用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
樓主: Tangkaka
go

沙田聖羅撒書院   [複製鏈接]

limehouse 發表於 17-5-17 22:28
我諗d 人覺得St Rose有直屬小學位會少,沙田Band 1有好多選擇,中一至畢業都唔比出街食lunch(我相信好多人 ...

六年都無得外出食飯,係當年阿囡唔選呢間band one學校的主因之一.  老實說, 到高中都唔比出外食飯, 真係有點悶。

2jkidsfather    發表於 17-5-27 08:56

你女好叻叻呀! 叩門如取錄, 是即時通知定係要等通知呢?

回覆 Tangkaka 的帖子

由學校去到港鐵站就已經接到電話

其實真係要睇學校附近食肆是是林立,有時會聽到其他學校的媽媽埋怨,學校周邊只有麥X奴,一間茶餐廳,一間大家x,卒之阿囡就日日麥X好,最後阿媽迫佢帶飯

回覆 EMINGT 的帖子

Thanks

聖羅撒肯定係B1A, DSE中英科是沙田區最好成績的.
我有朋友在裏面教, 佢話教過咁多間中學, 呢間教學氣氛最好,
學生都比出面女校純品啲.

la5711 發表於 17-5-29 17:05
聖羅撒肯定係B1A, DSE中英科是沙田區最好成績的.
我有朋友在裏面教, 佢話教過咁多間中學, 呢間教學氣氛最 ...
根據EK同Schooland 資訊,St Rose of Lima應該係B1B, 請問你為何認為佢係B1A?

EMINGT 發表於 17-5-26 21:01
我女去年是叩門生,自行大抽獎都沒揀佢,最後成功取錄了,但又因某些原因沒有讀
面試係家長同小朋友一齊見 ...

我想問你自行和大抽獎都冇選佢,為什麼要扣佢呢?扣到又吾讀?
另外派到第一志願女校,理應是最心儀,而為什麼去扣一間沒選過的学校呢?真心吾明?咁最後你女女去咗边間

jigsaw 發表於 17-5-30 07:22
根據EK同Schooland 資訊,St Rose of Lima應該係B1B, 請問你為何認為佢係B1A?
EK同Schooland的排名, 是根據多方面的, 我只係睇DSE成績, 以2015年為例, 聖羅撒英文是100%合格(惟一一間沙田學校做到) , 整體合格率91%, 在沙田排第二, 排第一的是曾記92.4%.

la5711 發表於 17-6-1 09:18
EK同Schooland的排名, 是根據多方面的, 我只係睇DSE成績, 以2015年為例, 聖羅撒英文是100%合格(惟一一間沙 ...
DSE合格係指2級吧?
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf <-- p.4 聖羅撒英文2級 100%

http://www.stmc.edu.hk/wp-content/gallery/annual-school-report-2015-2016/STMC-2015-16-Annual-School-Report_Page_04.jpg <-- B1B沙循英文2級 100%,整體合格率98.7%

http://www.stgss.edu.hk/download/spr/SMCAnnualSchoolReport2015-16.pdf <-- B1B沙官中英文2級 100%,整體合格率95.8%

以上三份資料均為同一年,唔少英中英文合格率係100%

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-6-1 11:19
DSE合格係指2級吧?
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf
其實英文100%合格都唔係咁難, 我哋間聯繫中中, 英文都係100%合格的, 要4級以上就難D。所以, 都係要睇埋入8大率好D。

入大學都有水份,有的中學連副學士都計;另一方面,有啲傳統名校,最勁嗰批學生會出國,例如麥明詩,所以佢地入八大率可能比屋村英中低。

la5711 發表於 17-6-1 15:12
入大學都有水份,有的中學連副學士都計;另一方面,有啲傳統名校,最勁嗰批學生會出國,例如麥明詩,所以佢 ...
但點都好過只睇2222或3322, 都叫有D渣拿。

醒目開學勳章

其實聖羅撒個report 都算清晰,有列明各主科level 4 & 5 嘅比率,8大degree,sub-degree, 自資學位及海外升學 人數

回覆 ICbaby 的帖子

想搬去沙田所以叩門最後都諗住唔搬讀返第一志願學校

我是用家,非常好的一所中學,我女兒已畢業,入咗港大。校內讀書風氣非常好,當然是會管得比較嚴啲

YmOra    發表於 17-6-12 07:33

Amandadafung 發表於 17-6-12 00:57
我是用家,非常好的一所中學,我女兒已畢業,入咗港大。校內讀書風氣非常好,當然是會管得比較嚴啲
...

請問你女兒是讀精英班嗎?

請問難入嗎?  只收, 機會多左, 但有小學,學額小, 所以吾確定
‹ 上一主題|下一主題