用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四啦還未找到讀書方法
go

中四啦還未找到讀書方法

已經到中四了,但小朋友還未懂得怎樣溫習,曾經提議他做歷來的試卷做練習不會太容易瞓,但他說沒有用。因為中四教的東西未夠多很難找到題目做。
成績不好怎麼辦呢?

非常擔心有沒有高人可以提供其他讀書方法的意見呢?

October 發表於 17-5-16 08:01
已經到中四了,但小朋友還未懂得怎樣溫習,曾經提議他做歷來的試卷做練習不會太容易瞓,但他說沒有用。因為 ...
做卷都會瞓,有啲奇怪。做卷時有無計時?

另外,中四教的東西未夠多很難找到題目做只是藉口。可以做教科書每個chapter後面既練習,估計每題需要用既時間,去文具舖買個計算器,計時做。

LingChiBaBa  手提電話已有計時器  發表於 17-5-16 09:58

我必須認同嘅係,中四數學、選修科學嘅野真係好少(大概 DSE 嘅 2-4 成),要等到中五學期尾先開始做到成份 DSE 卷嘅 6-8 成。如果冇補習社抽題目然後整合的話,好難做卷,自己都冇咁多時間去整理。(提示:做 DSE 同重做學校卷其實已經夠,有時間先做 A Levels,A Levels 好多野唔係咁適合做。)

中文、英文、通識,中四程度都可以做,唔會存在「未教」呢個問題,只會係生疏、有甩漏。中文、英文大致上已經定左程度,而通識只會係未學字眼,字眼其實唔需要老師教都得,好快上到手,多 d 睇社論同新聞就得。

不過可以做下會考題目,中五上學期就可以做到接近 8-9 成(有 d 會 out-syllabus)。問題係,搵舊試題會有 d 難度,學校同補習老師會多好多。

幸好中四嘅野仲可以死背。如果係數學同埋有選擇題卷嘅選修科,做 MC 可以快速清 concept。又或者跟書寫 topic,然後自己要寫返重點。例如 History 咁,寫 topic:Cause and Background、Countries Involved and Powers(即係邊幾個國家同一陣線)、Countries Leaders、Progress of Event、Aftermath、Influences 等等。如果自己寫嘅野同書本、筆記有出入,就知道自己 concept 未釐清,好快 d 溫書。

溫書方法我到依家大一先開始明白自己點樣先最適合。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝你詳盡的分析所以現在我很頭痛因為他找不到自己學習的方發法
當然自己本身有懶散的地方,你是過來人已經進了大學我怎樣為他打氣呢?

可能很多人覺得DSE狀元(香港中學文憑試),必定有些不為人知的獨門溫習方法,但綜觀各DSE狀元的讀書心得,卻都簡單得叫人難以置信。首先最老生常談,卻又最為重要的一點,就是小學生也耳熟能詳的──要專心上課。

原來DSE狀元藉着專心聽課,先在課堂上汲取和消化盡可能多的新知識,留下深刻的印象。如此一來,下課回家後只需花些少時間,已能把新學的知識記牢,節省大量的溫習時間,便能學得比別人多了。其它上課時「神遊物外」的同學,回家後看着課本,面對的是甚為陌生的知識,需耗用頗多的時間慢慢重新理解,便感吃力得多矣。

DSE狀元的讀書心得

(Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net)

此外,DSE狀元都強調每天溫習。這點頗有科學根據,每天下課後就把當天學到的新知識重溫,最容易把知識記牢,記憶亦最持久深刻(要瞭解大腦學習的運作,可參看《

鞏固孩子溫習記憶的黃金時間

)。當別的同學在週末,苦苦回想老師在週初教了甚麼時,DSE狀元早已在預習下週的課文了。

還有,DSE狀元都懂得妥善編排自己的溫習時間表。除按各科的佔分比重適當分配,充份利用有限時間外,還會把性質相近的科目分開,如溫習中文之後,會轉溫數學,不會接着溫習中史。這樣安排可避免大腦疲勞,因為學習語言和計算等不同科目,腦袋使用的部份各有不同,梅花間竹地溫習,可給大腦不同的部位輪流休息,增加效率,免生沉悶。

其實DSE狀元的讀書心得,和過往許多中學會考10A狀元的所見略同。相信不少家長都夢寐以求孩子能成為DSE狀元,效法上述讀書心得,依樣胡蘆,不就事半功倍嗎?

