用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師  

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:23
好多謝你嘅回覆同意見,你講得好啱。

我個仔平時放學,返嚟有同媽咪睇下書,有學踢波,同跆拳道。有請NET ...

如果沒有special needs, 應該鼓勵自學,英基提供唔少resources, 自己上網睇,大把免費website 可以學習數學概念,brain pop junior 學知識,book flix 睇書聽故事。khan academy 可以由early age maths 學到high school maths。

樓主孩子的情況,應該是語言問題影響學習進度。所以要正視英語程度。我相信學校提出請 tutor 是認為家裡的支援不足(中日家庭)。
IB UOI 其實不用溫書,老師會引導孩子用不同的方法research 和發問。語文能力低,影響理解唔到資料。Tutor 可以幫忙孩子理解這些資料。
如果找到好 Tutor, 可問學校的 learning support 安排會議,傾一傾家教怎樣幫孩子,例如每星期要孩子自己回顧學左咩,或者一起 go thru 老師的 weebly .. 希望能事半功倍。
孩子閱讀和語文能力改善,自己可以學會學習。加油。

樓主情況可能唔同,認識讀IS去補習,多數係家長追求卓越,好少係話唔補唔得跟唔上。

小猴子兒 發表於 17-5-15 15:25
每一個人心中都有一把尺,你覺得不用補不是人人都不用補。每一個小朋友都不同唔可以相題並論d,所以話小朋 ...

Totally agree!

tcbobo 發表於 17-5-15 16:26
如果沒有special needs, 應該鼓勵自學,英基提供唔少resources, 自己上網睇,大把免費website 可以學習數 ...

好多謝你提議。老師好好,你以上講嘅resources, 老師都有俾我。

可惜我個問題係,我太太係日本人,平日係屋企我地講日文。 我同個仔講一半日本一半中文。冇英語環境。加上我冇時間教個仔英文,因為我一個月至少飛四次business trip,我太太亦教唔到佢英文...

我唔想將討論重點放係「應唔應該補習」,因為每個家庭case唔同。我個仔學緊第三語言,係《老師建議要請一個家庭教師,一星期輕鬆上一兩堂》,教下我個仔!

你地完全誤解左我原意,變左「小學生唔應該去補習」.........希望其他人睇留言,睇哂全部!

我要搵一個係esf做緊(最好)/教過/esf畢業/甚至esf讀緊中學嘅家庭教師,用活潑生動有趣嘅方法,去啟發我個仔思維!絕對唔係死讀書嗰種....

Thanks for all the inputs.

cowmoon 發表於 17-5-15 16:56
樓主孩子的情況,應該是語言問題影響學習進度。所以要正視英語程度。我相信學校提出請 tutor 是認為家裡的 ...

Well said ! Thank you very much.

Jane1983 發表於 17-5-15 17:20
樓主情況可能唔同,認識讀IS去補習,多數係家長追求卓越,好少係話唔補唔得跟唔上。

...

Yes! 係老師叫我地去搵一個家庭教師跟,因為我地係中日家庭,我個仔學緊英文。thanks

Jane1983  樓主加油  發表於 17-5-15 18:16

edmondlukluk 發表於 17-5-15 17:48
Yes! 係老師叫我地去搵一個家庭教師跟,因為我地係中日家庭,我個仔學緊英文。thanks
...

你和太太有無和孩子伴讀習慣?如未有趁孩子還少快爭取時間去做,我指是reading for fun, 拿着故事書去伴讀。父母讀孩子聽,孩子腦中会畫图畫,想像書中人和事物,用ipad or tablet等有埋畫面就扼殺了孩子想像空間

poonseelai 發表於 17-5-15 18:17
你和太太有無和孩子伴讀習慣?如未有趁孩子還少快爭取時間去做,我指是reading for fun, 拿着故事書去伴讀 ...

有,呢樣野非常重要。老師都話每日要至少讀一本書。我太太呢方面有跟嘅,每晚都有bedtime story for fun.

edmondlukluk 發表於 17-5-15 18:26
有,呢樣野非常重要。老師都話每日要至少讀一本書。我太太呢方面有跟嘅,每晚都有bedtime story for fun.  ...

