用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師   [複製鏈接]

你試下搵Esf old  boys/girls 同兒子上堂講故事,phonics, 學費會平些, 語文都係要睇得多,聽得多.
識睇就自然識寫.

newflower 發表於 17-5-14 18:24
你試下搵Esf old  boys/girls 同兒子上堂講故事,phonics, 學費會平些, 語文都係要睇得多,聽得多.
識睇就 ...

我都係咁諗。最好搵到esf做緊/做過嘅EA or old girls/boys

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

13198 發表於 17-5-15 08:34
我老婆係group chat問到朋友嘅朋友,佢對仔女讀緊QBS, 有一個好好嘅tutor跟開. 好似話係esf做緊EA, 不過邊 ...

自己教不行嗎?可以
(20+20)-1
20+10+9

964000 發表於 17-5-15 09:09
自己教不行嗎?可以
(20+20)-1
20+10+9

你都好叻,教到. 老師話,要show at least ten mental strategies....

自己教,of course,不過一定係basic!因為我自己讀LS , 始終同IS好唔同,教法根本唔一樣.

其實好多esf家長,都有比小朋友出去補習,especially兩公婆都要成日出business trip. 我都要去搵食,雖然平時我都會同佢read stories. 不過要我老婆,或者我,每日跟得好足,真係冇可能. 放工返嚟都已經10點,點跟?

如果一星期補一兩個鐘,我唔覺得有咩問題.

聽朋友講,好多小朋友上到esf中學,先比老師話唔得,要出去補習,到時咪仲辛苦?我情願宜家幫佢打好個底,將來可以輕鬆面對.

13198 發表於 17-5-15 09:25

你都好叻,教到. 老師話,要show at least ten mental strate ...

I see,明白。唉,只是吾明學校老師已經對了成日,都未教得夠,究竟是學生依賴私補,定學校老師依賴私補

我個仔以前係Glenealy讀過Y2 and 大半年Y3, 再之前都係IS讀.  佢係超細仔, 以前做UOI都做得唔好, 其實我覺得除非個細路好醒, 否則Y2唔可要求UOI做得點好, 我記得有個unit要research wild life, 我仔上網搵左一大堆website, 有比小朋友睇, 有比大人睇的,但佢好多都唔明, 要做得好家長要參與.  不是我講, 我以前有位外籍友人, 三個女都係Glenealy, 佢一開始就咁提點我.  不過我懶, 當時都係由佢自生自滅. 到而家佢Y5 (在另一間學校), 對好多內容理解都叫冇物問題了, 係有生字唔識, 呢D可以查, 但我發覺佢唔識組織資料, 做出來強差人意.  呢個又係另一層次.  

另外, 好多情況下, 男仔語言發展比女仔慢, 興趣又不同.  我個仔鍾意sports, 我個女鍾意睇書, 咁唔洗講, 以同年齡來睇返, 我個女梗做得比仔好.

咁多人要補!?
家長不要忘記當天為甚麼選擇 ESF !
不要讓孩子和自己依頼 tutor 。
我個人認為,Year 11 前要補,是不正常。
一係小朋友有 special needs ,一係學習態度不正確。
Year 11 為 IGCSE 補,可理解。
加數都補 ? You must be kidding !
中學分科,又每科補 ?

Radiomama  講得好!  發表於 17-5-15 18:06
抺茶雪糕  今時今日既esf家長大部份都好谷,選esf目的亦與以前吾同......  發表於 17-5-15 14:50
poonseelai  we are out-dated la  發表於 17-5-15 12:27
ANChan59  無忘初衷!  發表於 17-5-15 12:06

elmostoney 發表於 17-5-15 11:07
我個仔以前係Glenealy讀過Y2 and 大半年Y3, 再之前都係IS讀.  佢係超細仔, 以前做UOI都做得唔好, 其實我覺 ...

你講的情況: Y5不懂組織資料、分析歸納, 係好平常。資訊泛濫, 佢地做 research 似無底深淵, 有時做得過濶過深。
隨着年月, 上到中學, 老師就會教佢地有系統去做資料搜集, 比起小学, 愈做愈有條理。

總括, 小朋友會自動導航。

所以我覺得其實未必個個小學生適合讀IB, 讀家長的支援不可少,又要有很好組織能力和語言能力,其實IB小學是比較新的課程,要找好的私補也不易。

小猴子兒 發表於 17-5-15 09:59
讀Esf d小朋友最好係學下,eye level maths 不要學公文式了。我兩個仔從3歲半開始學到6歲,然後佢地就開始 ...

我囡囡都讀開eye level math,但是現階段淨係加減數同一些非常簡單的critical thinking trainning。請問這個課程適合一路往上讀嗎?中學的math是否都可以教得好?因我看大部分都是幼稚園或初小的小朋友在學。謝謝

nintendo 發表於 17-5-15 11:19
咁多人要補!?

nintendo 發表於 17-5-15 11:19
咁多人要補!?

You just don't understand....

chongcm 發表於 17-5-15 13:50

依家唔係講緊補加減數,而係講緊maths mental strategies . 老師話,12+18=30, 並唔係一種mental strategies.

我唔明白有咩咁好笑....其實如果你小朋友唔係讀英基嘅,或者你唔會明.

edmondlukluk 發表於 17-5-15 14:19

依家唔係講緊補加減數,而係講緊maths mental strateg ...

我稔前輩的小孩小學時不是讀IB? 其實小學IB係這六七年才在英基實行,甚至現正IB高中畢業那班也不是小學行IB的。我也認識不少人讀讀下英基小學轉了去其他British cirruculum的如FIS, Kellet, Nord, GSIS etc. 反應也是覺得British 課程易掌握D。

小猴子兒 發表於 17-5-15 09:59
讀Esf d小朋友最好係學下,eye level maths 不要學公文式了。我兩個仔從3歲半開始學到6歲,然後佢地就開始 ...

我想問你覺得eye level english好唔好?我女上緊佢既maths,我覺得幾好,係操練d,但叫做有功課比佢做下,英文而家上緊第二個月,未見成效

964000 發表於 17-5-15 14:34
我稔前輩的小孩小學時不是讀IB? 其實小學IB係這六七年才在英基實行,甚至現正IB高中畢業那班也不是小學行I ...

我俾我個仔讀IB, 希望佢將來用IB分, 直接入到美加大學。其實英國curriculum嘅學校都好,不過並冇諗住去英國讀,因為本身我係加籍。

我唔係想搵一個家庭敎師,教我個仔加減數...最主要係,想搵一個係esf做過嘅老師,幫佢跟下學校嘅UOI, literacy, maths...

例如我個仔要用numercon去做maths, 咁如果個老師係英基做過,咁佢就知道實測嘅教法,點樣去用numercon做maths。根本就唔係計12+18=30咁簡單,而係老師會用好多唔同方法,唔同嘅教學器材,令佢知道,原來有好多種方法去計嘅。

如果搵一個tutor, 教加減數,咁是但一個人都得啦。我個仔係learning support,老師係用好多唔同種類嘅器材,教佢計數,例如numercon只不過係其中一種。

‹ 上一主題|下一主題