用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 津校自行面試結果
樓主: bboc
go

津校自行面試結果 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-5-19 09:28
我女直資收左,我都有打电話去其餘津校/直資話唔去面試/2nd in, 等校方可再安排,留番个机会俾其他人嘛。 ...
如果未 in 完, 我都會打電話去放棄 in.
但文上寫是 [學生自行見完,之後有直私收,學生有禮貌地打電話到官津放棄] - In 完都唔知自行收唔收, 應該好少好少家長打電話到官津放棄自行學位.

ah_wa 發表於 17-5-19 12:31
如果未 in 完, 我都會打電話去放棄 in.
但文上寫是 [學生自行見完,之後有直私收,學生有禮貌地打電話到官 ...

你唔做唔代表無人做,已經立即有網友話會咁做!

其實我主要都是回覆樓主,確實有同學係有機會於六月或之前,知道中學取錄結果。

2boba 發表於 17-5-19 13:51
其實我主要都是回覆樓主,確實有同學係有機會於六月或之前,知道中學取錄結果。
...

謝謝你的回覆。如早點知就當中獎早得到安心,但當預左擔心到放榜當日。做父母就是這樣長憂九十九

Yanamami  如果真係知,人人都提早call中学就有答案?中学好唔得閒……  發表於 17-5-19 14:43

Yes ,我朋友個仔只係一早收到直資offer,打電話去自行中學,話唔到面試就有。

其實都唔知自行有冇收自己,打去同中學講放棄又幾奇怪!
基本上你確認左直資,交埋去教局,就會處理follow 。亦唔輪到中學去處理!

所以好奇怪有人會咁做。

bboc 發表於 17-5-15 09:02
如題,一般官方答案係話7月11當日先會知結果,但聽說有啲家長話,個別中學會喺六月份預先通知同學取錄結果 ...

有朋友個仔見神校時,老師己名言一定收(話小朋友非常適合讀佢哋學校),小朋友係運動健將兼band 1 生。可能係資優添。

haihaimom 發表於 17-5-25 11:26

有朋友個仔見神校時,老師己名言一定收(話小朋友非常適 ...

適合讀佢學校未必等於一定收噃, 除非係話你申請OK咗,等收通知。呢句野我小朋友都聽過,仲有其他添,仲係校長講,但我都係當佢行貨回應。PS...我只係指果句"適合"回應 ~

mcl203 發表於 17-5-25 12:06
適合讀佢學校未必等於一定收噃, 除非係話你申請OK咗,等收通知。呢句野我小朋友都聽過,仲有其他添,仲係 ...

老師重加多句,'其實我唔應該講㗎!',朋友仔仔收咗,讀完畢業剛入HKU 了

haihaimom 發表於 17-5-25 22:48
老師重加多句,'其實我唔應該講㗎!',朋友仔仔收咗,讀完畢業剛入HKU 了
...

老師可以決定收生與否,是否走体體藝名額條線入? 可以好唔同 ~~

bboc 發表於 17-5-15 09:02
如題,一般官方答案係話7月11當日先會知結果,但聽說有啲家長話,個別中學會喺六月份預先通知同學取錄結果 ...

有啲人話去面完試臨走時,好多老師也說九月見喇,我估客套說話啫!
不過我又咁諗,交完自行申請表,學校一定㨂了部分成績好的出來,因為面試咁多人,幾百人,點比較吖!

其實遇到好標青嘅學生,都唔排除學校係想同直資爭,但要好明示,好似某男神校。但另方面,你明示得就要負責任lubo, 如果唔係人哋諗住你收硬,放棄咗間直資就慘

jigsaw 發表於 17-5-27 22:52
其實遇到好標青嘅學生,都唔排除學校係想同直資爭,但要好明示,好似某男神校。但另方面,你明示得就要負責 ...
最惨好多時人地係礼貌语,自己當以为真,到时喊都無谓。所以我情願学校吾講好过講。

kkhon 發表於 17-5-28 01:01
最惨好多時人地係礼貌语,自己當以为真,到时喊都無谓。所以我情願学校吾講好过講。 ...
好多人都係咁會錯意

回覆樓主:

未聽過
‹ 上一主題|下一主題