YDLFATHER    發表於 17-5-17 21:40

回覆 dsedse 的帖子

多謝分享非常有用的資訊

dsedse 發表於 17-5-16 12:17
可能很多人覺得DSE狀元(香港中學文憑試),必定有些不為人知的獨門溫習方法,但綜觀各DSE狀元的讀書心得, ...
方法幾好都無用,問題係唔少細路沒有動力去讀書, 中學生了,如果肯讀既總會搵到適合自己既讀書方法.

mother904  true  發表於 17-5-16 22:51
Yanamami  呢句真  發表於 17-5-16 19:55

回覆 October 的帖子

我唯一動力就係「唔想死」,可以話係垂死邊緣掙扎,唔想冇大學讀,更加唔想讀 A Levels 甚至 GCSE。我親戚咁樣建議畀我父母,話可以讀佢女兒間學校(佢細我一年)。我好唔舒服,唔想畀佢同埋其他親戚當我廢物。因為我親戚實在係好叻,同我同一代嘅都入港大、英國三大,人中龍鳳,依家唔係做醫院管理層就係銀行阿頭,我知道自己冇辦法同佢地比,但係我唔想畀我幾個好煩同白鴿眼嘅阿姨阿叔睇死。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 15:10

我唯一動力就係「唔想死」,可以話係垂死邊緣掙扎,唔想冇大學讀,更加唔想讀 A Leve ...
Take it easy and ignore them.
Studying at University is a happy thing. You have your own road.

1998Ruby1998  Thank you!  發表於 17-5-16 17:37

回覆樓主:

樓主要放鬆少少,估小朋友學業不錯,。。。見樓主問大學法律及心理,小朋友多是一種好好學校,基本入u冇難度,一般越放鬆心情去考,成績越好。。。

回覆 dsedse 的帖子

依加有幾多個老師上課係教書, 讀完一次當教完大把老師在.

洋蔥頭媽咪  好老師難求  發表於 17-5-17 12:39

October. 發表於 17-5-16 12:41
方法幾好都無用,問題係唔少細路沒有動力去讀書, 中學生了,如果肯讀既總會搵到適合自己既讀書方法.
...

會唔會係你要求太高?

October.  我唔係樓主呀。  發表於 17-5-16 20:26

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 15:10

我唯一動力就係「唔想死」,可以話係垂死邊緣掙扎,唔想冇大學讀,更加唔想讀 A Leve ...
由你身上咪可以睇到“動力” 係幾咁緊要,有時就係俾唔想俾人“睇死”激勵到。

不過,又唔需同人中龍鳳比,中中庭庭就很好,我家阿女阿仔,我從無諗過要佢地做狀元讀神科,DSE 22-25分我就滿意了。

October.  我唔係樓主呀。

October 發表於 17-5-16 08:01
已經到中四了,但小朋友還未懂得怎樣溫習,曾經提議他做歷來的試卷做練習不會太容易瞓,但他說沒有用。因為 ...

依家有很多練習都有 by topic 的,就算是past paper 都有by topic 的,所以無論你是中幾都有得做,視乎你原吾原意做。

lm251099 發表於 17-5-16 21:45
依家有很多練習都有 by topic 的,就算是past paper 都有by topic 的,所以無論你是中幾都有得做,視乎你 ...

如果我女升中四,想買BIO past paper,請問在書局揾DSE的past paper定會有中四級的past paper?

October. 發表於 17-5-16 12:41
...
同意你所講,孩子有鬥心有目標,就算有困難都會自己諗辦法去解決。好似我細仔普通話併音差,學極都唔叻,佢自己就諗倒背熟佢去應付默書同測/考,人家讀默佢就自己背默。所以我認同只要孩子肯讀、有動力,自然會搵倒啱自己嘅方法,相反懶懶閑搵籍口,就算比幾好嘅資源你都冇用。

回覆樓主:

女孩子一般早熟,而男孩子呢則普遍,,,,,唉!我屋企有件

My son improves a lot in his mock exam surprisingly. Don't worry too much and have confidence on your kids.

But make sure that he/she must try his best for IES