用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師   [複製鏈接]

edmondlukluk 發表於 17-5-15 18:26
有,呢樣野非常重要。老師都話每日要至少讀一本書。我太太呢方面有跟嘅,每晚都有bedtime story for fun.  ...

我仔year one 時的經驗,伴讀時要小朋友讀出發音,大人只是在旁提醒,因為當時小朋友在學校同時在學phonics ,小朋友可以慢慢把字讀出來,又因為平常都有verbal English 的能力,所以只要能把字讀出來,他就可以明白文章。當年我用了大概1-2 months,小朋友突然click 到可以自己閲讀。他由上year one 時一個字都吾識,到year one end 時連學校的memo 都識睇。
對於verbal English ,如果小朋友對老師說的不明白,可能要了解一下平常在學校他和什麼同學一起,及一起做什麼。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

edmondlukluk 發表於 17-5-15 17:44
好多謝你提議。老師好好,你以上講嘅resources, 老師都有俾我。

可惜我個問題係,我太太係日本人,平日係 ...

媽媽可以陪伴上網(BBC website),一齊學phonics,叫小孩教媽媽,提升學習興趣。媽媽也可與其他日本媽媽交流,讓小孩從其他小孩身上學習。爸媽加油!我個人經驗是由姐姐教,效果比therapist 好。

回覆樓主:

happeecc 發表於 17-5-16 08:40
我仔year one 時的經驗,伴讀時要小朋友讀出發音,大人只是在旁提醒,因為當時小朋友在學校同時在學phonic ...

我都認同,只要識phonics, 就可以sound out the words. 老師都係咁講。不過係需要時間,好多小朋友就算學咗拼音,都未識將個別拼音combine去讀一個字。所以老師都叫我個仔,由3-letters words 學起。

tcbobo 發表於 17-5-16 10:33
媽媽可以陪伴上網(BBC website),一齊學phonics,叫小孩教媽媽,提升學習興趣。媽媽也可與其他日本媽媽交 ...

Thanks for your reply. 我太太有抽時間上BBC, 同去聽下歌仔,同埋閱讀。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

It's true IB is not suitable for everyone. If your son is shy, he may have a very difficult time adapting to the IB model which requires children to be more outspoken.

There is a group on Facebook called Hong Kong Teen PT.  These are HK teenagers looking for part-time positions.  You can post your requirements for hiring a current ESF high school student or recent graduate to come play and speak to your son in English a few times a week.  It will be much cheaper than hiring a NET and you can ask the tutor to help your son understand/adapt to the IB system.

I also have a very good private phonics teacher than helped my son leaps and bounds in phonics.   PM me if you are interested.  

Esf比我想像中跟得足很多

Saboc 發表於 17-5-16 21:52
Esf比我想像中跟得足很多

如果係Learning support,跟得好足。通常都係,無事嘅,老師係唔會主動contact家長。不過一有問題,就會收到老師email 。佢哋做得幾細心,我太太講過,我個仔同學,原來係有色盲嘅,不過爸爸媽媽都唔知。最後係EA, 同佢玩數學遊戲,發現咗佢有色盲。上PE, 如果發現小朋友手腳唔協調,就會轉介去見therapist. 初初我個仔返year 1, 冇朋友,老師都會主動派一個buddy陪佢。

我諗,喺esf, 如果仔女讀書OK ,一年只需要見兩三次老師,所以俾人認為好free。不過小朋友一有問題,老師就跟得好足。

edmondlukluk 發表於 17-5-17 08:14
如果係Learning support,跟得好足。通常都係,無事嘅,老師係唔會主動contact家長。不過一有問題,就會收 ...

ESF 好好的,我朋友兒子有ADHD,佢老師知道了日日回去陪他跑步,等佢發洩下精力,佢小朋友巳中學了,各方面已改善很多。
所以放心配合學校的建議,希望你快點找到個好tutor。

果然係EK的世界裏連ESF都要補英文。

samsam123321 發表於 17-5-18 07:37
果然係EK的世界裏連ESF都要補英文。

唔知你有冇睇晒全部Post,因為我地係中日家庭,所以我個仔要補英文。

而且ESF係唔會特別教小朋友英文,尤其是grammar,因為佢哋已經expect小朋友識,同講英文。絕對唔會好似local School咁,敎I am, she is, they are

加上我個仔學校大部份都係外國人讀,更加唔會教,反而着重思考。

一星期上一個鐘,唔叫有壓力,我諗好多家長都有比小朋友去補習 可能本地學校啲小朋友好大壓力?一聽到補習就覺得好恐怖?

我個仔,一個星期先要做一份功課,份功課仲係着重思考,而唔係公式份死背嘅。例如主題係學instructional writing。份功課就叫小朋友,睇cookbook , follow recipe instructions去整cupcake.

份功課就係叫你帶親自焗嘅蛋糕仔,返學校同朋友分享。整蛋糕,就已經學識左基本instructional writing,因為如果你唔識follow recipe入面嘅instructions, 根本整唔到蛋糕。就算做功課,都係好好玩嘅事。而且補習,我都想搵一個用活潑生動嘅方式教佢嘅老師,一齊唱歌,睇書,講故事,玩玩具,咁其實係一件幾正面嘅事。

其實你哋諗嘅補習,係咪同我諗嘅補習有好大分別⋯⋯

edmondlukluk 發表於 17-5-18 08:18
唔知你有冇睇晒全部Post,因為我地係中日家庭,所以我個仔要補英文。

而且ESF係唔會特別教小朋友英文,尤 ...

識人韓裔雙親都唔多識英文,小朋友一樣在esf生存到。搞咁多做咩?就算一日補一個鐘都唔夠你小朋友係playground 同其他小朋友玩半個鐘咁有效拉

edmondlukluk 發表於 17-5-18 08:18

而且ESF係唔會特別教小朋友英文,尤 ...

樓主不要介懷別人的點評,次次花時間去回應。
每個學生學習進度不同,如果發現追不上學校進度,而家長又幫唔到佢,要請其他人幫手,有甚麼問題? !

ChocoMilk33 發表於 17-5-18 08:59
樓主不要介懷別人的點評,次次花時間去回應。
每個學生學習進度不同,如果發現追不上學校進度,而家長又幫 ...
雖說每位學生情況不同,但網友們所言亦不無道理。
既然學校多外籍學生,除找了一位家教外,不妨聯絡同學仔攪playdates,多玩多溝通,改善英語能力,過兩年應會有進步。

在esf 接受learning support的學生也不會長年累月的,多給予時間,會慢慢好起來。

回覆樓主:

毎個小朋友每個家庭情況及需要都唔同。Introversive personality 你俾幾多機會佢玩甚至drama theatre class 佢上都唔會變outspoken, 可能會弄巧反拙tim! 所以只有自己才知道點樣安排才是最好。

‹ 上一主題|下一主題