用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46 & 48 校網
樓主: gnowkc
go

46 & 48 校網  

win0131 發表於 17-6-8 12:02
其實46校網D學校點排好。當然想去好中學

比小小資料你,2016升中數據
4個畢業生個張圖係呂明
另外兩張圖有校名
46網好多都唔出記錄
只有柏德,呂明年年出

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-8 22:37

比小小資料你,2016升中數據

夠膽post埋人數果d學校咪好d囉

因為果d首三志願係費, 如果要選, 我覺得46柏德比較好,

學你甘話, 佢起馬年年都有升中數字

kk80400 發表於 17-6-9 09:36
夠膽post埋人數果d學校咪好d囉

因為果d首三志願係費, 如果要選, 我覺得46柏德比較好,

我都覺柏好,所以佢係我首選,9聖,我唔係話佢唔好,但一間學校連公布都唔做,我有保留,呂其實一步一步升緊
我囡而家係柏德過左一年係開心的,之前我有同佢講過,小學會多功課做,唔同幼稚園呀,點知,下學期開始無耐,我囡同我講,媽咪你呃人嘅,我學校都唔多功課做基本上,全個小一,80%時間已經在校完成功課,只有長假期前,同星期五有時會做唔完,所以有人問我柏谷唔谷,我覺得我囡應付到,唔谷,但同樣,尾個批家長就覺得谷,所以,谷唔谷,多唔多功課呢個問題,係因人去決定

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 09:43
我都覺柏好,所以佢係我首選,9聖,我唔係話佢唔好,但一間學校連公布都唔做,我有保留,呂其實一步一步升 ...

一步一步升

就可能未必, 因為接落黎出年率開始高, 升band數字亦都會慢慢變低(因為人數多咗)

朋友個囡都讀呂明才, 都ok

恭喜你, 個囡選咗間好學校

佢有3x%升中, 我覺得係46算高

回覆 phoebelamlam 的帖子

其實唔使入到2間短命校,聖公會已經好滿意

namc 發表於 17-6-9 10:07

其實唔使入到2間短命校,聖公會已經好滿意

咁就搵最愛放第一,之後聖公會2,比較穩陣

但講下年,其實都無咩穩唔穩,今年都咁恐怖

kk80400 發表於 17-6-9 09:49
一步一步升

就可能未必, 因為接落黎出年率開始高, 升band數字亦都會慢慢變低(因為人數多咗)

純討論下,我計過,唔止3x,但我唔明點解ek寫3x呀

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:17

將全年畢業人數乘入band1人數,你可能有計埋某d中學係band1 ,可能某d中學係英中,但已經降咗band 放心前輩佢地計得好準,唔清楚畢業人數佢唔會出數字

kk80400 發表於 17-6-9 10:21
將全年畢業人數乘入band1人數,你可能有計埋某d中學係band1 ,可能某d中學係英中,但已經降咗band 放心前 ...

其實,英中唔係一定等於b1嗎?
呢個係我一直嘅認知
佢降,自然要教番中中,對嗎?
唔係唔信前人,只係真係想討論

kk80400 發表於 17-6-9 10:21
將全年畢業人數乘入band1人數,你可能有計埋某d中學係band1 ,可能某d中學係英中,但已經降咗band 放心前 ...

可以舉例,kt區,邊間係英中,但唔係b1嗎

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:17

其實基本上都唔會降,我指係其中一個例子,基本上係某d小學,認為某d中學係band 1啫,又或者係你認為某d中學係band 1好似....生命果間,好似,我唔係太記得....就唔會列入band 1數字,仲有英中佢地唔會代表係band 1架,都要睇升入大學%

佢係2018搬,出年應該都係46校網嗎?

phoebelamlam 發表於 17-6-8 22:27
聖約翰,無柏德同9聖出名,但佢即將搬新校舍,可能會有另一番新境將

呢間會搬去邊? 會唔會搬埋過黎46網? 定照舊48網?

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

基樂點睇 ?

kk80400 發表於 17-6-9 10:27
其實基本上都唔會降,我指係其中一個例子,基本上係某d小學,認為某d中學係band 1啫,又或者係你認為某d中 ...

睇2016,你指教下我,邊間唔係b1

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:23
其實,英中唔係一定等於b1嗎?
呢個係我一直嘅認知
佢降,自然要教番中中,對嗎?

我都一直以為英中一定係B1

幸福黃太太 發表於 17-6-9 10:30
呢間會搬去邊? 會唔會搬埋過黎46網? 定照舊48網?

好似,之後係48,我唔太肯定,因為呢間不是我心水

回覆 幸福黃太太 的帖子

2018年搬去安達邨

namc 發表於 17-6-9 10:31

基樂點睇 ?

基樂係唔係柏德後面果間? 算係happy school, 2,3線小學, 成績唔差但唔特出你會唔會話我講完好似冇講咁

出年更恐怖所以填學校真係好頭痛