用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師  

我個仔而家讀緊英基Year2, 老師話佢學業進度唔理想,所以我想請一個家庭教師俾佢。之前試過幾個本地NET老師都麻麻哋,因為英基係用IB教學,本地老師未必識教,尤其係phonics 同 UOI 。UOI我自己都教唔到,因為佢哋有一套教法。就算係數學,英基亦有自己嗰套教法。好似佢哋唔會教你直接用12+18=30咁計,而係有好多其他唔同方法去搵答案。最無奈我個仔比較怕羞,未必主動講嘢,Year 2都未識串字....有時候叫佢主動問老師,佢又唔敢。佢已經要去Learning enhancement, 喺學校有EA一對一咁教佢....我依家好擔心佢要留班(emoji)(emoji)(emoji)

請問有冇人識家庭教師,係ESF教書,或者以前係ESF做過,識用佢哋嗰套IB教法?最主要我想搵一個係ESF做過,有耐性,有愛心,有能力啟發到小朋友思考嘅家庭教師。

之前搵嘅NET補習老師,大約係$400-600一個鐘,我都試過。呢個係我心目中嘅價錢,我唔希望太貴。如果有人識得係ESF教過嘅老師/EA,可唔可以話我知?萬分感激!!!

我好擔心個仔要留班...因為真係試過,有同學仔完全追唔上進度,而要留班...

希望你哋可以幫到我!多謝

你仔平時放學之後做咩?
有冇陪佢睇書? 上其他學術班?

注意: 如果上開 kumon maths, 有d 小朋友在學校上 maths 反而未必明老師灌輸的 concept (但其實都有唔少 esf 學生上緊 kumon 或其他 maths class).

小朋友如果睇得書多, 基本上 學校d 野唔難明.

UOI.... 個人覺得, 係冇得補, 亦補唔黎.
個精要之處係在於個小朋友在堂上是否跟到老師講咩,
在 class activities 如何表現

家長幫到的, 就係就番個 unit 主題, 帶小朋友去見識多d,
令小朋友可以將校外見到的聯系到課堂學到的.

e.g. UOI - transportation, 家長可帶小朋友坐下香港的交通工具,
又或者拎番以前去過的外地的經驗黎討論, 在外地坐過的交通公具, 親子討論下香港與外地的共通點+不同之處;
討論完之後, 叫小朋友寫番一兩句出黎.

總的來說, 睇得書多, 去得街多 (不只是飲飲食食),
[什至睇得電視多], 加寫得多, 都會有得益.

edmondlukluk 發表於 17-5-14 01:37
我個仔而家讀緊英基Year2, 老師話佢學業進度唔理想,所以我想請一個家庭教師俾佢。之前試過幾個本地NET老師 ...

如果學校比佢留班是好事,因為跟唔到小孩會辛苦、會失去自信心。補習可以試找讀緊IS的妲姐,效果可能會好d、價錢又會平d。更重要的是探討小孩本身是否合適讀IB, 找教育心理學家做評估,如果有自閉頃向(溝通能力差),讀IB會好辛苦,要趁早轉校。

老師有乜嘢suggestions?

其實要eliminate 咗佢有任何special needs後睇吓佢會否真係適合esf,適合IB?
平常佢嘅理解同表達能力怎樣?

edmondlukluk 發表於 17-5-14 01:37
我個仔而家讀緊英基Year2, 老師話佢學業進度唔理想,所以我想請一個家庭教師俾佢。之前試過幾個本地NET老師 ...

請問你小朋友是否ESF kinder上?會不會慣了俜統學習摸式?
先攪清楚會不會是英語能力/special need
定不適合IB學習?有些小朋友比較喜歡structured d的教學,如是可考慮轉British curriculum/ 重英文的local school。

老實說yr 2已經追不上,我覺得補習治標不治本。
另外IB 家庭也要有點配合,平時要跟他討論多些, 四圍explore 下

birdbird 發表於 17-5-14 09:07
你仔平時放學之後做咩?
有冇陪佢睇書? 上其他學術班?

好多謝你嘅回覆同意見,你講得好啱。

我個仔平時放學,返嚟有同媽咪睇下書,有學踢波,同跆拳道。有請NET老師,一個星期上兩堂,教英文,不過冇乜進展,因為學校用IB教法,本地老師可能唔太熟悉。加上我太太係日本人,英文可能唔係咁好(平時我個仔同太太都係用日文溝通。)所以我先想搵一個,熟悉英基教法嘅家庭老師。

聽咗你意見之後,我會盡量叫太太,帶佢出街多啲,平時講解多啲俾佢聽。好多謝你。

小猴子兒 發表於 17-5-14 09:20
如果係year 2 都要煩惱如何請家庭教師d話,那麼你個仔讀IB school 這條路都很長,個人覺得佢係唔適合讀IB s ...

