用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查:新手父母少與子女英語溝通
樓主: shadeslayer
go

調查:新手父母少與子女英語溝通 [複製鏈接]

回覆 shadeslayer 的帖子

詞匯要豐富,用詞要簡單。

cow 發表於 17-5-24 19:57

詞匯要豐富,用詞要簡單。

1.  Donald Trump 也相信是詞匯豐富, 識好多字的。   不過佢用字過於簡單, 比人小學雞感覺。

2. 要學識詞匯, 自己用不用也好, 也要常聽, 家長唔用, 孩子如何聽?   所以家長又要用大量不同字詞, 豐富孩子詞匯, 即不能只以簡單字句溝通。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-24 20:36
  所以家長又要用大量不同字詞, 豐富孩子詞匯, 即不能只以簡單字句溝通。
要求太高了,大部分家長做不到,即使可以,也不必用艱深的字,多樣化還可以,簡單字句,也可多樣化。
像廣東話一樣,好似平時咁講就得,唔使用特別深嘅字。

cow 發表於 17-5-24 20:54
要求太高了,大部分家長做不到,即使可以,也不必用艱深的字,多樣化還可以,簡單字句,也可多樣化。
像廣 ...

下雨:  不艱深日常用的可以係 showers, pouring, rainstorm, rain cats and dogs, drizzles to name just a few.並不要求高。只會用 rain 不是簡單的美德。

教授離地, 在象牙塔內太樂觀, 以為大部分香港人有此能力。勉強沒幸福。

簡單可以多樣化, 你已示範了! 簡單並不是只用單一詞彙. Showers, pouring, rainstorm, rain cats and dogs, 都係簡單嘅字。

cow 發表於 17-5-25 00:25

簡單可以多樣化, 你已示範了! 簡單並不是只用單一詞彙. Showers, pouring, rains ...

常用入門 idioms 還未講。

簡單與否好主觀,公司有本地大學英文系,D英文寫講應該不乎合教授要求。

我深信教授高估了香港人英文。

shadeslayer 發表於 17-5-25 00:11

下雨:  不艱深日常用的可以係 showers, pouring, rains ...
就算係話Teem down, pelt down, tipple down等都唔係難,係香港教育少見咁解。我估天氣轉變會對好多人造成疑惑,例如ease off / clear up, harder比lighter, heavier 更常用。又例如話sunny periods好多人都知,sunny spells又較少人知了。我話it's going to break無乜人知我up乜。

qpalzm 發表於 17-5-25 05:24
我話it's going to break無乜人知我up乜。
包括我。

cow 發表於 17-5-25 08:23
包括我。

about to rain.

qpalzm 發表於 17-5-25 05:24
就算係話Teem down, pelt down, tipple down等都唔係難,係香港教育少見咁解。我估天氣轉變會對好多人造成 ...

識哂呢D, 又會用, 真係好少。無出過國, 中國人老公, 又可能識哂, 我識有一個。

佢無讀大學, 但英文好過我識英文系的人好多。我未研究到點解。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

語文活學活用,要用就會學,我打過外國老板嘅工,公司亦有外藉同事,同事之間常用英文溝通,外國老板又喜歡閒話家常,唔似中國人咁死板,所以講得多咗亦會識多咗。
不過我都係鍾意中文,亦唔覺得英文要學到好native, 英文並非母語,有口音好正常,外國人亦只覺得溝通到都唔係問題。
我中學學校在中環,周圍多外藉人,以前外國人好nice,喜歡主動同下我哋D學生傾偈,我哋講到不倫不類,大家仍然開心傾。
中國人家庭,屋企講中文正常到不得了,要學好英文都唔一定需要付上埋家庭關係。

qpalzm 發表於 17-5-24 11:15
其實講細節一D都唔係複雜,只係我地係香港以書本學習英語的模式比較少接蠋D用詞。
我日常用英語溝通其中一 ...

我取簡潔自然之道,配合其心智發展和生活環境,沒有刻意灌進不常見詞彙,流暢音美即可,教不了這麼多,予魚不如教授捕魚之法,讓孩子通過不同渠道收集自己的詞彙。

Covenant2017 發表於 17-5-25 20:15
Reading

Reading 唔少得, 但佢係連講也好好, 没有強烈香港音, 應該有其他野。未經証實佢女拔的。

可能鐘意㷛美劇……

Covenant2017 發表於 17-5-25 21:03
是看父母怎様培育。我幾年前也遇過一個年輕的女工科畢業生,不是讀國際學校,也沒有出國留學,但能說得一 ...

呀女有幾個朋友是女拔, SPcc, 聽過佢地和辯論或交談。在我耳中已分不開, 以為 native speakers. 水平好高。但我之後問呀女, 佢話有個別音仍然有D怪怪地。

當然唔係個個DG, SP 也咁勁。

shadeslayer 發表於 17-5-17 13:40
調查:新手父母少與子女英語溝通

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/905190/

不如用日文溝通!
‹ 上一主題|下一主題