用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考到一線學校的媽媽,學樂器重要嗎?
樓主: swarovski2011
go

考到一線學校的媽媽,學樂器重要嗎?   [複製鏈接]

無學任何樂器,臨場表現最重要

回覆 Hailey88899 的帖子

樣樣有D, 英文聽講要OK, 因為有英文故事聽, 有對話, 但廣東話都不可忽略, 因為去到2ND INTERVIEW, 用廣東話INTERVIEW時, 老師會睇下小朋友詞彙夠唔夠, 點表逹自己, 因為有圖要DESCRIBE, 咁就可以睇出小朋友有冇閱讀習慣.  反而普通話係次要, 數學普通2位加1位, 雙位減數應該OK, 記住面試好睇臨場發揮, 多D比小朋友見陌生人, 要有禮貌, 要服從, 唔害羞, 其實去到面試就要小朋友點反應面對.

catcle 發表於 17-5-17 11:45
回覆 Hailey88899 的帖子

樣樣有D, 英文聽講要OK, 因為有英文故事聽, 有對話, 但廣東話都不可忽略, 因為去 ...

數學要考2位+1位和減數?好好間一線都要?

回覆 swarovski2011 的帖子

其實考直資, 小朋友只是5歲, 唔會考太深, 扣門唔同, 大部份6歲, 超大B差不多7歲, 咁一定扣門深D. 記住越熱門的學校, 佢地揀學生唔一定學術最叻, 係睇小朋友係唔係有talent 和potential, 校長有佢地一套評分標準, 唔係齋學術叻就係佢想要的學生.

catcle 發表於 17-5-17 11:58
回覆 swarovski2011 的帖子

其實考直資, 小朋友只是5歲, 唔會考太深, 扣門唔同, 大部份6歲, 超大B差不多7 ...

知道多謝提點

回覆 catcle 的帖子

係, 越一線的學校越不太重視現在小朋識幾多個字, 而係睇品格, potential, talent.

現實例子:

唔谷嘅名幼/冇樂器cert只在portfolio 寫有學琴/冇運動/上吓drawing class/ Cambridge starters cert/KPCC 中級cert/加一張comments 非常好的K2評估表。

係得咁多,女神校收了。

所以,特登為考小一谷樂器做乜?

玩吓親子吓,睇多兩本故事書好過。

siden 發表於 17-5-17 12:27
現實例子:

唔谷嘅名幼/冇樂器cert只在portfolio 寫有學琴/冇運動/上吓drawing class/ Cambridge starters ...

請問除神校外,有冇其他一線小學offer呢?(諗緊神校和其他學校睇的有冇咁唔同)

swarovski2011 發表於 17-5-17 11:51
數學要考2位+1位和減數?好好間一線都要?

數學方面, 當年我們為孩子預備了20以內加減的心算. 但搵笨的, 好多學校只問個位數加減.  依家唔知係咪一樣.

反而可留意貨幣, 例如在一堆真錢中搵出$36.7去買野.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 17-5-17 12:58
數學方面, 當年我們為孩子預備了20以內加減的心算. 但搵笨的, 好多學校只問個位數加減.  依家唔知係咪一樣 ...

請問幾時的事呀?

swarovski2011 發表於 17-5-17 13:03
請問幾時的事呀?

小女小五了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 17-5-17 14:35
小女小五了.

咁真係唔知現在考到有幾難了....現在愈考愈深囉

swarovski2011 發表於 17-5-17 14:37
咁真係唔知現在考到有幾難了....現在愈考愈深囉

有無相差咁遠? 我兩個女相差四年, 佢地水平接近, 先後入左某私校後表現良好喎, 細女仲係全級頭. 唔通依家平均學校要求真係咁高?

其實分享當年經驗, 係想家長把焦點放正確, 把注意力更集中於禮貌、自信、溝通能力等學校更看重的原素, 而無須過份重視學術. 因為只要聽教醒目, 學術方面學校自會為學生打點.

依家小朋友個個都咁叻, 學校根本唔怕小朋友跟唔上, 但最怕遇到小朋友太自我、唔受教或破壞課堂秩序.

palmchristy 發表於 17-5-17 14:54
有無相差咁遠? 我兩個女相差四年, 佢地水平接近, 先後入左某私校後表現良好喎, 細女仲係全級頭. 唔通依家 ...

現在好多過來人都分享是學術係基本要睇,其次就是你講的那些,不過唔知學術考得有幾深啫⋯⋯

swarovski2011 發表於 17-5-17 15:06
現在好多過來人都分享是學術係基本要睇,其次就是你講的那些,不過唔知學術考得有幾深啫⋯⋯
...

明白預備升小一時的心態, 特別是當自己小朋友被選時, 如何可以突圍而出.

都係那句: 要知己知彼. 如果某小學真係出小二題目去考小朋友, 即使俾你小朋友入讀, 六年的時間會開心嗎?

地區名校的要求我有經歷過. 學術係基本但唔係致勝.

但如果你係講緊考小二插班, 就係另一回事. 到時就真係要先睇學術, 小一張成績表要有睇頭, 先至有機會考插班試.

palmchristy 發表於 17-5-17 15:54
明白預備升小一時的心態, 特別是當自己小朋友被選時, 如何可以突圍而出.

都係那句: 要知己知彼. 如果某小 ...

Understand. Thanks for your advice.

swarovski2011 發表於 17-5-14 18:46
請問考到一線小學的媽咪,你地小朋友有冇學樂器架?如有,學到什麼程度?其實對考小學有冇影響呢?
...

有人谷個女5級到考入女神校,但更多是毫無音樂底考入。

swarovski2011 發表於 17-5-17 12:38
請問除神校外,有冇其他一線小學offer呢?(諗緊神校和其他學校睇的有冇咁唔同)
...

我只知道係幾間優質津直私任佢揀。

其他我沒有仔細問。

siden 發表於 17-5-19 08:08
我只知道係幾間優質津直私任佢揀。

其他我沒有仔細問。

我誤會了,還以為是講緊你的女兒

meowymeowy 發表於 17-5-19 08:04
有人谷個女5級到考入女神校,但更多是毫無音樂底考入。

Yes

有人5級入神校,唔代表呢個係入神校嘅條件

呢個係簡單推理邏輯問題
‹ 上一主題|下一主題