唔好意思,之前冇講清楚。因為我太太係日本人,我個仔平時同我講中文,同太太講日文,返到學校學英文。母語一向係日文。

老師話,我個仔同時要學三種語言,所以進度係會慢啲。

佢冇可能讀傳統學校,因為佢唔識寫中文。

tcbobo 發表於 17-5-14 09:21
如果學校比佢留班是好事,因為跟唔到小孩會辛苦、會失去自信心。補習可以試找讀緊IS的妲姐,效果可能會好d ...

好多謝你嘅回覆,學校已經同佢做咗評估,認知上佢一啲問題都冇。佢係要上learning enhancement , 不過冇special needs. 最主要,因為平時同太太講日文,英文嘅正確發音比較難pick up.

我唔想佢留班,因為驚佢會唔開心。初時佢上堂,已經好怕羞,不過宜家好咗好多。所以我覺得英基套活動教學,好適合佢。

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:28
唔好意思,之前冇講清楚。因為我太太係日本人,我個仔平時同我講中文,同太太講日文,返到學校學英文。母 ...

我仔有日本及韓國同學仔, 佢地父母都係日本人/韓國人,

在你的家庭, 你可以跟小朋友講中文及英文,
你小朋友對中英文的 exposure 較上述日韓裔為多,
你另外又已經一個 NET 跟住小朋友一星期兩堂額外課,
所以我覺得 語言 未必係你小朋友一個重大障礙,你亦可放心, 在中英文以外為母語的小朋友, 在學校亦會跟得上的.

Saboc 發表於 17-5-14 10:44
其實要eliminate 咗佢有任何special needs後睇吓佢會否真係適合esf,適合IB?
平常佢嘅理解同表達能力怎樣? ...

老師嘅意見係,叫我請一個一對一嘅家庭教師,每個星期跟進學校嘅東西。Learning enhancement老師好好人,比我個仔每星期帶學校嘅習作,返屋企go through一次。不過之前請嘅NET老師,都唔係用活動教學,搞到我個仔都驚左......所以要搵一個熟悉英基內裏教法嘅家庭教師.....

964000 發表於 17-5-14 11:10
請問你小朋友是否ESF kinder上?會不會慣了俜統學習摸式?
先攪清楚會不會是英語能力/special need
定不適 ...

佢係由esf hs讀上。

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:35
好多謝你嘅回覆,學校已經同佢做咗評估,認知上佢一啲問題都冇。佢係要上learning enhancement , 不過冇sp ...

我孩子自少IB school, 坦白講未聽過英文IB教法,小學鼓勵閱讀,多寫,朋友在ESF都話多看多寫,其實IB無秘密。至於UOI, 目的是鼓勵孩子多思考,正如以上家長講,多同孩子留意身邊人和事,多討論一下

我囡囡都係英基Year 2,感覺佢地數學科是好難了解學校平日進度的。我本身做開class helper,先知原來已經學到fraction同axes。因為UOI這個unit講space,譬如數學方面就通過space講到平面和立體圖形,再將平面圖形做等分,然後計算fraction。但其实我地屋企仍在train小朋友加減數...

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:49
老師嘅意見係,叫我請一個一對一嘅家庭教師,每個星期跟進學校嘅東西。Learning enhancement老師好好人, ...

你孩子似乎是在語言方面出問題,家庭是中日語,但學校又要用英語。
可跟老師問有無如shadow teacher的介紹,或找EA問有無家教老師介紹。
你在家應轉用英語,多睇英文書,增強他的英語能力,自然上課才掌握老師的討論。
或最後應轉去日本人學校。

poonseelai 發表於 17-5-14 11:52
我孩子自少IB school, 坦白講未聽過英文IB教法,小學鼓勵閱讀,多寫,朋友在ESF都話多看多寫,其實IB無秘 ...

多謝回覆。但係佢學校教IB英文教法,真係唔係抄抄寫寫咁。例如玩一round遊戲,從教發音sound out開始,已經可以一次好容易學十個生字,連寫都唔洗寫。例如,上次我去learning journey, 見佢地係牆上面用水,或者泡泡「畫字」,小朋友已經可以學識生字。

edmondlukluk 發表於 17-5-14 13:33
多謝回覆。但係佢學校教IB英文教法,真係唔係抄抄寫寫咁。例如玩一round遊戲,從教發音sound out開始,已 ...

這些只是活動/活潑的教學方法,不是什麼IB不IB; 你的孩子英語底子太弱,所以未掌握老師在教什麼。如果可以多留在Y2一年是好事,甚至可考慮與學校商量轉去另一間ESF 多読一年Y2