用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 17-5-18 08:54
識人韓裔雙親都唔多識英文,小朋友一樣在esf生存到。搞咁多做咩?就算一日補一個鐘都唔夠你小朋友係playgr ...

我諗你完全冇睇之前post.
係學校老師建議我再搵一個補習老師跟!
我個仔講英文已經好左好多。
每個小朋友學習程度唔一樣。其他韓國家庭得,唔等如我個仔得。情況根本唔一樣,因為我個仔已經要上learning support.
請你討論之前,睇下人地寫嘅post, 狀況,唔好一開始就話做乜攪咁多野。
你小朋友跟得上進度,咁你就可以大大聲話補嚟做乜鬼,但唔係每位小朋友都咁幸運。作為家長,我只不過係盡自己能力,係可行範圍內幫自己小朋友。

Radiomama 發表於 17-5-18 09:23
雖說每位學生情況不同,但網友們所言亦不無道理。
既然學校多外籍學生,除找了一位家教外,不妨聯絡同學仔 ...

老師有建議play date, 所以我太太有arrange一齊去公園玩。所以我個仔講野進步左

chumiguan 發表於 17-5-18 10:31
毎個小朋友每個家庭情況及需要都唔同。Introversive personality 你俾幾多機會佢玩甚至drama theatre class ...

Agree, 對於introverted的人,一大班人尤其自己語言不佳反而會有壓力更加退縮,一對一會舒服D,所以都是自己決定自己小孩子怎様最好。

你跟你太太用日文定中文溝通?唔係用英文溝通?

回覆 samsam123321 的帖子

其實你可以建議人地去多啲playdates.不用話人哋「攪咁多嘢」家家孩子不同、背景不同!
大家可以友善啲俾意見!

edmondlukluk 發表於 17-5-18 10:36
我諗你完全冇睇之前post.
係學校老師建議我再搵一個補習老師跟!
我個仔講英文已經好左好多。
完全唔明白咩野叫做ib 英文?小學都有ib 讀?

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 11:18
你跟你太太用日文定中文溝通?唔係用英文溝通?
其實你批判人地之前可以爬吓文先吖,樓主一早講咗係中日家庭,日常主要係媽媽用日語同小朋友溝通,

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 11:39
完全唔明白咩野叫做ib 英文?小學都有ib 讀?
小學點解無IB,咁PYP又係咩呢

Saboc 發表於 17-5-18 11:27
回覆 samsam123321 的帖子

其實你可以建議人地去多啲playdates.不用話人哋「攪咁多嘢」家家孩子不同、背景 ...

完全覺得係無必要搞咁多。esf 都有disabled 的小朋友,對那些小朋友不能強求。對那些正常小朋友,係學校玩下學下英文自然會追得上。一星期一小時又有咩用?我唔明yr 2有咩進度係追唔上得黎要留班。就算要補都唔使特登要係esf教過的補。夠竟是要學英文定學知識?

sillything 發表於 17-5-18 11:48
小學點解無IB,咁PYP又係咩呢
有咩分別?

sillything 發表於 17-5-18 11:43
其實你批判人地之前可以爬吓文先吖,樓主一早講咗係中日家庭,日常主要係媽媽用日語同小朋友溝通,
...
夫婦之間唔會係小朋友面前溝通?

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 11:51
有咩分別?
我無話唔一樣呀,小學嘅IB咪係PYP

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 11:53
夫婦之間唔會係小朋友面前溝通?
我唔明你想表達d咩,
宜家係學校要求而家長配合,目的唔係要做tiger parents,係想幫小朋友重拾自信喎,點解你自己覺得唔需要就武斷人地一定唔啱呢

sillything 發表於 17-5-18 12:07
我唔明你想表達d咩,
宜家係學校要求而家長配合,目的唔係要做tiger parents,係想幫小朋友重拾自信喎,點解你 ...
你唔明?夫婦之間溝通只限於房間內?所以我咪問樓主係用英文定日文定中文跟太太溝通。如果有用英文溝通小朋友唔會聽得明咁神奇?

edmondlukluk 發表於 17-5-14 11:49
老師嘅意見係,叫我請一個一對一嘅家庭教師,每個星期跟進學校嘅東西。Learning enhancement老師好好人, ...
反正esf老師都咁建議去搵private tutor,樓主身為家長只係盡量用不同方法去幫小朋友!樓主!加油!相信只係時間問題,小孩很快會catch up

sillything 發表於 17-5-18 12:02
我無話唔一樣呀,小學嘅IB咪係PYP
咁pyp英文又有咩分別?跟正常英文又有咩分別?

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 12:14
你唔明?夫婦之間溝通只限於房間內?所以我咪問樓主係用英文定日文定中文跟太太溝通。如果有用英文溝通小朋 ...
樓主咪講咗太太英文唔好,屋企主要溝通係用日文囉

希望大家家長有同理心!樓主真係不用要向我哋呢班素未謀面嘅人去解釋同説服!坦白講,有些小朋友從小已很聰明,不用家長做啲乜!有啲就要少少引導好快就ok!有啲就要較大support!有快有慢!
有啲家長屬於幸運一羣,不用為孩子粗心!
但事實係,有啲小朋友並非只係安排playdates,伴讀,參加吓drama就改善到問題!
你就follow 老師advice

小猴子兒    發表於 17-5-18 15:51
ChocoMilk33    發表於 17-5-18 13:49
sillything    發表於 17-5-18 12:38

sillything 發表於 17-5-18 12:21
樓主咪講咗太太英文唔好,屋企主要溝通係用日文囉
你就係樓主?樓主講過話佢用日文同太太溝通咁勁?

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-5-18 12:17
咁pyp英文又有咩分別?跟正常英文又有咩分別?
樓主又有解釋過啦,唔需要啄磨喺字眼上
佢係想搵一個了解ESF嗰種咁輕鬆易明又唔push嘅老師幫佢個仔

‹ 上一主題|下一主題