用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查:新手父母少與子女英語溝通
樓主: shadeslayer
go

調查:新手父母少與子女英語溝通 [複製鏈接]

工作上需要接觸不同國籍人士,母語多屬非英文,大家英語肯定不是RP發音,幸好英語是比較簡單具彈性,溝通上未至出現大問題,當然,我不鼓勵錯音不改,若父母能夠連續30分鐘內用英文溝通,他們的發音也不會錯至影響溝通,我時有發音不正確(但我會注意並改正),不能怕錯而不抗拒,教授要求或許太高,但重點是多接觸肯定對英語能力有幫助。

shadeslayer 發表於 17-5-23 13:50

Not just schwa.for example, many HK people have tro ...
輕音唔等同Omit wor...

Cheeselover 發表於 17-5-23 14:18
工作上需要接觸不同國籍人士,母語多屬非英文,大家英語肯定不是RP發音,幸好英語是比較簡單具彈性,溝通上 ...
計RP大多英國人都唔係。Kate Middleton就講RP,Prince William都係講Etonian咋…
非Native speaker講錯音難免,好似我之前讀calf發埋個 l 音,教錯埋小朋友,要改正了。

qpalzm 發表於 17-5-23 14:29
輕音唔等同Omit wor...

對, 輕音唔同 omit.  你留意下一般土生土長香港人説 magnet, picnic, claim。

Your point is?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A ... 8%E4%B9%8B%E5%A7%8B

shadeslayer 發表於 17-5-23 16:07
對, 輕音唔同 omit.  你留意下一般土生土長香港人説 magnet, picnic, claim。

Your point is?
我想像唔到D人omit左g同c之後讀
ˈmanɪt
ˈpɪnɪk

(拼音)

Doray 發表於 17-5-23 16:10
https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A%E8%A9%95-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%9C%B0/49068/%E6%9C%B1%E5%87%B1%E5%BB ...

朱生D英文咁好, 梗係代表唔到本土英語, 要通勝英語才可叫做本土英語。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

哈哈,我只告訴女兒學英文只為到外地時問人餐廳和洗手間在哪。至於去洗手間就沒有多少細節,就是一句"Please flush and wash your hand after toilet, thank you" ,我多用簡單英文,當然可以用更複雜的用字,但不就是如廁一事,何需複雜。
讀音方面,旨在溝通,不太離譜就行,我不會因為讀不清where/wear, sad/said, bad/bed,而放棄不用英語與她對話,當然若有能力分辨,play/pay, three/free 和wand/want必須糾正,亦避免懶音走音;多用正規英語,地方英語如loo, tube, cheers,沒有去過倫敦又怎知道。

有時錯有錯著,香港人比外國人,較少混淆your同you're.。

shadeslayer 發表於 17-5-17 13:40
調查:新手父母少與子女英語溝通

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/905190/

用英文是中心,不知所謂!

qpalzm 發表於 17-5-23 16:44
我想像唔到D人omit左g同c之後讀
ˈmanɪt
ˈpɪnɪk

exactly.  ask a few local HK people, at least one of them will sound like that.

Cheeselover 發表於 17-5-23 18:03
哈哈,我只告訴女兒學英文只為到外地時問人餐廳和洗手間在哪。至於去洗手間就沒有多少細節,就是一句"Plea ...

看過美英劇, 电影也知到。

shadeslayer 發表於 17-5-23 19:59
看過美英劇, 电影也知到。

若要看劇學發音,我注定做啞巴;若有賊破門入屋,我會叫他順便搬走埋部電視機。

Cheeselover 發表於 17-5-23 22:37
若要看劇學發音,我注定做啞巴;若有賊破門入屋,我會叫他順便搬走埋部電視機。
...

劇, 只係例子, 香港好在英文材料多, 不看劇, 可以看電影, 不看電影可看 YouTube talk shows, 不看 talkshows, 可聽歌, 不聽歌, 可結交下外國朋友, 不結交可看書, 不看書可去學英文網站。

無論如何, 教授確離地。

shadeslayer 發表於 17-5-23 13:50

Not just schwa.for example, many HK people have tro ...

是的,你講既例子好多港人都讀錯,包括我既通勝英文但唔包括睇既大家板油。河國源講粵,一聽就知係ABC,查良鋪講粵語,一聽就係外省人,口音係極難改,尤其係習慣左之後。
依呢個教授咁講,呢d家長同個細路日日講半個鐘,會變成點 ? 咁既口音己經反映英文水平低,呢類家長講既整句根本唔係英文,只係依中文句字次序用英文發音既單字堆埋一齊當一句。成日都聽到d人電話同印印講,"so ....you....then",成日同細路灌輸咁既英文,要修正係難上加難。至於本身係ABC既家長,根本唔存在無同細路講半個鐘既問題。教授根本係廢話,俾佢教、俾佢授真係大鍋。無視(甚至係思考過囉)成因,解決問題,只係順口開河。
至於佢話乜野同細路講多d英語詞彙,咁幾百蚊買本 Pronunciation Dictionary 帶真人發音CD,發音唔止正過native, 仲係標準。即使識讀一堆單字而唔識用,小學階段都唔夠應用啦。
唔係話乜都唔做,非ABC而負擔到既,持續地揾外國人同細路練口語。

Cheeselover 發表於 17-5-23 18:03
哈哈,我只告訴女兒學英文只為到外地時問人餐廳和洗手間在哪。至於去洗手間就沒有多少細節,就是一句"Plea ...
其實講細節一D都唔係複雜,只係我地係香港以書本學習英語的模式比較少接蠋D用詞。
我日常用英語溝通其中一個目的就係想打破呢個困局。諗下讀書有幾可會見到potty, cot, bib, dummy, hopscotch, hobby horse, tag, Pooh stick, jack in a box, tic tac toe, rubik's cube呢D字?日常生活就係學習呢D用語最好時機。

另外如果只用簡單英文對話難以持續,當小朋友長大佢需要更多用詞同句式,所以我自己都要相應提昇能力。

Covenant2017 發表於 17-5-23 18:12
同自己女兒溝通,只需用自己的母語,又何需用英語?

實無所需,玩票罷了,難得未見其害。母語仍是粵語,不過非廣州內城音。

qpalzm 發表於 17-5-24 11:15
另外如果只用簡單英文對話難以持續..
不敢茍同,簡簡單單絕對不簡單。Simple is best. 簡單就是美。

cow 發表於 17-5-24 18:41
不敢茍同,簡簡單單絕對不簡單。Simple is best. 簡單就是美。

堅持用簡單字句當然可以, 欣賞簡單字句當然可以, 但你控制不了別人和你說話時用簡單字句。

輕則, 像 Donald Trump 比人笑只有高小程度, 重則, 成日唔明人講乜, 影響溝通。
‹ 上一主題|下一主題