用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 教道小孩時間管理
go

教道小孩時間管理

我女K2,在一些自理的項目上很拖拉,例如起身刷牙,3—10分鐘后才去做,完成她的早餐晚餐,動輒需要1小時, 食下玩下,未食完不準離開坐位,其實是家規....... 催促沖涼等,樣樣都好勞氣, 大家有沒有育兒書介紹

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

懶床?会唔会遲到出门?食飯可以限时收碗,食唔飽都無得事後再食任何野~冲涼唔洗催,叫两次唔去就唔洗冲(同老師扯下貓尾,问佢有無冲涼,-问就惊)~

回覆 Yanamami 的帖子

多謝意見, 同老師扯貓尾應該Work, 我會試下, 但收碗呢招唔得,老公唔比, 其實已經罰佢取消佢喜歡既活動,什至食雪糕都係咁

Yanamami  同爸爸無—致教法好弊~其实食到凍哂已唔多好,同收碗無分别。  發表於 17-5-18 15:52

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

我試过同老師告狀, 数个女不是,老師扮話知道佢係屋企禁禁禁,氹下劝下訓示下都work.

回覆 Yanamami 的帖子

我一早知道同老公教法有出入而調教過佢, 佢已經少左出聲同埋佢都頂唔順個女食得太慢.多謝你意見, 我想女盡快學得爽快D, 變成習慣, 我會努力的