用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜
樓主: twsf
go

剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜  

亮燈 發表於 17-7-15 13:56
可以問agent,有冇同校既家長幫手?或者係呢度問都得。咁就會冇咁驚。

亮兄講得好,遠親不如近同學的。。。

醒目開學勳章

亮燈 發表於 17-7-15 13:56
可以問agent,有冇同校既家長幫手?或者係呢度問都得。咁就會冇咁驚。

謝謝回覆,星期一會再去agent初步簽文件各樣。我想有排問野

唔明再問你。thanks.

kit2004 發表於 17-7-15 14:35
謝謝回覆,星期一會再去agent初步簽文件各樣。我想有排問野

唔明再問你。thanks.

唔使客氣,但我冇陪仔開學,當年佢只係一個人搭飛機去開學,亦搵唔到同學一齊。

醒目開學勳章

亮燈 發表於 17-7-15 14:36
唔使客氣,但我冇陪仔開學,當年佢只係一個人搭飛機去開學,亦搵唔到同學一齊。
...

你仔學校近唔近機場?學校係米有人到機場接佢?

亮燈 發表於 17-7-15 14:36
...

我去年都冇陪仔去開學,係同校師兄哥哥帶佢過去。又可以介紹其他師兄、姐佢識,好快適應左新生活嘞!

kit2004 發表於 17-7-15 14:39
你仔學校近唔近機場?學校係米有人到機場接佢?

阿大學校距離Manchester機場約兩小車程,佢係杜拜轉機,到左機場有學校職員接機及校巴送返學校。

Candice1128 發表於 17-7-15 14:40
我去年都冇陪仔去開學,係同校師兄哥哥帶佢過去。又可以介紹其他師兄、姐佢識,好快適應左新生活嘞!
...

係呀!好快識到朋友。

回覆 kit2004 的帖子

我同你一樣,都係今年送個女去北愛讀F3,。你簽左文件就快d幾驗身,取到CAS後就要約簽證,Agent話今年簽證多左新野所以慢左,同多人去英國所以耐左。你可同校方聯絡,約定小朋友到校日期,同要求參觀學校,我地都有咁要求。

醒目開學勳章

caerion 發表於 17-7-15 15:39

我同你一樣,都係今年送個女去北愛讀F3,。你簽左文件就快d幾驗身,取到CAS後就要約簽 ...

甘我趕唔趕到9月開學?

應該無問題,如果遲就加$1931做快證。你打電話約左照肺先啦,簽證要收到CAS先有得做嫁。Agent應該會幫你做頭果part,到比錢同約曰子簽證先交返比你自己做,如果攪唔掂同agent 講,佢會幫你攪最後比返簽證費同保險費就得啦。by the way 我6/7上簽證中心交齊文件,到現在影都未見,音信全無

邊間學校呀?可能哩度都有家長
問下agent有冇同校香港人啦
我9月會帶阿仔開學Y9 讀somerset區sidcot school
機場去都要三個小時
從agent得知另外有三位Y10新生
希望大家快快適應新學年

醒目開學勳章

DindinChoi 發表於 17-7-15 19:48
邊間學校呀?可能哩度都有家長
問下agent有冇同校香港人啦
我9月會帶阿仔開學Y9 讀somerset區sidcot school ...

打劫左樓主個post.

我仔讀mount kelly.london 4個鐘車程。

你同你仔一齊去,甘學校係米唔會機場接?

我連點去都唔識。

kit2004 發表於 17-7-15 23:05
打劫左樓主個post.

我仔讀mount kelly.london 4個鐘車程。
Do 姐農夫個間嗎?

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-7-15 23:10
Do 姐農夫個間嗎?

yes

英國交通鐵路都很完善,不用擔心,只是交通費頗貴。試過的士來回學校及機場就貴過張機票。

醒目開學勳章

noel2010 發表於 17-7-15 23:13
英國交通鐵路都很完善,不用擔心,只是交通費頗貴。試過的士來回學校及機場就貴過張機票。 ...

係米路程太遠所以甘貴?不過我都知道坐的士好貴。

回覆 DindinChoi 的帖子

會唔會下次考慮 HKG 去 BRS(Bristol Airport)?KLM 同 Lufthansa 都有轉機航班,咁樣就唔需要搭 3 個鐘去機場。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

找agent代辦埋機票他們又冇建議另一機場我情況比較複雜的
2/8阿仔自己飛 參加summer school
是位於Dorset的Sherborne school
我要求有UM服務的airline 可能甘 所以範圍又縮小
8月尾我們再接阿仔到Sidcot開學丨

如阿仔自己第一次出國我建議找有UM的airline
再問清楚mount Kelly 有冇車接
當然車費學校會另計
如學校冇此安排
你找到guardian?他們應該可以幫到你

以前4個小時的車程,呀仔及同學都寧願飛希斯路。他們稱荷航飛英的機很細及不穩,機場很細感覺沒有安全感。現在要去多幾次習慣下先。