用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有 ...
樓主: Beazel
go

係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?  

晴晴小B 發表於 17-5-16 00:13
直資面試多數人人見,但如果去到叩門或考插班,呢啲證書卻可以令你從幾百個申請者中脫穎而出,取得面試機 ...

考插班award 》 cert

仲要加埋校內成績

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-5-16 02:26
仲要加埋校內成績

我仔考九龍城男校插班,靠成績+證書+團體校際音樂/朗誦獎,但無個人獎項

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-5-16 02:26
仲要加埋校內成績

成績一定係先要條件

回覆 Hailey88899 的帖子

臨場面試表現(包括:自信心、投入感、禮貌等等)重要過有幾個 cert, 我小朋友當年有好多好好 offer (當然包括所指女神級學校及一線學校)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我所知,神校曾經講過無5級唔駛交相關証書,原意應該係唔睇呢樣嘢,唔駛硬去追喇!
但真有天份嘅,做到唔出奇

至於5級樂理,我仔都係7-8歲考嘅,朋友間唔止一個係咁細考樂理,其實最重要係小朋友有興趣,有d嘢好難迫,特別係咁細

恐龍家

回覆 monodad 的帖子

我個人都好認同, 無一個小朋友會想日日練習, 但唔練又會唔做得好, 所以需要有一定系統去學, 只要唔好令小朋友失去興趣就可以, 絕對唔會唔練習而有好成績

........

Beazel 發表於 17-5-15 10:00
係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?

當然唔係!

對咁細個小朋友來講5級唔易考,如果唔係本身極有天份,唔值得花大量時間心機去考cert.
自強不息 厚德載物

Beazel 發表於 17-5-15 10:00

其實站在學校角度, 要選小一新生時, 有呢啲証書, 樂器幾多級等, 對間學校係唔係真係咁重要?

定係學校想收一啲有禮、尊重老師、同同學和好相處, 又跟得上學校進度的學生?

當日考插班, 好感受到除左好成績係基本之外, 學校係好希望新生在各方面, 例如禮貌、自信、學習態度、閱讀興趣、音樂和運動等, 可以作為原校生好榜樣, 又能同舊生好好相處的學生, 並同時要有良好親子關係. 呢啲野即使有幾多證書幾多獎項, 都係無法令學校信服, 但就在面試時, 同學生及家長傾兩句就知.

所以無論係考小一定係插班, 一定要知己知彼, 知道學校真係想要乜野學生, 然後檢視一吓自己小朋友做唔做到, 而唔係人有我有地展示一堆未必對學校有意義的東西.

當然, 如果學校樂團缺某種樂器, 你個小朋友咁啱在該樂器上有水準, 響其他條件相近之下, 不排除有更多入讀機會. 但係, 有幾多呢種情況呢?

所以, 個重點應該係培養孩子成為學校想要的好學生, 而唔係擁有一堆証書的小大人.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 17-5-16 17:10
其實站在學校角度, 要選小一新生時, 有呢啲証書, 樂器幾多級等, 對間學校係唔係真係咁重要?

定係學校想收 ...

非常有價值的意見!!!

palmchristy 發表於 17-5-16 17:10

定係學校想收 ...

呢個係事實。

不過唔少家長聽唔入耳,依然力谷配菜(什麼piano violin dancing 證書)。忘記主菜(禮貌/學術/態度)才是直私/叩門收唔收一個小朋友嘅主要原因。

完全唔覺得有樂器cert對考小一有幫助

去校際音樂節,彈二級歌普遍是p2,其次p1,有幾個似5、6年級,亦是一兩個幼稚園k3樣,我諗要超級有天賦才可以k3有5級

其實考小一真係睇面試表現,學校覺得自己要乜學生就會去量度點考個小朋友。其它的真不是太重要。如果要用這些特異功能去入小一,只怕以後要用童年大部分時間去操練,保持成绩,你覺得值得嗎?!

Beazel 發表於 17-5-15 10:15
回覆 雲牛 的帖子

就係覺得無咩可能, 所以諗住去唔去考, 但見好多人話K好多小朋友都最少3級, 好易考, 所以 ...

不要信!

基本中英語文唔掂考到diploma 都冇用!

siden 發表於 17-5-16 18:05
呢個係事實。

不過唔少家長聽唔入耳,依然力谷配菜(什麼piano violin dancing 證書)。忘記主菜(禮貌/ ...

alicesang 發表於 17-5-17 15:40
去校際音樂節,彈二級歌普遍是p2,其次p1,有幾個似5、6年級,亦是一兩個幼稚園k3樣,我諗要超級有天賦才可 ...

彈5級=/=考左5級,坊間經常勁傳甚麼神校多?級,事實又係?? ~~~

大家心知肚明,唔少k3考什麼3級5級的,除咗幾首考試歌,你叫佢彈首2級歌都搞唔掂。