用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 知唔知祟真學邊隻phonics
go

知唔知祟真學邊隻phonics

Katharinethepig 發表於 17-5-17 15:14

Push

Katharinethepig 發表於 17-5-17 15:14

本書叫Phonics for kids

mv_lee 發表於 17-5-21 20:20

咁係jolly ? Letterland ? Rwi ?

Katharinethepig 發表於 17-5-21 22:20
咁係jolly ? Letterland ? Rwi ?

應該唔係

mv_lee 發表於 17-5-22 16:39
應該唔係

問左學校興趣班係jolly ,學校就唔知

Katharinethepig 發表於 17-5-23 23:38
問左學校興趣班係jolly ,學校就唔知

This book

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

mv_lee 發表於 17-5-21 20:20

EPK 用 Phonics for kids
ACK 用 Playtime Phonics

回覆 Katharinethepig 的帖子

興趣班絶對不是 Jolly Phonics, 如果佢話系就是騙你!

我是2016-17年度K1家長; ACK和 EPK 的拼音書是不同的, ACK 係 Playtime Phonics, EPK 用 New Phonics for Kids, 兩者都並不是之前網上傳的用Jolly Phonics 那套教學;  

ACK 方面:
ACK K1上下學期各教8個音,如下
Playtime Phonics Book 1教8個字母: B M D F C S H T   
Playtime Phonics Book2教8個字母: P A W K I Y G L

http://presch.ephhk.com/preschwe ... g_ptebook&subcat=03
看簡介,去到Book4才教完26個字母 (即是K2完結)
這個進度,即是預計K3完結都無可能學識全套基本44音,如果只是參加大抽獎是無咩所謂的,但想要直私或大抽獎後考插班一定不足。  所以之前有某些家長說ACK有同學考到甚麼甚麼直私,相信家長本身同外補應該付出不少,說無的你會真.信嗎?  而我估這樣進取的家長其實讀任何一間幼稚園都可以入到她心儀直私小學。

與同區另一間學券幼稚園比較, 佢哋Phonics K1全年教左A-Z ( 26 個音)

EPK 方面:

New Phonics for Kids 是 Phonics for Kids 的修訂版,全套書分為三級,共六冊課本
http://prd1.pearson.com.hk/index ... ge=book&book_id=328

Book 1 -2  教A-Z ( 26 個音)
Book 3-4  重溫A-Z  加強學習
Book 5-6  -an, -at, -en, -et, ig, -un, ch-, dr-,gr-, sh-, th-. wh- (12個音)

看簡介,去到Book4都係習中教 A-Z 26個字母 (即是K2完結), 即使K3完結所學的亦非全套synthetic phonics 44音。

雖然我盡量唔想做虎爸虎媽,但很快就決定要外補Phonics。(我強調唔係話校方書本不好,只是不合我個人的需要及進度)

題外話,有報讀2017-18年入學的家長留言說校方出比家長的英文信” 好鬼有趣”,尤其是啲grammar,懷疑出信者的英語水平非常之….….. 因而懷疑學校的英語水平…..,有興趣就自己爬文睇下。

Phonics 興趣班

另外,我小朋友也讀過幾期TT的 English Phonics 興趣班,不如我又為大家介紹下:
1) 要額外收費,但質素呢? Hahaha…

2)  興趣班也不是用Jolly Phonics 那套教學:  Jolly係好有系統有次序去教每一個音,但這裡的興趣班係完全沒甚麼系統次序可言,只有一個字 “亂” ;亦不在教材中見到任何Jolly Phonics應有的歌和圖片,我唔覺佢係用Jolly囉

3)  星期一至五都有的,寫住至少要報三天(不過之後發現有人其實報1天又得,2天又得,想點報都得,最緊要有交學費 $$$$$$)

4)報之前我又問左D問題,問左3次都無人答我,我問 “每日都有Phonics興趣班可報,同正規課堂教的Phonics有咩唔同? 到底係每日教一個音定係一星期教一個音?個structure係點?日日不同的話,如果只報三日,中間miss左的2日又點算?  持續日日讀的話,幾耐完成一個full cycle全部音?  但校方至今天都無人答過我以上問題 (大家唔使奇怪,這裡問或反映甚麼問題, 最後大部份都是無人回覆你或者答非所問,然後不了了之係好平常的現象,好多家長已經習慣….)

5) 只好照報,自己尋找答案,看興趣班派的工作紙,平均一個月教4至5個音,我看不明其中有甚麼系統可言 (可能因為要設計到任何人隨時加入都得),有回家做的工作紙,需要下堂交,工作紙要求練寫字(不是說K1不可要求寫字的嗎?下學期先開始教畫線, 但上學期已經叫你要寫字? 點會識寫?)

6)  然後工作紙又有啲好莫名其妙的問題,例如問:”Look at the pictures, What sounds do you hear when you say them? Circle the sounds, can you spell the words?”  然後有6幅圖畫,一堆字母, e.g其中一幅圖片是一只羊,一堆字母”S, A, T, H, R, M” 。 估下答案? 我R晒頭,投降,唔識,我小朋友當然無可能識做呢啲題目,好多家長都鬧呢d練習唔識做;  然後見老師的答案是”RAM”, ( 咩黎㗎?電腦個啲RAM?) 後來上網搵到”Ram refers to kind of bighorn sheep”  恕我見識少唔識, K1小朋友應該會識?  另一 example is 一個雜物櫃圖畫, 字母”A,C,K,E,H,R,M” , answer is “RACK”,   HaHa!  ”堅離地” !,  K1剛開學咋就見到見啲咁既野 ,完全不是一個K1小朋友可以有能力做的練習,最後工作紙全部是家長代做,我問自己為咩要咁奇怪代做?唔知喎!我小朋友學到咩?唔知喎!

