用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 邊張信用咭附屬咭適合英國用?
樓主: alexlui
go

邊張信用咭附屬咭適合英國用?

dawnhu 發表於 17-5-16 23:57
cyberbanking 自己transfer
Thanks

阿仔有三張卡分別有不同用途
AE 因為參加咗杜拜轉機可享貴賓室
銀聯  去outlet有特別折扣 但市面上唔係間間用得visa平時用

武航 發表於 17-5-17 08:41
阿仔有三張卡分別有不同用途
AE 因為參加咗杜拜轉機可享貴賓室
銀聯  去outlet有特別折扣 但市面上唔係間間 ...

唔好意思, 請問你指用AE咭在杜拜是用環亞候機室? 因為我找不到環亞有候機室在杜拜。

我女都有AEcard, 都要在Dubai 轉機呀!  

Thanks

dawnhu 發表於 17-5-16 23:57
cyberbanking 自己transfer
你應該係用優越理財戶口,如果普通綜合戶口,每次網上轉賬去英國只可 50,000HKD收費100HKD,分店轉賬去英國就無限額都係收費100HKD

basbyy 發表於 17-5-17 22:41
你應該係用優越理財戶口,如果普通綜合戶口,每次網上轉賬去英國只可 50,000HKD收費100HKD,分店轉賬去英國 ...
咁我唔知佢有個叫優越理財呀,我嗰個係顯卓理財,我以為只有顯卓理財同普通戶口咋。

開顯卓要50萬在戶口,或者喺東亞買基金(唔知10萬定20萬)都已經可以開到。

回覆 dawnhu 的帖子

AE Priority Pass會籍年度12個月內免費享用機場貴賓室4

https://www.prioritypass.com/zh-TW/Lounges/Middle-East/United-Arab-Emirates/Dubai/Dubai-International

亮燈 發表於 17-5-16 16:48
請問邊間分行?等我下次唔使咁激氣。
我上次去沙田市中心果間東亞都好快手。

dawnhu 發表於 17-5-18 00:00
咁我唔知佢有個叫優越理財呀,我嗰個係顯卓理財,我以為只有顯卓理財同普通戶口咋。

開顯卓要50萬在戶口, ...
係呀,應該係叫顯卓理財先致啱,開戶同KEEP住戶口要有50萬,咁就全部唔駛手續費,包括轉賬到英國或者買本票。

basbyy 發表於 17-5-18 07:26
我上次去沙田市中心果間東亞都好快手。

我果次去調景嶺及灣仔都係激死左

除左bea 同hsbc, 我用開渣打可以嗎?

connie3803 發表於 17-5-26 11:55

渣打好似冇英國戶口開架喎!

醒目開學勳章

connie3803 發表於 17-5-26 11:55

信用咭可以, 英國戶口就不能

thx

亮燈 發表於 17-5-16 15:16
唔使客氣。但要提醒你,我係東亞開左戶口後,係普通分行換英鎊轉去英國戶口,俾佢地既職員激到嘔晒血,佢 ...

是,真的非常方便!從香港戶口即時轉到英國HSBC 戶口,免費!

HSBC

回覆 武航 的帖子

AE CX 尊尚卡給于的priority pass 是發给主卡的,附屬卡好像沒有的,你兒子有的是附屬卡嗎?

mamamolly 發表於 17-5-16 12:05
credit card 的話,visa/master 都可以。
不過最方便都係開英國戶口拎埋張 debit card,唔駛用香港 credit  ...

thank you
a :hammer: :yawn:

MsSleepy 發表於 17-7-30 12:24
回覆 武航 的帖子

AE CX 尊尚卡給于的priority pass 是發给主卡的,附屬卡好像沒有的,你兒子有的是附屬卡 ...
前兩日打去AE問過,出AE國泰咭 Priority Pass 係比主咭,而主咭同附屬咭都可以無限次任用『環亞機場貴賓室』,大約10日左右出到咭。

回覆 basbyy 的帖子

謝謝, basbyy.  我今日都打去問, AE都係咁講, 唔該曬.那麼可能要出張priority pass 比女兒。

醒目開學勳章

MsSleepy 發表於 17-8-1 01:07
回覆 basbyy 的帖子

謝謝, basbyy.  我今日都打去問, AE都係咁講, 唔該曬.那麼可能要出張priority pass 比 ...

要留意一年簽賬額唔夠15萬,  但是只差少少的話, 可以waive 年費, 卻不能提供priority pass.