用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK, 18-19
樓主: Sunflowerssss
go

SPK, 18-19  

JJ_KK 發表於 17-5-20 12:16
除了你說以上3間,仲有邊間港島女龍可選擇?

St Clare, TL

雖然我地想入spk啫,但都平常心面對的,始終學位有限,亦都要睇女女同學校有冇緣,只是老公見女女出出入入醫院見到怕,所以有啲驚弓之鳥咁,我心底裏持開放態度的,我自己都教過幼稚園嘛,哈哈。佢返左學我仲有私人時間呀,哈哈

開心一家 發表於 17-5-20 10:37
其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有rout ...
係呀,我幾個姑奶都是n無的普通人黎架乍

開心一家 發表於 17-5-20 10:37
其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有rout ...
咁你囡囡係未好鍾意返學㗎?

Sunflowerssss 發表於 17-5-20 16:42
咁你囡囡係未好鍾意返學㗎?

我女鍾意番學,放假會問點解唔駛番學

回覆:Sunflowerssss 的帖子

如果出出入入醫院身體太差,其實龍校未必適合你,怕你曰日擔驚受怕

(=.=) 發表於 17-5-21 00:15
如果出出入入醫院身體太差,其實龍校未必適合你,怕你曰日擔驚受怕

Y?

願聞其詳

什麼學校適合身體差的學生?

可能你想講大班易傳播病菌。

我覺得讀得龍校,家長一定關心小朋友成長,有病會帶去睇醫生,咳就帶口罩,用手捂口等。傳播病毒未必想象中咁大。

關龍校乜事吖,怕請得多病假?咁其他學校都怕啦

回覆:siuwing2 的帖子

因為會擔心升晤到,讀得龍校老師一句普通comments 也會好緊張,請病假多又怕有壓力

(=.=) 發表於 17-5-22 21:38
因為會擔心升晤到,讀得龍校老師一句普通comments 也會好緊張,請病假多又怕有壓力

...
咁又不至於吧,病既話老師都叫你唔好返學…… 校長直頭話休息夠先好返。但請假去旅行就唔好攞,都好合理。

L+H 發表於 17-5-23 10:32
咁又不至於吧,病既話老師都叫你唔好返學…… 校長直頭話休息夠先好返。但請假去旅行就唔好攞,都好合理。
...

請假去旅行千其唔好,邊間學校都唔鍾意,龍幼更加著重呢點,曾經聽過某龍幼校長喺簡介會直接講明,請假去旅行會對小朋友學習及責任感有影響,莫講話請病假去旅行。其實員工長假之前攞病假去連住D長假,妳做老闆或者上司都知咩事啦,俾著係妳,妳往後會對呢個員工會有咩評價?唔好當學校係傻先得㗎.......做家長應該以身作則,教育小朋友返學都係佢嘅責任,否則將來小朋友學會扮病唔返學嘅時候被妳責罵,會話係妳教佢嘅.....

其實身體差入K都一樣會差,我囡囡一返N就每月病一次,足足返咗半年先叫做唔係每月病,我都同意有位家長講要糾正傳言,我都係N無人士今年都有OFFER,不過獨立自信真係好緊要,面試當日唔喊主動入去in,真係已經"羸在起跑線"

雖然我曾經教那間不是什麼出名的幼稚園,但我地本身都唔主張小朋友返學期間去玩,真是會玩創個心亦是責任心的問題,咁當然我地那間幼稚園不是龍或名校丫嘛,某程度上家長係冇咁"乖"的,我地明知都冇乎,另一方面睇,因為仲係幼稚園丫嘛,佢地覺得而家唔玩盡佢,小學就冇呢支歌仔唱了。

agneslulu 發表於 17-5-23 12:21
其實身體差入K都一樣會差,我囡囡一返N就每月病一次,足足返咗半年先叫做唔係每月病,我都同意有位家長講要 ...
我地比佢玩緊唔同的運動亦多D去郊外,增強女女的抵抗力,出多D汗

回覆 agneslulu 的帖子

其實如果有返N班,照計應該唔會點喊

1180431 發表於 17-5-23 17:16

其實如果有返N班,照計應該唔會點喊

我朋友囡囡有返N,需試當日堅爆喊 (emoji)

真係唔知乜原因……唔知平均有幾多小朋友會喊,十個有冇兩個

agneslulu 發表於 17-5-24 23:07
我朋友囡囡有返N,需試當日堅爆喊 (emoji)

就算有返N,第一次去到陌生地方仲要同父母分離,喊係好正常。如果想減少喊嘅機率,事前嘅準備功夫同心理輔導不可少。