用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK, 18-19
樓主: Sunflowerssss
go

SPK, 18-19   [複製鏈接]

其實返N班係好重要, 由考N既經歷, 上堂群體生活, 適應陌生人/環境都係要返學先學到。
分離班係有用, 但係有機會結果係完全一粒聲都吾出, 考k要比反應仲有面對同組既小朋友搶答, 對比一睇就好易分。比我會盡量帶佢出面多d同小朋友玩, 膽大左就咩都易好多, 其次如果有神父幫你寫無機會就更大。想入名女龍spk gh老老實實就算n無人仕, 小朋友真係要有某方面吸引學校先得, 大b醒目反應快樣靚有特殊材藝點都要有一樣, 吾係既話比你入到去讀都真係吾易生存。

peterwongpeter 發表於 17-5-18 09:46
幾千人爭百幾個位
could you pls share which offers you have and what is your criteria to choose over than other schools?
thank you

QQfishs 發表於 17-5-18 16:35
其實返N班係好重要, 由考N既經歷, 上堂群體生活, 適應陌生人/環境都係要返學先學到。
分離班係有用, 但係有 ...

同意,雖然好多小朋友有幾個offers, 但同樣全軍覆沒都大把,所以大B仍然最好有裝備去面試。尤其target SPK, 入到通常都讀唔會放。

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 15:01
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾 ...

天主教女龍幼得呢3間,建議妳再了解多些少再判斷,小女有幸同時間有呢3間offer,了解後只可以話各有長處,無話邊間一定好過邊間,只可以以合適自己家庭配合而考慮作選擇。Anyway,距離下學年嘅interview仲有一段長時間,先同自己同小朋友做好準備,有幸攞到offer再慢慢選擇。祝妳好運!

monodad 發表於 17-5-18 17:12
天主教女龍幼得呢3間,建議妳再了解多些少再判斷,小女有幸同時間有呢3間offer,了解後只可以話各有長處, ...
Congratulations ,咁你最校take 邊間offer呀?

我成日都同女女見唔同的朋友仔,平日會同佢落公園/會所玩,鼓勵佢認識小朋友,其實佢社交好好,只是會耐唔耐留意我喺邊,可能佢安全感比其他同齡的小朋友建立得慢,我會繼續努力同埋我都知返n係最好(雖然有朋友的朋友的女女無讀n都入到spk,不過嗰位小朋友性格活潑開朗,我女女就比較靜),唯有繼續同老公討論同埋睇定有冇邊間仲收插班n la

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 18:06
Congratulations ,咁你最校take 邊間offer呀?

考慮緊take唔take SPK,因為佢現在讀緊另一間龍幼嘅K1

like你夠坦白,講真比你差到隻腳入門口,都真係要有實力先可以留低,因為個個都係由第一日入去幼稚園就努力向着小學度門跑。

呢間學校唔係比拼邊個學術最強,係比拼小朋友嘅整體能力,老師對小朋友各方面嘅能力都非常掌握。

hha 發表於 17-5-18 22:03
like你夠坦白,講真比你差到隻腳入門口,都真係要有實力先可以留低,因為個個都係由第一日入去幼稚 ...
證明老師真係好有經驗

monodad 發表於 17-5-18 21:54
考慮緊take唔take SPK,因為佢現在讀緊另一間龍幼嘅K1
若然妳放棄,肯定有好多人感激妳,哈哈

回覆:Sunflowerssss 的帖子

你有親戚讀緊應該好清楚學校要求,而且有時interview 真係好講彩數,重要個日小朋友唔好病,spk interview 日子都凍,所以幾手準備,報埋其他女龍,谷有谷好,唔谷又唔代表唔洗谷,你有親戚讀過,應該好明

(=.=) 發表於 17-5-18 23:45
你有親戚讀緊應該好清楚學校要求,而且有時interview 真係好講彩數,重要個日小朋友唔好病,spk interview  ...
係ge,其實讀咩學校,家長都要喺背後做野

你現在情況快點報playgroups比佢返下,返2-3個月就返分離班,祝你成功呀!

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 15:01
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾 ...

唔習慣太多人的環境,又要同家長分離嗰下真的最難,所以就算肯答陌生人嘢都可能會被嚇怕
再者,好多小朋在學校內外完全兩個様,所以你就算做過幼教都未必知佢同其他小朋友相處時係點,考慮下返下每星期2-3天的pg,再報多幾間學校熱身,spk 通常最後interview 的
加油

N無入真的很多,我女兒幸運地也是其中一個

siuwing2 發表於 17-5-20 01:18
唔習慣太多人的環境,又要同家長分離嗰下真的最難,所以就算肯答陌生人嘢都可能會被嚇怕
再者,好多小朋在 ...
恭喜您呀!

引用:我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因

原帖由 Sunflowerssss 於 17-05-17 發表
我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問 ...
呢個年紀的小朋友不習慣分離正常不過,奈何某些幼稚園因為僧多粥少,總要用方法篩選學生。樓主無謂俾太大壓力給自己、家人和小朋友,我知道呢間大把大b、自己入無喊、有讀PN 、教友、有sibling 讀緊、母親是校友⋯都考唔到,考到就似是中六合彩,考不到也沒有什麼大不了。

回覆:SPK, 18-19

另外,那些所謂面試班師資無政府監管,良莠不齊,要上面試班不如正經去讀PN

其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有routine 咁番, 日日一樣, 小朋友適應會唔同D

學校的同學會係小朋友日常的一部分, 但好少會聽小朋友番Playgroup, 會講得出同學的名, 我自己覺得有Regular 的routine 好重要

小女都有幸入到SPK, 佢地入到去, 老師點選學生, 我唔知道, 但好肯肯係大部份有OFFER 都係N 無人仕, 包括我自己

同埋呢個學校唔係坊間講到的家長都好神, 我地的家長係一般人

除了你說以上3間,仲有邊間港島女龍可選擇?

開心一家 發表於 17-5-20 10:37
其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有rout ...

好同意
‹ 上一主題|下一主題