用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜
樓主: twsf
go

剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜   [複製鏈接]

caerion 發表於 17-6-26 01:09
樓主真心分享。你今日唔嘗試放手,難道你可以陪孩子一世嗎?你今年唔捨得孩子出國,難道你明年就會捨得嗎! ...

認同,多謝你的分享 !

twsf 發表於 17-5-16 12:31
一去就8-9年,希望這個是啱的決定希望佢生生性性

我仔過咗去已經3年,到而家我間唔中都會忐忑吓!我仔今年仲要轉校,所以仲担心……
:sick: :sick: :sick:

大細路 發表於 17-6-26 11:48
我仔過咗去已經3年,到而家我間唔中都會忐忑吓!我仔今年仲要轉校,所以仲担心……
...
你仔幾大過去?  

過客 發表於 17-6-26 12:22
你仔幾大過去?

Year 9 過
:sick: :sick: :sick:

大細路 發表於 17-6-26 12:39
Year 9 過
請問係咪要選 AL / IB, 所以要轉校?

caerion 發表於 17-6-26 01:09
樓主真心分享。你今日唔嘗試放手,難道你可以陪孩子一世嗎?你今年唔捨得孩子出國,難道你明年就會捨得嗎! ...

非常認同!

捨得,有捨才有得,我兒雖不是留英,但也看見他的成長、獨立、社交、解難能力、自理、自律各樣都進步了。

回覆樓主

我仔下星期就出發去澳洲了,近日好忐忑。但我有信念這是對他一個好選擇。留在香港都不會有轉淚點⋯⋯
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO 發表於 17-6-27 08:52
我仔下星期就出發去澳洲了,近日好忐忑。但我有信念這是對他一個好選擇。留在香港都不會有轉淚點⋯⋯
...

你行出了第一步,我好羡慕你吖!明白你的心情,希望你和小朋友可以快快適應。祝福你們!

好既係會開闊視野, 識既人都係國際人
唔好既係, 其實係外國好寂寞, 好易學壞

有好有唔好

五年前呀仔才13歲,雖然第一次有陪他去英國,但都訓練他自己一個由屋企出發去機場,拿行李check in過關,我們只在飛機見。始終要放開手讓他成長。

今年9月囡囡會去英國讀Year 9,心底裏真係有點唔拾得,又怕佢過到去如果病了,但系佢唔識吞藥丸,都唔知點算好。

zz305 發表於 17-6-29 22:37
今年9月囡囡會去英國讀Year 9,心底裏真係有點唔拾得,又怕佢過到去如果病了,但系佢唔識吞藥丸,都唔知點 ...
九月開始凍,英國冬天很乾,喉嚨易痛,在暖氣下更乾,帶定芘芭膏蜜糖,治咳沖劑旁身。

Mighty 發表於 17-5-17 16:45
不是溌冷水、只是事実陳術。 有人適合、有人不適合、男生、女生的反応也有不同、不可一概而論。 一般在這 ...

在這裏 中肯 客觀的意見實在太少, 太少了 。  

每個人擡頭見到的 衹是 一小片 小 井 口。

koalakong 發表於 17-6-27 14:34
你行出了第一步,我好羡慕你吖!明白你的心情,希望你和小朋友可以快快適應。祝福你們!
...

多謝您
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

回覆 LeeMama328 的帖子

Those who object to studying abroad will not join this group; so the comments in this group is usually very positive, just like me.  

LOOLOO 發表於 17-6-30 15:43
多謝您

不用客氣!大家都是想安排小朋友海外升學。你的積極令到我要再加努力,目的只有一個,就是盡父母的能力,在有限資源下去提供一個較理想和適合的學習環境。我們都要有好的心理質素去與小朋友一起去適應和過渡。

noel2010 發表於 17-6-29 23:43
九月開始凍,英國冬天很乾,喉嚨易痛,在暖氣下更乾,帶定芘芭膏蜜糖,治咳沖劑旁身。 ...
謝謝你的溫馨提示。

呀囡未出發之前(即係申請緊學校既時候). 我每次提起佢就快要去讀書D眼淚都馬上湧出來, 真係好吾捨得, 連我老公話我痴線. 不過去到其實成日whstapp, 幾個月就番來一次, 我又去左英國一次. 每次見到呀囡都有變化, 每次見佢成長又,又成熟左, 其實花咁多錢都係好值得. 呢D經驗係多多錢在香港都吾會買到的. 你真係吾會後悔架 !!

醒目開學勳章

回覆樓主:

我兒子同你一樣year 9.決定去讀都係呢個零月決定。非常倉卒,agent 找了幾間。頭兩間有一間覆都唔覆,第二間比既學校麻麻。最後果間好在終於揾到了,亦收左呀仔。仲有好多野未攪,文件簽證各樣。而我完全唔知果邊需要d乜。真係要每樣問。呢d都唔係問題,agent可以攪掂。

問題係開學,諗緊佢自己去我又唔放心。佢係香港都係一個王子型港孩。乜都要人提醒提點。

有冇家長可以分享下你地同仔/女一齊去?係米直接送佢去學校你地就走?學校係米唔比家長逗留?我果邊冇親人。我本身英文唔太得。自己帶佢去都驚。佢間學校仲要london坐4個鐘車先到。仲有唔夠兩個月就走。心裡當然忐忑。

kit2004 發表於 17-7-15 13:40
我兒子同你一樣year 9.決定去讀都係呢個零月決定。非常倉卒,agent 找了幾間。頭兩間有一間覆都唔覆,第二 ...

可以問agent,有冇同校既家長幫手?或者係呢度問都得。咁就會冇咁驚。
‹ 上一主題|下一主題