用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
go

沙田聖羅撒書院  

沙田聖羅撒書院,好似冇乜人講,係咪因為位少,所以唔會太多人自行或想抽獎入呢?如果我到7月叩門,機會唔知大唔大呢?有冇朋友可以分享下心得 ,謝謝

因為系女校所以小人選嗎? 沙田好似無全女小學, 如果要一下只轉去女中, 未必女仔未必想, 的女系其中一個

我諗d 人覺得St Rose有直屬小學位會少,沙田Band 1有好多選擇,中一至畢業都唔比出街食lunch(我相信好多人都覺得學校好冇自由,呢樣都會令有d人卻步) ,所以唔多人會考慮佢。
至於叩門,正式沙田因為君子協定好似話往年唔比?但以往又好似有人叩到,我諗如果成績唔錯都有機叩到。

以上係我之前煲d舊post嘅印象, 大致如此,希望冇錯啦

吾比出街食LUNCH 真系小好多趣味

回覆樓主:

其實聖羅撒附近無乜好食,要出去揾食都難

應該可以去第一城食飯吧

sissysze 發表於 17-5-18 08:20

其實聖羅撒附近無乜好食,要出去揾食都難

隔離短樁居屋有商場啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-5-18 22:24
隔離短樁居屋有商場啦!

個別商場好細架ja

奥脫福 發表於 17-5-18 22:24
隔離短樁居屋有商場啦!

愉翠啲鋪真係算把啦

angiehouse 發表於 17-5-18 21:15
應該可以去第一城食飯吧

行返第一城都要成10分鐘,一來一回揾埋位,食都唔使食

sissysze 發表於 17-5-19 13:03
行返第一城都要成10分鐘,一來一回揾埋位,食都唔使食

由校門行到去cityone餐廳門口,唔止10分鐘。10分鐘只夠去到cityone邊皮。

請問可曾有朋友是叩門入,要咩成績,要考d咩呢?

愉翠都有唔少野食 :
  商場 - 意樂餐廳, 一粥麵, 八方雲集, 麥記.
  街市 - 2x茶餐廳, 1x上海菜, 1x車仔麵, 1x魚蛋粉, 1x泰國粉麵

回覆 Tangkaka 的帖子

呢間會不會有TALK?  BAND1 尾?

yeewaibb 發表於 17-5-22 10:07

呢間會不會有TALK?  BAND1 尾?
有, 大概11月, 你留意校網公報.

ah_wa 發表於 17-5-22 09:56

愉翠都有唔少野食 :
  商場 - 意樂餐廳, 一粥麵, 八方雲集, 麥記.
  街市 - 2x茶餐廳, 1x上海菜, 1x車仔麵, ...

意八?呢間

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 yeewaibb 的帖子

聖羅撒是band 1a的

唉呀,唔係講食飯呀。哈哈

最衰係我講食飯先啫。St Rose應該係B1B,未到B1A。至於叩門,我係見上兩年放榜日d post有人話St Rose有位叩,但唔sure真定假。

我女去年是叩門生,自行大抽獎都沒揀佢,最後成功取錄了,但又因某些原因沒有讀
面試係家長同小朋友一齊見小朋友全英文見,家長就問中文媽媽一個去都得(我一個帶女去)見其他人都是父母一起入,其實我諗學校除了睇成績應該還睇你們同學校理念是否相同,我並不是派得唔好先叩門,我派的是第一志願女校,可能咁學校覺得得一心都是想亞女入女校,而且佢地揀有鬥心既小朋友,當時佢地不自覺地問左兩次得女小學既成績點解你可以由全級四十幾考到第九?