用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HKCA Po Leung Kuk school Interview
樓主: 106heyhey
go

HKCA Po Leung Kuk school Interview  

106heyhey 發表於 17-8-10 19:23
有join呀,因為住九龍區

請問九龍區校車費幾錢,我岩岩打去問話可以插班,我小朋友in Grade 1,我住九龍塘,但學校未覆倒我(emoji)(emoji)

106heyhey 發表於 17-8-13 19:42
有呀,奧運站,九龍站,紅磡,荃灣,九龍塘地鐵站,將軍奧,藍田都有喔

...

同埋想請教小朋友番得開心嗎?學校是否仍在裝修中?因為我小時候朋友讀local school有d吃力,家長都好吃力

回覆樓主

請問課餘小息時學生之間多以什麼語言溝通?英語還是粵語?每天有多小時上中文課?謝謝!

starrycarol 發表於 18-3-10 14:02
請問課餘小息時學生之間多以什麼語言溝通?英語還是粵語?每天有多小時上中文課?謝謝!
...

每日一堂中文

mimibama 發表於 18-3-10 16:31
每日一堂中文

唔該晒,好清楚!收到offer,但因仍是新校,想問下用家意見

請問有冇校車到南區?

starrycarol 發表於 18-3-10 14:02
...
小息不太清楚, 不過放學時我去接囡, 見到佢同同學都係用英文溝通, 而同學同佢地父母都會講廣東話的, 只係小朋友之間會講英文, 我覺得咁樣幾好~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

好喜歡這學校,但又擔心小朋友讀國際學校會漸漸不願意學中文。
想請教各位用家,學校教的中文程度如何?與local school 差幾多?中文堂有沒有分本地生或2nd language 係中文 ?

wb11 發表於 18-3-14 16:01
好喜歡這學校,但又擔心小朋友讀國際學校會漸漸不願意學中文。
想請教各位用家,學校教的中文程度如何?與l ...
我女返左2個零月, 又冇話唔想學中文呀~中文應該有分pathway 1 and 2, 1就係深少少, 2就係淺D, 我女係pathway 2, 係學得好淺, 同local school比當然好淺, 不過我又唔太介意, 因為無論係舊校(傳統)定係新校, 我都係自己教中文, 以前傳統仲追得好辛苦, 最開頭溫書溫到喊, 佢仲話唔鐘意中文, 問點解要咁辛苦! 反而而家輕輕鬆鬆按返佢自己既步調去學仲好~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

回覆 小寶貝兒 的帖子

多謝分享

回覆 小寶貝兒 的帖子

我想問下,學校教中文係繁體字嗎?你覺得學校好唔好?小朋友開心嗎?係咪真係似國際學校一樣冇功課壓力考試壓力
因爲我仔要去面試,咁其實我都驚學校唔收

coors0514 發表於 18-9-20 19:53
回覆 小寶貝兒 的帖子

我想問下,學校教中文係繁體字嗎?你覺得學校好唔好?小朋友開心嗎?係咪真係似國際 ...
係呀, 學校教繁中~ 我覺得學校好好, 佢返得好開心, 前排我先問佢, 每日來回元朗天后會唔會好辛苦? 想唔想轉返元朗讀書? 佢SAY NO, 話係呢度讀得好開心, 即使返放學辛苦D都要返呢度!
係似國際學校的教學方式, 可能因為係IB課程的關係, 即使而家個名唔係國際學校, 但學習方式係IS, 暫時G2我仲未見到佢有功課壓力, 反而仲會主動留意身邊既野, 只要同現在學緊既TOPIC有關, 就會想帶返學校同老師/同學分享~ 例如最近學緊社區上幫助我們的人, 佢揀左科學家, 咁佢鐘意科學, 我之前都買左D書比佢係講出名既科學家, 佢就話要帶返學校比老師睇~
考試壓力都暫時未有, 因為上年G1佢係考左我都唔知, 係同學仔同佢媽咪講, 佢媽咪又同我講下, 我先知原來已經考左 XD

祝你成功啊!!
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

terencemhwong 發表於 18-3-11 01:29
請問有冇校車到南區?

有校車到南區

想問下大家有校車到中西區嗎?THANKS!

回覆 edvvtse 的帖子

yes

AMoMofTwo 發表於 18-10-12 00:20
回覆 edvvtse 的帖子

yes