用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
go

唔知應唔應該再學過?!   [複製鏈接]

小朋友K3-P1時已學過拼音, 一直英默都不過不失可以應付 (約75-95分), 但今年4年級下學期開始明顯見佢每次溫完又忘記, 要花相對多嘅時間都有幾次不合格, 好似唔記得哂點拼音咁, 有好多時仲要錯啲淺嘅字, 我諗緊暑期好唔好比佢再學過拼音, 怕佢5年級攪唔掂....
   8    0    0    0

你要看下點錯法先決定到點幫佢

係咪平日少睇英文書,个底比較弱?其实上到高班少用拼音……

回覆 IloveJJ 的帖子

我覺得佢真係唔上心, 因為每次比較深同長嘅字佢反為識串, 而比較淺嘅就成日重覆錯, 如parents, course, early, 呢啲成日漏1個字 (好多時係 'r' ), 而'a'同'e'嘅音又係成日攪錯, 另外好多大意嘅大細楷等等問題.... 我發覺佢真係唔上心, 好多時搬字過字咁串同抄寫, 要浪費好多時間响溫英默呢方面, 都唔知應該點攪好?

哈利媽 發表於 17-5-17 17:33
小朋友K3-P1時已學過拼音, 一直英默都不過不失可以應付 (約75-95分), 但今年4年級下學期開始明顯見佢每次溫 ...
拿, 先此聲明, 我英文都唔好, 純個人意見咋。

我見阿女小四開始個英默範圍係多咗好多, 所以, 記既咗當然又係多咗。我覺得好多可能係咪你阿女平時少睇英文書, 所以對好多字既範圍唔係咁習慣。無論如何, 暑假時多睇英文書一定無蝕底。

Phonics最主要係改善發音, 咁大個, 正常見得多自己都識點拆字去串了。都係睇多D書著數D。

回覆 Yanamami 的帖子

其實佢都算肯睇書嘅, 不過真係冇咩時間比佢用嚟睇書, 而且每次都好似揭得好快, 唔知佢真係明定唔明, 有時會問吓佢本書講咩, 佢都會講得一啲啲內容 (始終有啲書我冇睇過唔知內容). 而英文底, 應該唔會太弱, 佢係作文真係差啲外(6X分), oral - 8x, listening-好多時滿分, 而其他grammer, comph....等就睇佢大唔大意啦, 一般7X-8X分, 我都已經接受啦.

哈利媽 發表於 17-5-18 10:21
回覆 Yanamami 的帖子

其實佢都算肯睇書嘅, 不過真係冇咩時間比佢用嚟睇書, 而且每次都好似揭得好快, 唔知 ...

作文已反影佢英文弱,因其他只反影測考能力而矣,尤是学校既listening同oral極淺~我女係从來唔温英默,最多係默前望-眼~~英文底好,根本唔洗專登去串字去温,連unseen都-样無问題~~趁个暑假多阅讀啦~~~其实中英文一样。我成日話果个人幾年先見-次同日曰見住差幾遠呀,化灰都認得佢吖~

Yanamami 發表於 17-5-18 10:39
作文已反影佢英文弱,因其他只反影測考能力而矣,尤是学校既listening同oral極淺~我女係从來唔温英默,最 ...

係呀,睇書睇得多,基本上中英文默書吾使温

嘩....你哋啲小朋友個個都唔駛點溫默書咁勁嘅, 睇多啲書都唔等於會識串喎!! 最幣有時係冇諗過佢唔識嘅字就錯, 就算同佢溫完都唔知佢識定唔識, 其實我個係仔嚟, 佢真係超級大意同唔上心, 係咪男仔真係難攪啲? 其實佢都緊張啲成績, 不過就成日都話--我都唔知點解會咁喎!!

同埋點知佢有冇用心認真睇書呢?

回覆樓主:

默書一般不重要。。暑假試自學/上網學可。。

無必要再學phonics, 默書始終都係要花些時間死記和小心。

我果件就係懒得記,太依賴拼音,所以成日錯。

RefrigeratER(refrigerator)/GARVONment(government)
等等

如果唔上心,學完phonics都冇用。

哈利媽 發表於 17-5-18 12:09
嘩....你哋啲小朋友個個都唔駛點溫默書咁勁嘅, 睇多啲書都唔等於會識串喎!! 最幣有時係冇諗過佢唔識嘅字就 ...
睇你個大頭相仲以為係女添, 仔我係覺得難搞D架。不過唔駛灰心, 有我女陪你, 我女默書都要溫架。睇得書多, 對眼睇得多, 會習慣咗, 尤其中文, 寫錯個字會望落唔對路。要睇好多好多效果先會明顯。靠死記就好易唔記得。

Yanamami  绝对係~  發表於 17-5-18 14:31

IloveJJ 發表於 17-5-18 11:05
想借位請教下,你話作文已反映到英文既水平。咁如果我仔既情形係,英文作文入面content,organisation…全 ...
點會扣到得0分咁絕!唔多唔少都會俾D丫。其實佢grammar錯得咁勁, 咁點解考試又無事? 佢點解釋?

想借位請教下,你話作文已反映到英文既水平。咁如果我仔既情形係,英文作文入面content,organisation…全 ...

如果佢英文主卷冇問題

最大可能咪就係粗心大意

同我大女-样,其他高分但grammar低分,唔紧要啦,寫寫下会好d. 佢考ielts都有8. OK啦!
‹ 上一主題|下一主題