用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考到一線學校的媽媽,學樂器重要嗎?
樓主: swarovski2011
go

考到一線學校的媽媽,學樂器重要嗎?  

swarovski2011 發表於 17-5-19 08:10
我誤會了,還以為是講緊你的女兒

呢位好朋友個portfolio 係我有份幫手排版的

所以我知佢portfolio 內容係得咁多

siden 發表於 17-5-19 08:12
呢位好朋友個portfolio 係我有份幫手排版的

所以我知佢portfolio 內容係得咁多

原來係咁

swarovski2011 發表於 17-5-19 08:13
原來係咁

學器照學,除了可增加音樂修養,對小學音樂課也有幫助。

之前有jm説得對,K2-3比小學得閒,係good timing 去start 一樣樂器。

但不要用佢黎做升小武器,因為投資與回報大多不成正比。

siden 發表於 17-5-19 08:18
學器照學,除了可增加音樂修養,對小學音樂課也有幫助。

之前有jm説得對,K2-3比小學得閒,係good timing ...

我都同意 我會俾佢學一樣,順其自然

細個學手指較靈活, 剛開始要學一段時間基本功.

有些為考入神考的朋友更早開始

好多直資/私校大多看 禮貌、自信、合作 , 溝通能力等多過學術為先, 還有好注重家校合一, 家長如何培育小朋友亦好重要, 直私課程大多比津校深, 如學校唔谷就耍家長自己識領導小朋友加緊學習, 所以學校選小朋友之如亦會家長.  

有學琴,但無考試

回覆樓主:

當年有多間受歡迎的學校的 offer,但現在的同學仔早學樂器的不多。