用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
樓主: 哈利媽
go

唔知應唔應該再學過?!  

IloveJJ 發表於 17-5-18 14:48
考試都係咁,嗰part0分。但今年都好啲,進步咗,有2分囉!因為有佳詞,會一個加一分。
...
如果係我就實俾我鬧死咗

IloveJJ 發表於 17-5-18 15:01
鬧都無用架!我之前咪出咗帖問,大家話要睇好多好多書先有咁既能力,而且又有人話要9歲先開始有呢啲sense嘛 ...
英文grammar點會錯架, 有rules跟丫嘛, 阿妹就會咁錯, 家姐咁錯真係要大刑侍候了。

哈利媽 發表於 17-5-18 12:11
同埋點知佢有冇用心認真睇書呢?
叫佢睇完後同你講一次個故仔。但前提係你自己都要睇個故仔。如果沒時間提前睇,就等佢講故仔時,佢一邊講,你一邊睇。發現佢吾係認真睇,就打返轉頭叫佢再睇過。

IloveJJ 發表於 17-5-18 15:04
ielts係幾時考架?8係好架?我唔識呀!
8係滿分, 你話好唔好?

IloveJJ 發表於 17-5-18 15:05
唔識喎!咩rules呀?
咪即係grammar啲規則囉, 記咗就一里通百里明, 全部都係咁套落去之嘛, 點會咁慘得0分架, 你哋學校考乜咁深呀?

little_yolky 發表於 17-5-18 15:27
8係滿分, 你話好唔好?

我真係out

以前係10滿分

siden 發表於 17-5-18 16:03
我真係out

以前係10滿分
不是8分嗎? 我當年一般英國既大學6.5係basic requirement, 7分已經勁叻。

little_yolky 發表於 17-5-18 16:20
不是8分嗎? 我當年一般英國既大學6.5係basic requirement, 7分已經勁叻。

我當年有8,但我記得我不是滿分。

siden 發表於 17-5-18 16:26
我當年有8,但我記得我不是滿分。

你好勁呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

剛剛查到, 滿分原來係9。

little_yolky 發表於 17-5-18 16:30
你好勁呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

剛剛查到, 滿分原來係9。

Oh

咁我同你兩個都記錯

siden 發表於 17-5-18 13:26
我果件就係懒得記,太依賴拼音,所以成日錯。

RefrigeratER(refrigerator)/GARVONment(government)

看你孩子串 Garvonment 即知他發音有香港音。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我仔K2--初小都有在校學phonics, 但唔喜歡睇書,所以英默又係70,80分,試過冇乜溫就唔合格。
小一時好似拉牛上樹咁,溫極都唔入腦,小二三好少少,小四開始我要佢背。
我地英文默書一個學期有四次,每次讀默一篇短文,三四段咁,再加兩句背默。我見佢有一次英作居然識由英默內抽咗 一句來寫,所以覺得要佢背都有好處,除咗默書好咗 之外,寫作都識得【偷】。

小四開始要佢背,最近一次英默先第一次有100分,可能分數有突破,最近一次的presentaion做足準備,上台present後,Miss俾咗佢5個星(聽說全班得兩個有)。我覺得係好嘅開始,當人人同你講,要睇多啲書,睇多啲書。。。。。可惜自己嗰個唔鍾意,咁就要向現實低頭,尋找其他適合仔嘅方法。

不過,還是那句-----睇多啲書

babywoman 發表於 17-5-18 17:21
我仔K2--初小都有在校學phonics, 但唔喜歡睇書,所以英默又係70,80分,試過冇乜溫就唔合格。
小一時好似拉 ...
每個小朋友都是獨特,睇落你仔係要背多d書先得

shadeslayer 發表於 17-5-18 17:12
看你孩子串 Garvonment 即知他發音有香港音。
若老師讀得唔清楚,我會叫小朋友自己執生

MrBeast 發表於 17-5-18 18:32
若老師讀得唔清楚,我會叫小朋友自己執生

小女初小默書也常說老師唔知讀乜,無計都要估。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.