7) 係咪同教得淺的ACK/EPK常規課程 "相映成趣" 呢? 一邊廂龜速爬行,但另一邊還未穿太空衣就已經上左月球!

8)  所以就是為何試過後…. 才完全明白乜野係浪費時間…. 所以我最後決定都係要去坊間外補Phonics好了

衷心告訴大家: 學術如何,只看華麗包裝是看不到實物與真相的,打開花紙可能係另一回事.....

New Phonics for Kids Book1-6 Syllabus

mrsbb9902 發表於 17-7-12 13:02
Phonics 興趣班

另外,我小朋友也讀過幾期TT的 English Phonics 興趣班,不如我又為大家介紹下:

我都覺得佢d環球英語一般般,一入去睇緊電視,走又睇電視,返來本書仔的內容又古古怪怪

Katharinethepig 發表於 17-7-12 18:54
我都覺得佢d環球英語一般般,一入去睇緊電視,走又睇電視,返來本書仔的內容又古古怪怪
...

環球英語我都報過, 唔止一般般, 系超揾苯, 我仔話成曰都睇電視, 我有次遲到成50 min 見仲系睇電視, 所以 3小時中估計可能最多只有1小時系教学。   點解甘估呢?   因為有次我發現左件好離譜既事, 阿仔系R105 Ms. W 教的, 我遲左15min 到但無老師在, 成班睇電視, 好奇怪, 然後聽到Ms W 把聲在 R104 , 走去next classroom 見到 原本教的 Net 唔見左, 但 Ms W 教緊R104.   

接放學我見Ms W 在R105.  R104 無老師只看電視。   你覺得發生咩事呢?    阿仔話Ms W 好耐先來課室, 佢睇左好多卡通先見到老師。     嗱, 估下架咋, 唔知系味䣓離老師放假所以1個老師教2班, 1班看電視教另1班, 然后調轉!   但錢就收左2份喎!   我緊系有投訴有啦, 回復是課程單張無話時間点分配, 無話明教學內容, 只説“愉快學習” !   言下之意系無話唔可以3粒鐘都睇電視!   奈佢唔何喎!   明白未?   為仔女選校要小心唔好去錯學店

mrsbb9902 發表於 17-7-13 09:23
環球英語我都報過, 唔止一般般, 系超揾苯, 我仔話成曰都睇電視, 我有次遲到成50 min 見仲系睇電視, 所以 3 ...

我都係學左一個月就無學,真係有少少失望,本來我都覺得幾好,星期六學下英文,都係諗住比佢聽多d英文,但唔係電視機law ,睇咁耐電視睇咁耐真係好過份

我個仔都有講話睇好耐電視,我仲以佢講下,如果連其他家長都發現就真係唔太好,大家有錢都係出去到

唉,對間學校都好失望

Katharinethepig 發表於 17-7-13 09:30
我都係學左一個月就無學,真係有少少失望,本來我都覺得幾好,星期六學下英文,都係諗住比佢聽多d英文,但 ...

從我仔和其他媽媽口中知道常規課程都系成日睇電視, 阿仔説唔止電視, 老師仲經常比 ipad 佢地玩, 我家裡是禁止小朋友玩手機同ipad 的, 唔想影響視力, 点知原來返學系日日比佢地玩, 好差囉!     

然後其他星期1至5的興趣班好多都是睇電視, d 媽咪話English Drama 成日睇電視, 阿仔上甚麼資優培訓班又系睇電視, 錢浪費都算啦, 我發現再甘落去淨系想好好保護阿仔對眼都好難!

(>﹏<)

mrsbb9902 發表於 17-7-13 11:02
從我仔和其他媽媽口中知道常規課程都系成日睇電視, 阿仔説唔止電視, 老師仲經常比 ipad 佢地玩, 我家裡是 ...

想請問你們仔仔是K?

mrsbb9902 發表於 17-7-13 11:02
從我仔和其他媽媽口中知道常規課程都系成日睇電視, 阿仔説唔止電視, 老師仲經常比 ipad 佢地玩, 我家裡是 ...

都係睇小朋友同學校是否相互適合啫。我囝囝啱讀完k2,國際版,除佐週六環球英語,未再外補英文。屋企講廣東話,有個英文好一般嘅工人姐姐。我囝囝靠響學校學嘅phonics ,依家可以自主閱讀oxford reading tree stage 5. 佢係個好調皮嘅小朋友,玩大過天,平日絕對唔係書蟲類型。我很滿意學校嘅教育,老師對活潑小朋友嘅包容同耐心。

(大家唔使奇怪,這裡問或反映甚麼問題, 最後大部份都是無人回覆你或者答非所問,然後不了了之係好平常的現象,好多家長已經習慣….)   <----  呢句我好同意,因為我都是用家,有非常深刻的體驗 !!!

W_cindy 發表於 17-7-18 11:43
都係睇小朋友同學校是否相互適合啫。我囝囝啱讀完k2,國際版,除佐週六環球英語,未再外補英文。屋企講廣 ...

唔止,老師對行為有問題小朋友更加包容,簡直係縱容添,無能力處理咪當睇唔到囉,如果呢啲叫做 "愛心",真是"愛心爆膨"㗎!!!