用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
樓主: 哈利媽
go

唔知應唔應該再學過?!  

IloveJJ 發表於 17-5-23 11:38
唔係學費減免,係獎學金呀!即係成績好就申請到嗰種。
我哋都係「貧窮中產」呀!嗰啲SPB,DBS既助學金,全 ...
發夢實在不應該咁早的。

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  仲以為你話幼稚園学太早添……

但k1 就開始letter sound 就未必個個得

little_yolky 發表於 17-5-23 09:26
最慘係阿伯拉罕同撒拉真係得一個仔。因為佢由細到大都返教會學校+返教會, 聽多咗, 學多咗, 所以俾人扣分,  ...

我教育子女, 係想佢明事理, 不是考記憶。小女曾在英文测驗用在一種未教過的 tense, 不及格, 我真的不介意。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-23 14:11
我教育子女, 係想佢明事理, 不是考記憶。小女曾在英文测驗用在一種未教過的 tense, 不及格, 我真的不介意 ...

你這個觀點我認同,我仔試過題目要求short answer, 我仔寫了complete sentence, 老師當然話錯,但我就認為識就得了,會有家長覺得是唔小心唔睇題目,但將來做人並非每件事有題目可跟住做。考試題目總有一日會識睇。

wan_sosin 發表於 17-5-24 00:59
你這個觀點我認同,我仔試過題目要求short answer, 我仔寫了complete sentence, 老師當然話錯,但我就認為 ...

點解教育把充滿生命力、創意無限的孩子變成機器。重背誦, 一板一眼, 乎合學校標準的機器?

為小女選校時, 我着重的不是英文, 中文, 甚致不是入大率等等。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wan_sosin 發表於 17-5-24 00:59
你這個觀點我認同,我仔試過題目要求short answer, 我仔寫了complete sentence, 老師當然話錯,但我就認為 ...

男仔18一舊雲,我中學時有位老師同我班玩左個遊戲,之後才知睇清楚題目的重要,畢生受用,出來做事都要看big picture to set priority.
當然小學生來說唔需太harsh,但錯就是錯,父母和老師作適當引導就ok

MrBeast 發表於 17-5-24 09:07
男仔18一舊雲,我中學時有位老師同我班玩左個遊戲,之後才知睇清楚題目的重要,畢生受用,出來做事都要看b ...

小學點錯法都好,累積多年經驗後,一般到高小,頂多到中學,都已甚少再錯這些基本事情。我細個都有學習困難,小學都被老師懷疑我智力不足,但現在我好好地地。
耐心地讓小朋友去學去成長,不用太急太快去批判小朋友。

shadeslayer 發表於 17-5-24 08:57
點解教育把充滿生命力、創意無限的孩子變成機器。重背誦, 一板一眼, 乎合學校標準的機器?

為小女選校時,  ...

統一做法和答案,容易管理嘛!
比得這個學生啱,第二個學生又會話點解我唔啱!
不過我仔小二時那位來自上海的普教中老師,反而比香港老師更加彈性,我仔造句,寫「書局」,老師無扣分照接受。有次組句成段,老師發覺句子有兩個次序都正確,原本我仔錯了的答案,老師自動比返分佢。老師字對體筆畫也不會要求太高。

我仔天生就唔跟框框做野,但因為佢這個性格,某些時候會想出一些太正途就唔會想到的解決事情方法,我真心佩服佢,佢比我優勝!

IloveJJ 發表於 17-5-24 09:57
所以我從來都唔將目標定响90以上/A呢啲位,因為要去到咁既程度,唔止要識,係要熟,熟考試題型、老師標準 ...

同意!什麼都拿來背一餐,到無得背時可以點呢?
我仔有個同學是高分王,英數可以滿分,但去到要較多用思考的中作,就很難高分了,另外常識對這位同學也較難,因為生活體驗唔多,常識有些少題目考課外,無得背就考起佢。
現在好多學校考試題目多時間短,都是令學生更易走去操練,因為考試時唔多時間可以去思考,要一睇就識答的話,就要多做熟做,閱讀理解變得只在文章找資料,篇文章原本想表達什麼,根本無時間去理。文字變成只是一大堆符號。
還好我仔學校的考試時間算合理,不用做得太急。

IloveJJ 發表於 17-5-24 10:45
尋日傾完,咁啱尋晚派返嚟啦!今次終於有「甲-」,老師都無乜改佢,只俾咗個四字詞代替一個詞語。要拎甲/A ...
我唔會理老師俾幾多分, 我覺得好就得。
你哋作文唔係實分嚟?咁點計考試分?

IloveJJ 發表於 17-5-24 11:49
佢哋平時真係作文功課同考試就係計實分,但呢份係其中一個單元教學《西遊記》既其中一份功課,就無俾實分 ...
咁慘, 作得好但唔係計分的。

IloveJJ 發表於 17-5-24 11:59
哈哈!我哋剩係考試嗰一次計喳!即係一年只計兩次,平時作文功課有分,都唔會計落成績表架!我哋名符其實係「 ...
其實咁樣仲慘。

wan_sosin 發表於 17-5-24 09:41
小學點錯法都好,累積多年經驗後,一般到高小,頂多到中學,都已甚少再錯這些基本事情。我細個都有學習困 ...

小女也是, 小學初中唔小心得離大譜, 高中又忽然可以小心。原來孩子只須要時間長大。

如果孩子原是懂得答案,但因看錯或不注意題目的要求而被扣分,心裡雖欣慰他掌握到學了的東西,但我仍會提他要注意及留心題目要求的,因這是一種習慣及態度。