加油呀!我孩子十二年前IB PYP year 1, 一路走來我時常問老師作為父母如何協助孩子,答案好簡單: show interest in their work, ask them to tell you what they are doing at school, connect what they learn at school to real life, 去超市睇價錢牌会見到有decimal points, 計下買兩件物品要幾多錢,這可運用數學在日常生活;去餐廳看餐牌,屋企張電費單,看學校通告等,全是語文運用。PYP階段打好語文基礎,保持孩子好奇心,學習時間管理上MYP会容易D適應。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

poonseelai 發表於 17-5-15 19:24
加油呀!我孩子十二年前IB PYP year 1, 一路走來我時常問老師作為父母如何協助孩子,答案好簡單: show int ...

你講得非常啱,多謝你建議!

edmondlukluk 發表於 17-5-15 20:12
非常多謝你!你係第一個明白我感受嘅人。我並不是monster parents, 只不過小朋友真的有需要補課。

收到你 ...

請問什麼是numercon?

little-pig-pig 發表於 17-5-15 21:06
請問什麼是numercon?

我諗樓主係講緊numicon. 我個仔之前上learning support maths有用過.

睇完呢個post 終於明白少少ESF IB 要補習上LeT 係咩一回事。之前學校send錯一封信俾我話之前我個小朋友做完assessment 要見advisor/therapist 之類。嚇死。之後知道班裏個韓籍同學far behind, 我又唔明點解佢behind 因為每個禮拜UOI都係好日常生活既嘢。原來language 真係直接影響understanding in class。
樓主, 加油!相信有人同你仔仔多講英文應該會好快跟返上進度的!放心!

樓主加油。不需要理會那些質疑你搵補習給個仔的人。針不吉到肉唔知痛。作爲小朋友本身都會因為自己進度大幅落後而憂慮,想有人適切幫忙。不是一味所謂happy school地站在道德高地指責就會解決到。如果你搵的那個補習他沒空缺,其實你都可以問他有無其他人介紹,你如果講到自己有幾急切需要幫忙,同行不一定如敵國,可能他也會有好介紹給你。

回覆樓主:

Support!

啱,numicon 。

多謝你哋明白我。我太太已經好唔開心,會埋怨自己教唔到。不過,esf真係一間好好嘅學校,尤其是對啲學習上,有特別需要嘅小朋友。上learning support, 都有好多EAL, 例如意大利籍,韓籍,同日籍嘅同學。老師會根據需要,睇吓一個星期要上LS幾多次。好似我個仔咁,一個星期有三堂LS。通常都係下晝抽時間去。

當其他同學仔上緊UOI嘅時候,佢就去LS,一對一,老師教佢literacy, writing, guided reading or maths。呢段時間,我個仔會miss左係mainstream class上UOI.

不過LS老師,真係好有經驗。佢哋同我個仔做一系列嘅評估,發現問題之後,就睇吓點樣幫我個仔。每三個月,我哋會同老師, L S老師,一齊開會,大家傾進度。我個仔已經進步左好多啦,由被動講英文,變成主動講英文。加上LS嘅老師,非常有耐性教佢,所以我都好慶幸佢入到esf。

好似我哋EAL ,根本讀唔到本地學校。學校好明白我地,有問題,直接email老師,佢都會好樂意幫助。有時候,仲會send埋一堆學習上嘅資料俾我地,番屋企跟進。學校嘅EA好有愛心,會特別照顧我個仔,有同佢玩好多唔同遊戲,教佢英文。呢點,我係讚嘅。因為佢哋真係明白到,我地EAL家庭嘅無助,而且係非常之支持我哋用母語教小朋友。

不過我個仔好多時候,都會Miss左上UOI,所以我要請一個家庭教師,幫佢再go through多一次學校學嘅嘢。出面啲補習老師未必咁清楚學校教咩,所以我想搵一個係esf教過嘅人,咁就算有問題,都可以可以幫我直接同老師溝通。

PS 補習老師仲未回覆,仲等緊。

Thanks for the support.