試下,唔需要分離可能好D,其他學校老師interview 會慢慢引導小朋友,會睇到小朋友優點,你如果自己教到可能機會高D

meihong 發表於 17-5-17 23:05
其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不 ...

我都係今年有OFFER 的,糾正傳言,其實N無入SPK 係好多的,家長大部份都係普通人,來自不同地區

meihong 發表於 17-5-17 23:05
其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不 ...

幾千人爭百幾個位<- 呢點只有部份同意,其實熱門名幼係全部都有幾千人爭百幾個位,但其實十幾二十間名幼(共3,4千位) 來來去去咪都係果幾千人,以本人為例,考左十間,有7個OFFERS,最後咪要放其餘6個....
所以考倒未必好容易,但只要考多啲,總有一間CALL WAITING 入倒,呢個係我當初考咁多間的想法

(=.=) 發表於 17-5-18 00:54
SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和 ...
或者考慮讀頭幾個月,一有OFFER就QUIT,有家長係咁,舒服半年

1180431 發表於 17-5-17 20:04
唔返N班k1面試好蝕,好多嘢自己唔識教,人哋有系統有方法。spk收淡定獨立多,唔肯入基本上冇機會 ...
大部份K面試都在11,12月,所以只上了2個月堂,如果考其他學校,未必分別好大,不過SPK2月先考,加上要自己入課室,我都覺要讀N會好啲

但依家就算樓主想比佢讀N, 都太遲啦? 收晒生? 會唔會主打分離PLAYGROUP好D? 果D又唔使返晒5日......

其實唔返N,一嚟就要自己入課室同陌生老師見面加對答,再加幾十個小朋友喺埋一齊,冇過過呢種生活模式都幾難將最自信嘅一面表現出嚟,再加上前前後後要排隊等入課室,又要同父母分離,入到課室又可能俾其他小朋友影響,我諗妳自己就算識教都未必可以提供到呢種環境俾佢,唯有盡量俾佢見多D陌生人同小朋友,希望佢習慣同陌生人接觸同唔怕陌生環境,祝好運!

最好之前俾佢in 多幾間幼稚園,當熱身又好,當俾佢習慣下個模式都好,盡量揾到佢有咩需要留意嘅地方。btw,PC, GH 2nd in 都係自己入去in,不妨可報埋,睇下佢有咩反應。

我會報多幾間比佢熱身又好大包圍都好,陪面試的學校,我女女都應該可以的,佢會答陌生人問題,只是大前提要我或爸爸喺身邊

peterwongpeter 發表於 17-5-18 09:38
我都係今年有OFFER 的,糾正傳言,其實N無入SPK 係好多的,家長大部份都係普通人,來自不同地區
...
謝謝,一枝強心針

boojiji 發表於 17-5-18 10:55
但依家就算樓主想比佢讀N, 都太遲啦? 收晒生? 會唔會主打分離PLAYGROUP好D? 果D又唔使返晒5日...... ...
係呀,我而家都會集中搵呢啲一個星期上幾日的分離course

(=.=) 發表於 17-5-18 00:54
SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和 ...
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾意獨立的小朋友但又唔想阿女返n,好矛盾囉,而我自己鍾意女龍校,聖心太谷了,德望要過海,唔考慮
‹ 上一主題|下一主題