用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
樓主: Tangkaka
go

沙田聖羅撒書院   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-27 18:58
最近上新聞俾人叫女子監獄個間跖係佢喎?
係咪九龍塘港鐵站隔離個間?

hkpapa852    發表於 17-8-30 11:39

hkpapa852 發表於 17-8-27 18:58
最近上新聞俾人叫女子監獄個間跖係佢喎?
我哋住址校網都有間監獄, 唔知點解咁多監獄。成績係區內最好, 但校規相當嚴格, 而且活動相對比較少。有D家長好buy, 因為想管下D小朋友, 尤其男仔。我識個女仔响入面讀, 舊年問佢佢都話唔覺好嚴, 但佢長期生暗瘡(部份屬於壓力瘡), 升上中四後, 壓力大到要休學一年了。

有時我都諗, 入中學當然係為咗入大學, 但係好似阿妹果D款, 俾間監獄佢真係盞搞, 12-18歲既青春, 無咗就無咗, 日日咪書咪咪咪, 但睇佢個樣咪完都唔荒好得去邊, 不如開開心心, 响中學階段搵下自己既興趣, 做下人生規劃仲好。

little_yolky 發表於 17-8-30 11:57
我哋住址校網都有間監獄, 唔知點解咁多監獄。成績係區內最好, 但校規相當嚴格, 而且活動相對比較少。有D家 ...
監獄X雨嘛, 我知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-30 12:04
監獄X雨嘛, 我知
呢間家長好buy的, 但同學仔唔鐘意, 一般都係俾阿媽迫佢哋揀。

little_yolky 發表於 17-8-30 11:27
係咪九龍塘港鐵站隔離個間?
衣車小學係監獄?! 港鐵隔離有中學咩?

回覆 X'mas2002 的帖子

唔係衣車小學,係正正九龍塘東鐡線隔離,又一城對面果間中學呀。

醒目開學勳章

好多人都話聖羅撤係齋讀書,冇乜活動,其實点為之多活動,其他中學通常会有D乜野活動嫁。

leafun 發表於 17-8-31 09:42

唔係衣車小學,係正正九龍塘東鐡線隔離,又一城對面果間中學呀。

九x?

ICbaby 發表於 17-8-31 15:04
九x?
https://www.google.com.hk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj7_qfv9YDWAhUJGpQKHVf1BaMQFggpMAA&url=http%3A%2F%2Fhk.apple.nextmedia.com%2Fnews%2Fart%2F20170213%2F19926798&usg=AFQjCNEbJHSEl-L8U46R1udLu1-RioRdKQ

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

leafun 發表於 17-8-31 09:42

九真?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-8-31 22:24
九真?
你上網用"女子監獄中學"就有詳細資料了

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-1 14:29

回覆 gracelam 的帖子

hkpapa條link有講相關新聞。

回覆 leafun 的帖子

不過我要利申一下,大女係該校既中一生。我有問過佢驚唔驚太嚴,佢反而話所有規條其實手冊有寫,明知故犯係抵被罰喎。

leafun 發表於 17-9-1 08:49
回覆 leafun 的帖子

不過我要利申一下,大女係該校既中一生。我有問過佢驚唔驚太嚴,佢反而話所有規條其實 ...
其實好多時都係涉事學家/家長本身可能有D問題, 再加上傳媒誇大事情

wega 發表於 17-8-31 11:55
好多人都話聖羅撤係齋讀書,冇乜活動,其實点為之多活動,其他中學通常会有D乜野活動嫁。 ...
唔同中學又真係可以有好唔同類別既活動, 有D又真係比較特別, 唔似一般果種.  但其實我回想番選校果陣問過阿女老師的意見, 話XY 定 AB 好?  XY就多D活動, 無咁齋讀書。呢個好了解我女既老師一句 "多活動都無用啦, 你女都唔參加架啦" (而阿女真係不問世事之流, 小學時都唔多活躍參加D乜乜物物)
加上上到中學, 課程多左野, 再加上果D所謂"多活動", 其實小朋友都真係忙上加忙, 最緊要佢自己應付/平衡到.  所以都真係睇吓自己仔女性格岩唔岩, 佢實則興趣仲好. 如果本身仔女都係周身刀, 我估當初選校時, 佢自己都一定有意見去揀間學校岩唔岩佢, 佢自己鐘唔鐘意.

睇番聖羅撒近幾年school report,佢中一生同中六生嘅數字都小幾十人!唔知係咪因為中一收較多band2生(包括自己小學同街外生符碌入到),故有此狀況?唔知其他有直系联係小學嘅中學有冇呢d情況?

jigsaw 發表於 17-9-7 13:19
Delete

亦可能係往海外放洋,呢D現象係唔少直聯中學都會出現~

jigsaw 發表於 17-9-7 13:19
睇番聖羅撒近幾年school report,佢中一生同中六生嘅數字都小幾十人!唔知係咪因為中一收較多band2生(包括 ...
好多B1中學都係咁, MSS近年中六畢業生都係得~100人, 港華中六畢業生都係~110, SPC近幾年中五升中六都可以唔見2X人.....

hkpapa852 發表於 17-9-7 13:47
好多B1中學都係咁, MSS近年中六畢業生都係得~100人, 港華中六畢業生都係~110, SPC近幾年中五升中六都可以唔 ...

SSGC, SPCS 都係,~

謝,咁相對某D學校升中見你一唔達標即篩你走,定照比你上,等你中二三發現自己跟唔上,自己離開(或勸退),邊樣好,真係好難講,所以宜家做學校真係好難!!
‹ 上一主題|下一主題