用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 網上寫D學校評語……可信嗎
go

網上寫D學校評語……可信嗎

x倫升學中心網上寫到了此校參觀及評語,可信嗎?

5 分信 5 分不信

打開門做生意,點都會寫得好好睇睇,吸引人。不過當中一定有可取嘅資料(Facts),如果問意見,做比較的話,我會選擇上網睇 EK 評論、外國網站評論。

1998Ruby1998 發表於 17-5-17 02:13
5 分信 5 分不信

打開門做生意,點都會寫得好好睇睇,吸引人。不過當中一定有可取嘅資料(Facts),如果問 ...

thx,
另外仲想問多一個白痴問題,是否學費較貴嘅學校, 質素會高D?我上網比較两間學校,評語,評分差不多,排名也差不多,但學費貴嗰間就校舍較细,,學生相對較小;另一間就學費較平,但校舍大,學生多!所以想問學費同質素會否成正比?

回覆樓主:

貨(學校)比三間(agent) 便可。。

sau2005 發表於 17-5-17 09:03
thx,
另外仲想問多一個白痴問題,是否學費較貴嘅學校, 質素會高D?我上網比較两間學校,評語,評分差不多,排名 ...

當然唔會成正比,我覺得揀學校要睇幾個條件:1)財務能力,2)子女學習能力、3)子女既興趣,4)學校附近環境…等。

thx,
另外仲想問多一個白痴問題,是否學費較貴嘅學校, 質素會高D?我上網比較两間學校,評語,評分差不多,排名 ...

你可以上mumsnet, 睇下當地媽媽對學校的評價。

thx,

多學生分攤 running costs ,學費可以平少少正常。
例如,學校大,學生多一倍,但唔會請多一個校長。
大校細校,各有各好,這一點,去到選大學也要留意。
如其他前輩說,多作比較,選擇適合自己孩子的學校。

2jkidsfather    發表於 17-5-17 11:32